0:00

Peste 250 de elevi și profesori din 21 de țări vor participa la Olimpiada Internațională de Astronomie, ediția a XXIV-a, găzduită în perioada 18-27 octombrie 2019 de municipiul Piatra Neamț. În conferința de presă organizată joi, 17 octombrie, la Primăria Piatra Neamț, instituția co-organizatoare alături Colegiul Național „Petru Rareș”,  de Inspectoratul Școlar Județean Neamț și de Asociația Profesorilor de Fizică „Physics@NT”, s-a vorbit de importanța evenimentului.

Piatra Neamț – gazda ediției a XXIV-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie, ZCH NEWS - sursa ta de informații „Eu, ca primar sunt onorat să găzduim la Piatra Neamț un asemenea eveniment educațional. În ultimii ani, municipiul Piatra Neamț a mai găzduit competiții importante, olimpiade naționale și internaționale. Alegerea municipiului Piatra Neamț este o dovadă de respect pentru rezultatele deosebite pe care elevii le-au obținut la concursuri. Este o oportunitate, sunt peste 250 de elevi și profesori din 21 de țări care au confirmat până acum participarea la acest eveniment de amploare. Ca municipalitate, noi am fost foarte deschiși în a ne implica în susținerea acestei olimpiade, inclusiv financiar, cu alocarea a 15.000 lei pentru finanțarea olimpiadei și 16.000 lei alocați Colegiului Național „Petru Rareș” care organizează competiția, în această perioadă când instituția aniversează 150 de ani de atestare documentară, ca lăcaș de educație. Domnul director Dan Oniciuc este foarte implicat și am colaborat în această perioadă pentru a pune la punct toate detaliile organizatorice, inclusiv prin punerea la dispoziție a Sălii Polivalente și a Stadionului Municipal pentru desfășurarea olimpiadei. Sper ca din această colaborare cu Inspectoratul Școlar și cu Ministerul Educației Naționale să rezulte premisele pentru viitoare implicări în astfel de evenimente”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Piatra Neamț – gazda ediției a XXIV-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mikhail Gavrilov, președintele Consiliului de coordonare a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și secretarul Academiei de Științe din Rusia, a reamintit de prima ediție ce a avut loc în anul 1996 și a urat acum mult succes candidaților din întreaga lume, mai ales la proba observațională care este „cea mai interesantă, dar și cea mai stresantă”. Cristinel Secară, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a vorbit despre acest eveniment ca fiind „o onoare, o sărbătoare a școlii nemțene și în același timp o provocare din perspectiva organizatorică”. Sunt 151 de elevi care vor concura în cele trei probe: luni, 21 octombrie, cea scrisă și joi, 24 octombrie, proba practică – se vor desfășura la „Petru Rareș”, iar proba observațională, din ziua de 22 octombrie, se va desfășura pe Stadionul Municipal. Nu în ultimul rând, Dan Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului „Petru Rareș” și-a exprimat bucuria pentru că școala nemțeană de fizică și pasionații elevi de astronomie din lotul României vor fi cunoscuți în lume, încă o dată. Mai mult, prilejul este unul deosebit pentru oaspeți de a vorbi acasă, în țările lor, despre zona noastră, pe care o vor vizita în cele două excursii programate săptămâna viitoare, a mai spus directorul Dan Grigoruță Oniciuc. Alături de organizatori, zeci de elevi, voluntari de la „Petru Rareș”, Colegiul Național de Informatică și de la „Calistrat Hogaș” vor fi alături de elevii străini, în decursul săptămânii. (C.I.)

Articolul precedentBărbat găsit inconștient, în casa în flăcări. N-a mai putut fi salvat
Articolul următorFermierii atenționați să scrie citeț