Acasă CULTURA Personalitatea săptămânii: Nicu N. Albu, cel mai destoinic primar al Pietrei...

Personalitatea săptămânii: Nicu N. Albu, cel mai destoinic primar al Pietrei Neamţ

0:00

Personalitatea săptămânii:  Nicu N. Albu, cel mai destoinic primar al Pietrei Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unul din cei mai destoinici primari pe care i-a avut Piatra Neamţ este, fără îndoială, Nicu N. Albu. Moşier şi exploatator de păduri, el a ştiut şi a reuşit să schimbe faţa oraşului Piatra Neamţ la început de secol XX, multe dintre realizările lui dăinuind şi astăzi în acest municipiu.

S-a născut la Piatra Neamţ, la 2 februarie 1853 în familia Mariei (Ostvald) şi lui Neculai Albu, administrator de moşii şi deţinătorul unor păduri de pe văile Bistriţei, Lotrului şi Oltului şi a facut studiile primare la Piatra Neamţ. Absolvă studiile secundare la Academia Mihăileană de la Iaşi şi Facultatea de medicină din Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica unui fruntaş liberal, Enache Cantemir din Buhuşi, mare proprietar, având relaţii de prietenie cu Elena Cuza, Cargiale, Prinţul Ferdinand (pe care l-a însoţit în călătoriile acestuia pe Valea Bistriţei). Nicu N. Albu a avut moşii la Turtureşti, Mărăţei, Hangu şi Roznov, a fost exploatator de păduri (Lotru, Motru, Hangu, Tarcău, Broşteni), a fost prefect în două mandate (1885-1888 şi 1895-1899), primar al Pietrei între 1901-1904 şi în 1907, deputat între 1891-1895, senator între 1905-1907 şi 1907-1908.

În calitate de prefect şi om politic şi-a adus contribuţia la dezvoltarea economică a judeţului, la construirea unor şosele şi străzi, a liniei ferate Bacău – Piatra Neamţ, a unor instalaţii industriale pe valea Tarcăului. A introdus iluminatul electric în oraşul Piatra Neamţ, utilizând uzina societăţii Foresta, proprietatea lui Dimitrie Lalu. El este primarul care a amenajat Parcul „Cozla” şi a corectat cursurile râului Bistriţa şi ale pâraielor Cuiejdi şi Borzoghean.

A construit multe biserici, localuri de şcoli şi de primării, a contribuit la apariţia unor publicaţii literare sau politice din judeţ precum „Munca”, „Propăşirea”, „Mişcarea liberarlă” ş. a. Nicu N. Albu a pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani. Pentru munca depusă s-a bucurat de aprecieri deosebite din partea unor mari personalităţi ale vremii, precum Mihail Kogolniceanu, I. C. Brătianu, I.G. Duca, V. A. Urechia şi alţii. Alt primar al Pietrei, de după el, liberalul Dimitrie Hogea, afirma despre Nicu N. Albu: „În luptele politice era drept şi cavaler, adversar temut dar respectat. Nu ura, nu era răzbunător, iar pe mulţi, pe foarte mulţi dintre adversarii politici îi ajuta mai mult chiar decât pe partizanii săi”.

Moare la 31 mai 1908, la Piatra Neamţ şi este înmormântat în cavoul cedat de Elena Cuza. Pentru tot ce a făcut, la 14 septembrie 1923, s-a inaugurat bustul-monument al acestuia, în prezenţa fruntaşilor liberali I.I. C. Brătianu, I.G. Duca şi dr. I. Constinescu, iar în 1995 Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ îi acordă, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare. O stradă din Dărmăneşti îi poartă numele.

Exit mobile version