Acasă ADMINISTRAȚIE Ponta dă Primăria Pietrei pe mâna procurorilor

Ponta dă Primăria Pietrei pe mâna procurorilor

0:00

Ponta dă Primăria Pietrei pe mâna procurorilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Corpul de Control al Primului Ministru a constatat nereguli în proiectul de ”îmbunătățire a calității mediului prin crearea de spații verzi” pe b-dul Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului

Guvernul României a prezentat ieri concluziile controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru la mai multe autorități locale din țară, iar Primăria Piatra Neamț este dată drept ”eșantion reprezentativ”. Verificările au avut în vedere proiecte din perioada 2009-2012, finanțate în cadrul programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități, program gestionat și sprijinit financiar de Ministerul Dezvoltării, la vremea când era condus de Elena Udrea, dar nu numai atunci.

Alături de Piatra Neamț, au mai fost controlate 10 unități administrativ-teritoriale, iar neregulile constatate au fost aduse la cunoștința tuturor instituțiilor statului abilitate să ia măsuri, dar Corpul de Control, ”ca organ cu atribuții de control, a sesizat organele de urmărire penală competente, urmând ca acestea sau, după caz, instanța de judecată, să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”. Trebuie să remarcăm că rezultatul acestor controale este făcut public în plină campanie electorală, după ce mai mulți lideri PSD importanți au cerut în intervenții publice controale și executarea unor lideri importanți ai PDL, de fiecare dată dându-se exemplul Gheorghe Ştefan în contrapondere cu un Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu sau Mircea Cosma. Mai trebuie făcută o precizare: proiectul despre care vorbeşte Corpul de Control a fost depus şi aprobat pe vremea când conducerea Agenţiei Fondului pentru mediu era asigurată de oameni din Neamţ.

Ce a constatat controlul premierului Victor Ponta

”În urma verificărilor, efectuate pe eșantionul constituit din autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale menționate mai sus, au fost constatate următoarele nereguli și încălcări ale dispozițiilor legale:

1. Obținerea finanțării nerambursabile de la bugetul Fondului pentru mediu prin folosirea unor înscrisuri care conțineau date necorespunzătoare adevărului

a) În urma verificărilor efectuate la autoritățile administrației publice locale ale municipiului Piatra-Neamț, județul Neamț, s-a constatat că, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile din bugetul Fondului pentru mediu, pentru proiectul ”Programul de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în municipiul Piatra-Neamț – zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparulul”, reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra-Neamț au atestat în cadrul unui înscris, care ulterior a devenit parte integrantă a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț nr. 298/25.06.2009, faptul că terenul destinat realizării proiectului, în suprafață de 42.045 mp, era compus din parcelele individualizate prin indicarea numerelor cadastrale provizorii atribuite fiecăreia.

Suprafața totală stabilită de proiectant (42.045 mp), pe care urma să fie realizat proiectul, preluată în textul unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț nu a corespuns cu totalul suprafețelor parcelelor indicate ca fiind destinate realizării proiectului de amenajare spații verzi, de 30.509 mp.

Autoritatea publică locală nu a identificat în mod exact, prin niciun act administrativ, suprafețele puse la dispoziție pentru realizarea proiectului, iar între suprafața totală, alocată conform hotărârilor Consiliului Local și suprafața identificată potrivit numerelor cadastrale menționate în conținutul anexei la Hotararea Consiliului Local nr. 439/08.10.2009, s-a constatat o diferență de 11.536 mp, diferență care a afectat modul de determinare a valorii finanțării nerambursabile acordate din bugetul Fondului pentru mediu.

(…)

2. Îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu cu ocazia analizării și evaluării cererilor de finanțare nerambursabilă în ceea ce privește analiza și evaluarea proiectului “Programul de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în municipiul Piatra-Neamț – zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparulul”, depus de municipiul Piatra-Neamț în anul 2009, s-a constatat faptul că membrii Comisiei de analiză și evaluare a cererilor de finanțare din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu:

i) Au încadrat proiectul într-o altă categorie decât cea corespunzătoare tipului de amenajare propus, respectiv în categoria “N – parcuri noi, scuaruri și aliniamente plantate noi” pentru care se putea obține o finanțare de maximum 2.000.000 RON și nu în categoria “R+E – reabilitare și extindere parcuri, scuaruri și aliniamente plantate”, pentru care suma maximă ce putea fi acordată era de maximum 1.500.000 RON.

Acest fapt a avut drept consecință acordarea, din bugetul Fondului pentru mediu, a unei finanțări suplimentare, nejustificate, în cuantum de 500.000 RON.

ii) Nu au verificat corectitudinea calculelor aritmetice sau datelor înscrise în documentația tehnico-economică referitoare la suprafața aleilor bordurate, cheltuielile cu materialul săditor și ponderea acestora în ansamblul proiectului, fapt ce a determinat acordarea de către comisie a unui punctaj mai mare cu 9 puncte decât cel cuvenit proiectului.

iii) Au considerat îndeplinite criteriile de eligibilitate eliminatorii, în condițiile în care reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra-Neamț nu au depus înscrisuri care să ateste regimul juridic și titularul dreptului de proprietate asupra unor terenuri în suprafață totală de 11.536 mp, destinate realizării proiectului.

În cazul unei evaluări corecte a proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului”, punctajul total obținut ar fi fost de numai 65 de puncte, și nu de 89 de puncte, situându-se sub minimul necesar acordării finanțării, de 71 de puncte.

Mai mult decât atât, pe ultima pagina a “Grilei de verificare din punct de vedere tehnico-economic”, completata de reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, pot fi observate următoarele modificări ale textului: • cifrele înscrise în rubrica “Punctaj total obținut”, respectiv ”89”, au fost suprascrise peste alte cifre, ilizibile;

inițial, a fost marcată căsuța aferentă rubricii “Proiect respins”, apoi aceasta a fost ștearsă.

Ca urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, a fost acordată municipiului Piatra-Neamț, din bugetul Fondului pentru mediu, pentru realizarea proiectului „Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului” o finanțare nerambursabilă de 1.848.451 RON.

(…)

5. Atribuirea ilegală a contractelor de lucrări privind obiectivele de investiții finanțate din bugetul Fondului pentru mediu

a) Atribuirea contractului de lucrări în cadrul proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului”, aprobat în anul 2011, s-a realizat, de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, cu încălcarea normelor legale în domeniul achizițiilor publice, respectiv fără ca aceștia să verifice îndeplinirea, de către ofertantul declarat câștigator, societatea GARDEN CENTER GRUP S.R.L., a unei cerințe obligatorii de calificare prevăzute în fișa de date a achiziției, referitoare la dovada deținerii unei pepiniere de minimum 1 hectar.

În documentația de atribuire a fost prevăzută cerința ca ofertanții să facă dovada deținerii unei pepiniere de minimum 1 hectar, condiție de natură a restricționa participarea operatorilor economici la procedura de atribuire și de a favoriza anumiți operatori economici.

Reprezentanții societății GARDEN CENTER GRUP S.R.L. au depus,în cadrul ofertei, o adeverință emisă de Primăria Orașului Măgurele, județul lIfov, prin care se atestă că societatea ”Iucrează în arendă suprafața de 16,60 ha pe raza orașului Măgurele, județul llfov”, specificându-se totodată că “suprafața de 16,60 ha este cultivată în prezent cu flori, arbuști și plante ornamentale”, fără însă a face dovada deținerii unei pepiniere conform dispozițiilor legale în vigoare, respectiv fără a prezenta dovada deținerii unei autorizații legale valide pentru producerea semințelor și materialului săditor.

În aceste condiții, oferta societății GARDEN CENTER GRUP S.R.L. trebuia declarată inacceptabilă, în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (1) lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 925/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu consecința respingerii acesteia. (…)

8. Atestarea unor date necorespunzătoare adevărului în documentele privind recepția lucrărilor aferente obiectivelor de investiții

a) Reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra-Neamț au recepționat, fără obiecțiuni, lucrările executate de antreprenorul GARDEN CENTER GRUP S.R.L. în cadrul proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului”, aprobat în anul 2011, cu toate că acestea nu au fost executate în conformitate cu documentația tehnica de execuție.

Totodată, reprezentanții Primăriei Municipiului Piatra-Neamț au atestat în conținutul “Procesului-verbal de recepție calitativă” nr. 43090/14.11.2011, cu prilejul întocmirii acestuia, aspecte care nu corespund realității, constând în aceea că au fost executate lucrări de “așternere pământ vegetal” și “semănare gazon” pe suprafata de 42.054 mp, deși, în fapt, acestea au fost executate doar pe o suprafață de 37.361,20 mp.

(…)

9. Decontarea nejustificată și nelegală a unor cheltuieli referitoare la lucrări neexecutate, având drept consecință păgubirea bugetului Fondului pentru mediu

a) Fără a verifica realitatea lucrărilor de “așternere pământ vegetal” și “semănare gazon”, declarate ca fiind executate de către antreprenorul lucrărilor, societatea GARDEN CENTER GRUP S.R.L., din cadrul proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului”, aprobat în anul 2011, reprezentanții Primăriei Municipiului PiatraNeamț au recepționat, fără obiecțiuni, executarea unor lucrări de acoperire cu pământ și semănare gazon pe o suprafață de 4.692,80 mp, aferentă unor alei pietonale acoperite de pavaje.

Ca urmare a acestui fapt au fost decontate din bugetul Fondului pentru mediu cantități de lucrări, respectiv materiale, care nu au fost realizate sau furnizate de către executant, în valoare de 31.517,82 RON (fără TVA).

(…)

11. Disimularea cotei de profit practicate de către executanții lucrărilor aferente obiectivelor de investiții, în scopul decontării profitului din bugetul Fondului pentru mediu contrar regulilor de acordare a finanțării nerambursabile

a) În situațiile de lucrări, reprezentanții executantului lucrărilor din cadrul proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului”, aprobat în anul 2011, respectiv ai societății GARDEN CENTER GRUP S.R.L., au declarat o rată a profitului de numai 0,01%, creând aparenta că nu au înregistrat profit în legătură cu lucrările executate în cadrul proiectului.

În fapt, profitul realizat a fost disimulat în situațiile de lucrări, prin ascunderea cotei reale a adaosului practicat. Astfel, din analiza prețurilor aferente materialelor, incluse în deconturile prezentate la plată Primăriei Municipiului Piatra-Neamț de către societatea GARDEN CENTER GRUP S.R.L., a rezultat că prețurile pentru materialele necesare amenajării spațiilor verzi au fost, în medie, mai mari cu aproximativ 227% față de prețul unitar din documentele de achiziție.

Prin modul în care au acționat, reprezentanții societății GARDEN CENTER GRUP S.R.L. au indus profitul în categoria cheltuielilor eligibile, fiind astfel decontat de Administrația Fondului pentru Mediu, deși acesta trebuia să fie decontat din surse proprii ale Primăriei Municipiului Piatra-Neamț.

Prin prezentarea unor înscrisuri ce conțin date nereale cu privire la cheltuielile materiale efectuate pentru realizarea proiectului “Program de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzii în municipiul Piatra-Neamț, zona Bd. Dacia, Aleea Viforului și Aleea Tiparului” și la cota de profit aplicată de executant, în scopul decontării de către Administrația Fondului pentru Mediu a unor cheltuieli neeligibile, s-a produs o pagubă bugetului Fondului pentru mediu în cuantum de 188.238,74 RON și s-a asigurat un folos patrimonial injust Municipiului Piatra-Neamț. (…)”

Exit mobile version