pietricica turism

ACTUALIZARE: Aproximativ 2.500 de persoane au ieșit astăzi (1 februarie) în stradă și la Piatra Neamț pentru a-și manifesta dezamăgirea față de adoptarea în miez de noapte a Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor penale și a proiectului de lege privind grațierea. Oamenii s-au adunat în jurul orei 18:00, în fața Teatrului Tineretului scandând lozinci și arborând mesaje împotriva Guvernului precum: ”PSD, ciuma roșie!”, ”Luați labele de pe justiție!”, “Nu legalizării hoției”, ”Vrem justiție, nu corupție!”, ”Hoții lucrează noaptea”, “România trezește-te și închide televizorul!”, ”Nu mai furați viitorul copiilor noștri”, “Deșteaptă-te române! Nu fi complice prin neimplicare și nu ucide viitorul României”, ”Copile, să mă ierți. Nu asta am votat. Nu asta mi-am imaginat. Tu în viață să fii drept și să lupți mereu corect”, ”N-am vrut eroi, dar nici hoți ca voi!”, ”Dragnea=Stalin, PSD=Dictatură”, ”Mai am un singur dor: Dragnea scriitor”, ”PSD=Partidul Salvați Deținuții”.

Protestatarii sunt extrem de revoltați față de ceea ce s-a întâmplat aseară. “Participăm pentru a ne recăpăta drepturile. Cred că în sfârșit ne-am trezit și înțelegem ce înseamnă democrația. Trebuie să luptăm pentru copii noștri“.

Un domn a făcut apel și la ceilalți locuitori ai municipiului. “Ar fi bine să fim din ce în ce mai mulți când se produc fapte mârșave. Trebuie să ieșim în stradă, să protestăm și să-i nu-i lăsăm pe cei care nu iubesc țara să facă doar ce vor  ei. Știu că guvernanții noștri sunt foarte ocupați, de asta cred că lucrează și noaptea dar ar trebui să fim consultați și noi când se iau asemenea decizii”.

Printre protestatari i-am zărit și pe consilierii locali Mihai Obreja și Adrian Ciobanu, dar și pe câțiva dintre actorii Teatrului Tineretului.

Protestul a fost inițiat de Andrei Carabelea, președintele PACT Neamț. “Avem la dispoziție 10 zile pentru a dărâma acest guvern ticălos“, s-a adresat el mulțimii adunate pe scările de la TT. “Abia au fost puși pe scaune acești oameni și își bat joc cu o ticăloșenie nemaiîntâlnită de acest popor. După 27 de ani de când am crezut că am scăpat de comunism, se pare că nu este deloc așa. PCR s-a transformat și avem acum un partid neocomunist care își exercită puterea în aceeași manieră pe care o aplicau în urmă cu câteva decenii foștii noștri conducători. Cerem guvernului și Avocatului Poporului demisia. Sunt o rușine pentru această țară. Vrem să fim foarte gălăgioși în seara asta. Să ne audă Arsene, să ne audă Arcan, să ne audă Munteanu, să ne audă Rotaru, să ne audă Andrușcă, să ne audă Șerban și toți ai lor, toți neocomuniștii care populează această țară. Cerem dizolvarea PSD, cerem dizolvarea parlamentului, vrem alegeri anticipate. Vom continua până acest guvern va demisiona. Vrem  ca CNA să intervină și să nu mai existe această manipulare grosolană care se întâmplă pe două dintre televiziunile naționale”. Peste jumătate de oră s-a plecat într-un marș pe principalele artere din centrul orașului. (Ana MOISE)

******

ŞTIRE INIŢIALĂ: Aproximativ 1.000 de persoane protestează, la această oră, în centrul municipiului Piatra Neamţ (zona Prefectură – Teatrul Tineretului) împotriva deciziei Guvernului de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, codurile penale. Din acest motiv, pe bd. Mihai Eminescu, între Muzeul de Istorie şi Hotelul Ceahlău, circulaţia se derulează deja cu dificultate, traficul fiind aproape blocat. Vom reveni cu amănunte. (ZCH NEWS; FOTO: ARHIVĂ)

*******

ACTUALIZARE: La ora 21:00, potrivit estimărilor Radio Iaşi, în Piaţa Unirii protestau aproximativ 12.000 de persoane. (ZCH NEWS; FOTO: Radio Iaşi)

ŞTIRE INIŢIALĂ: Peste 5.000 de persoane protestau la ora 19:30 în Piaţa Unirii din Iaşi, estimează Radio Iaşi. Ca și marți seară, manifestanţii au cântat imnul național și au scandat: “Demisia, demisia”, “Hoții, hoții!”, “Hoții la închisoare, nu la guvernare”, “PSD, ciuma roșie”, “Dragnea, nu uita, va veni și ziua ta”, “Să vă fie frică, țara se ridică”, “DNA să vină să vă ia”. Totodată, cei veniți miercuri seară în Piața Unirii strigă şi “Vrem anticipate”, “DNA, DNA, curăță politica”. (ZCH NEWS; FOTO: Radio Iaşi)

*******

Şi la Roman, lângă statuia lui Roman Mușat, la ora 17:50, circa 15 persoane, majoritatea elevi, manifestă pentru salvarea țării, împotriva grațierii, pentru transparență, etc. Fotografii:

(D. AILINCĂI)

*******

Aproximativ 200 de persoane protestează şi la Suceava, informează Radio Iaşi. Protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Administrativ şi de acolo au plecat într-un marş prin oraş, urmând să treacă pe la Primărie, Universitate şi să se întoarcă în zona centrală. Pe traseu au plecat însoţiţi de maşini ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Majoritatea participanţilor la protest sunt tineri, iar mai multe familii au venit cu copiii mici să-şi manifeste nemulţumirile. Nu s-au înregistrat incidente. (ZCH NEWS)

********

Şi la Botoşani, aproape 300 de persoane participă, miercuri seară, la un protest în Piaţa Revoluţiei, potrivit Radio Iaşi. Manifestanţii au afişat pancarde cu mesaje precum “Hoţii”, “DNA să vină să vă ia!”, “Jos mafia!” sau “Jos penalii!”. Ulterior, însoţiţi de forţele de ordine, protestatarii au plecat în marş pe traseul Piaţa Revoluţiei – Calea Naţională – Sucevei – Primăverii – George Enescu – Marchian şi vor reveni în Piaţa Revoluţiei. Printre protestatari se află şi mai mulţi membri marcanţi ai PNL Botoşani. (ZCH NEWS)

*******

Aproximativ 4.000 de persoane au protestat şi la Bacău, estimează Radio Iaşi. Pentru a nu fi blocat traficul, protestatarii au fost conduşi de jandarmi pe trotuar într-un tur al bulevardului central. (ZCH NEWS)

******

Zeci de persoane au protestat, miercuri seara, în Piaţa Centrului Civic din Vaslui şi în centrul municipiului Bârlad. Oamenii au scandat lozinci împotriva Guvernului Grindeanu şi au cerut demisia acestuia. (ZCH NEWS)