Acasă SPORT Profesorului Dan Moisii, cu dragoste!

Profesorului Dan Moisii, cu dragoste!

0:00

Profesorului Dan Moisii, cu dragoste!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dan Moisii, antrenor secund al HCM Roman și profesor al LPS Roman, a trecut în neființă duminică seara. Tehnicianul a suferit un atac cerebral, cu ceva timp în urmă, după care nu și-a mai revenit, deși ultima lui dorință a fost să vadă echipa de handbal feminin cucerindu-și dreptul de a participa într-o cupă europeană.

Regretat de lumea handbalului românesc

Doliu în lumea handbalului! Profesorul Dan Moisii a trecut în neființă fiind regretat de întreaga suflare handbalistică a României. Președintele FRH Cristian Gațu, a trimis condoleanțe familiei îndoliate, mulțumind pentru aportul tehnicanului romaşcan la descoperirea și formarea jucătoarelor de handbal din Roman. ”Este o mare pierdere pentru handbalul românesc. Îl regretăm și îi vom păstra vie amintirea”, a declarat cristian Gațu. Colegii de la LPS Piatra Neamț, adversari pe terenul de sport și prieteni în viața de zi cu zi au transmis, la rândul lor condoleanțe familiei îndoliate. ”Mi-a fost coleg 15 ani de zile, la Roman. Aș putea scrie o carte despre dânsul. Un om deosebit, despre care avem ce povesti. Sperăm ca echipa de handbal, care era parte din viața lui, să ajungă din nou în cupele europene. Poate că ar trebui ca Sala Sporturilor din Roman, acolo unde și-a petrecut mare parte din viață, să-i poarte numele. Colegii mei de la LPS Piatra Neamț transmit pe această cale REGRETE ETERNE familiei”, a declarat împietrită de durere profesoara Luminița Ciocârlan, șefa catedrei de handbal din cadrul LPS Piatra Neamț. ”Domnului profesor Dan Moisii, cu dragoste, îi transmitem că toate victoriile le vom dedica dânsului”, a spus la rândul ei, Carmen Stoleru, căpitanul echipei HCM Roman.

Remember Dan Gheorghe Moisii

Profesorul Dan Gheorghe Moisii s-a stins din viață la vârsta de 63 de ani. S-a născut pe 27 septembrie 1950, la Horia (lângă Roman). Înainte de a practica handbalul, pe care l-a iubit ca pe propriul copil, a făcut 4 ani de atletism, la care a renunțat în 1965, imediat după cucerirea titlului de campion național la juniori II cu ștafeta 4 x100 metri a Școlii Sportive Roman, din care mai făceau parte Constantin Nemeș, Dan Bucur și Doru Botez, iar antrenor era Constantinescu Nehoi. În clasa a IX-a a început să practice handbalul la Liceul nr. 2 “Roman Vodă” cu profesorul Aurel Bacruban. După absolvirea liceului, secția matematică-fizică, a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău, perioadă în care a jucat handbal, în Divizia B, la Victoria Bacău.
A trecut apoi la Știința Bacău, echipă cu care a promovat în Divizia A în anul 1975. Din 1976 s-a transferat la Moldosin Vaslui unde a jucat pînă în 1978. Din 1976 este profesor de sport la Școala Sportivă de pe lîngă Liceul “Roman Vodă”, actualul LPS Roman. În anul 1997, cînd s-a căzut de acord să se formeze o echipă feminină a Romanului de ligă națională, a fost cooptat de antrenorul Ioan Holban în conducerea tehnică a echipei, care a promovat în primul eșalon, în anul 2004. Practic, a fost omul, care, împreună cu profesorul Ioan Holban a contribuit la nașterea unei echipe de handbal feminin în Roman. Și nu una oarecare, ci una care să se bată pentru locurile fruntașe din Liga Națională. A fost consilier tehnic la HCM Roman și profesor la LPS Roman, la Catedra de Pregătire sportivă și teoretică.

Ultimul interviu       

În ultimul interviu, înainte de accidentul cerebral suferit în această toamnă, profesorul Dan Moisii a povestit cu drag cum a ajuns să-și cunoască soția și ce a înțeles la ora de fotbal a lui Grigore Sichitiu, despre lovitura cu șiretul plin. Toate s-au întâmplat în anul II de facultate: Eu eram la grupa C, ea era la grupa B. Am văzut-o la un meci și apoi am intrat în legătură cu ea. S-a înfiripat o idilă care s-a transformat apoi într-o căsnicie bună, lungă și frumoasă. Aveam un profesor, Gheorghe Creangă, care preda metodica și teoria educației fizice. Nu știu dacă îmi făcuse ceva. Cert este că, la un moment dat, i-am înfundat cu cartofi țeava de eșapament a autoturismului. M-a dibuit. Ulterior m-a văzut cu Felicia, dându-și seama că prietenia noastră este una serioasă. Mirat, a întrebat-o: «Duduie Felicia, chiar îl iei pe nebunu’ ăsta?». N-a reușit s-o facă să se răzgîndească. Ce să mai spun? Mi-aduc aminte că am făcut o deplasare în Bulgaria însoțiți de Tury Hofman, profesor de handbal și istorie. Ne-a dus la Balcic și ne-a deschis ochii în fața unui monument istoric. Ne-a arătat grădina de cactuși și smochini, în care era și o fântână arteziană, locul atît de iubit de regina Maria, în care revenea an de an. Dacă ar fi fost după noi, ne-am fi dus direct pe o terasă sau mai știu eu unde. Acum, mă bucur că nu a fost așa cum am fi vrut noi. N-am vorbit deloc de fotbal. Să vă spun una. Aveam oră cu profesorul Grigore Sichitiu la facultate. M-a pus să execut lovitura cu șiretul plin și nu a fost deloc mulțumit. A doua zi am venit cu trei șireturi la același pantof și am întrebat: «Acum, nu-i plin?». M-a lăsat pe toamnă. Frumoase vremuri. Să nu credeți că eram studenți care să evite cursurile sau seminariile. Mulți colegi au ajuns antrenori buni și foarte buni, cu sportivi în loturile naționale și cu medalii la Olimpiadă“.

Dan Moisii împlinise cu exact o lună în urmă 63 de ani, aniversare de care nu s-a putut bucura, fiind spitalizat. A luptat cu moartea până în ultima clipă, dorința cea mare fiind de a mai vedea la joc handbalistele de la HCM Roman, cărora le-a fost ca un tată. Redacția ziarului Ceahlăul transmite condoleanțe familiei îndoliate, echipei HCM Roman și LPS Roman. Dumnezeu să-l ierte! (C. SOROCEANU)

Exit mobile version