Acasă ACTUALITATE Proiect public – dispozitiv de căutare a celor accidentaţi pe munte

Proiect public – dispozitiv de căutare a celor accidentaţi pe munte

0:00

Proiect public – dispozitiv de căutare a celor accidentaţi pe munte, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Salvamont România vă invită să deveniți salvatorii montani din umbră și să vă alăturați primului proiect public lansat de salvarea montană din țara noastră, proiect unic ce a fost demarat și va deveni operațional începând cu sezonul de iarnă 2021-2022“, precizează un comunicat al salvatorilor montani români.

Prin proiectul #RECCO #ROMANIA urmează să fie implementat în România un sistem performant ce poate oferi o șansă de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă, cu aplicabilitate și în activitățile sportive montane desfășurate în restul anului. Este vorba despre o plăcuţă metalică tip Recco pe care turistul o poartă asupra lui şi care emite un semnal către un dispozitiv receptor aflat la echipele de intervenţie prin care poate fi localizat.

„Sunt rare cazurile în care un turist este surprins de avalanşă pe Ceahlău şi chiar pe întreg lanţul Carpatic. Statisticile de acest gen sunt irelevante. Dar acest sistem este util şi în alte situaţii pentru detectarea şi localizarea turiştilor. Practic, vorbim despre dispozitive portabile pe care le poartă salvatorii sau care se montează pe un elicopter, iar persoana accidentată, dacă are asupra lui o plăcuţă metalică de tip Recco sau chiar anumite metale din componenţa telefonului mobil, acesta emite un semnal ce poate fi receptat. Acest dispozitiv Recco este un metal special care se introduce în îmbrăcăminte, în clăparii de schi sau în alte accesorii şi reflectă, pe o anumită lungime de undă, un semnal ce poate fi receptat. Tehnologia este veche, de peste 30 de ani, nu a fost folosită la noi în ţară, până acum, dar între timp aceste dispozitive au evoluat, au devenit mult mai performante. Au fost cazuri de persoane prinse în avalanşă pe Ceahlău, au fost chiar şi decese, dar o dată la câţiva ani. Avalanşe se întâmplă în fiecare an, dar atâta timp cât turiştii au o atitudine preventivă, responsabilă şi respectă indicaţiile noastre nu se întâmplă astfel de accidente“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

România ocupă locul 9 în Europa privind numărul de persoane decedate în avalanșă cu o medie de 2,89 decedaţi/an.

Cea de-a doua componentă a proiectului cuprinde distribuirea prin rețelele de magazine cu profil sportiv a plăcuțelor deflectoare utilizate de către turiști, urmând ca Salvamont România să anunţe numele magazinelor ce vor avea aceste accesorii la vânzare.

Angela Croitoru

Exit mobile version