reclama autocenter

Ovidiu Marc

Ovidiu Marc, a jucat pentru Ceahlăul în Divizia A 187 de meciuri, marcînd 49 de goluri. Din cele aproape 200 de prezențe, în 70 a fost purtătorul banderolei de căpitan de echipă. După ce au scris istorie contra Juventusului, foștii fotbaliști ai Ceahlăului (Marc, Botez, Enache, Ionescu, sau Valentin Avădanei) au învățat meseria de antrenor de la Florin Marin, Viorel Hizo, sau Florin Halagian. Astăzi, Ovidiu Marc explică de ce a ales pe parcursul carierei să joace numai la Ceahlăul, cum a fugit din cantonamentul unei formații din străinătate și ce a simțit când a pășit pe gazonul celui mai mare stadion din lume, Maracana – Brazilia.

De la jucător la antrenor

Coleg cu Enache în generația Ceahlăului 1999 și prieten în afara dreptunghiului verde, Marc a bifat prima realizare din cariera de antrenor la Petrotub Roman, în sezonul 2011-2012. Costel Enache preluase Ceahlăul, iar Marc a fost desemnat să antreneze echipa din Liga a III-a. ”A fost ceva inopinat. O provocare pentru mine. Enache a preluat Ceahlăul, iar eu am venit la Roman. M-am consultat cu el în privința echipei și pot spune că din această cauză nu am avut probleme de adaptare. Am fost decis să arăt ce pot în acel sezon, când am și cochetat cu primul loc. Fără prea mulți bani, cu datorii la jucători, am arătat că putem juca din plăcere și am ajuns lideri, lucru care a deranjat. Am avut cea mai bună apărare din seria noastră, iar ca linie de clasament aveam atunci 9 victorii, 5 egaluri și nicio înfrângere. Trebuiau să promoveze alții, dar am rămas cu sentimentul datoriei împlinite”, a declarat Ovidiu Marc.

Carieră numai la Ceahlăul

Privește cu mândrie către jucătorii tineri, mai cu seamă la fiul, Andrei, care este component al naționalei de tineret. ”Mi-aș dori să trăiască și ei ce-am trăit eu ca fotbalist. Să intre pe un stadion ca Maracana, unde să aibă senzația că tribunele să prăbușesc peste ei, să joace măcar pentru lotul B al României, să promoveze în fața unui stadion arhiplin și să joace împotriva unei echipe de top a Europei, cum au fost Juventus, Mallorca, sau Austria Viena, fără să fie înfrânți. Înainte de a fi o echipă, eram un grup unit, care jucasem împreună la copii și juniori, la Olimpia Piatra Neamț”, povestește Marc. Ca fotbalist a jucat numai la Ceahlăul, deși a avut la un moment dat posibilitatea de a se transfera în străinătate. ”Am fost cu domnul Ștefan în cantonamentul echipei, dar după ce a plecat dânsul, am plecat și eu cu primul tren acasă. Îl avertizasem că nu mă voi transfera și nu m-a crezut. Când m-a văzut a doua zi la antrenament a crezut că vede o fantomă în fața ochilor, dar de fapt nu puteam să plec din Piatra Neamț. Avusesem câteva transferuri ale colegilor la alte cluburi, precum Florin Axinia, sau Costel Enache și mi-am dat seamă că la altă echipă nu voi avea libertatea de creație de la mijlocul terenului, pe care mi-au dat-o toți antrenorii Ceahlăului”, spune Marc.

Davids, cel mai puternic adversar

Marc crede că cel mai bun adversar direct i-a fost olandezul Edgar Davids. ”Fusese chemat special pentru returul contra noastră, iar nea Vio mi-a trasat sarcină special să-l marchez strict. Avea o pregătire fizică de invidiat. M-a alergat de nu-mi mai simțeam picioarele și, noroc de Mișu Ionescu că m-a ajutat. Au fost 90 de minute care credeam că nu se mai termină. Atunci, văzându-l pe Radu Lefter cum apără am avut impresia că meciul se poate prelungi până dimineața și noi nu puteam lua gol. În acel meci am alergat cel mai mult din viața mea”.

Trecut și viitor pe același gazon

Ovidiu, acum antrenor la Cetatea Tîrgu Neamţ, a ajuns la concluzia că fiul său, Andrei, poate ajunge să joace fotbal de performanță abia după ce a împlinit 15 ani. De atunci poate spune că este fanul său numărul unu. Cât privește începuturile carierei lui Andrei, antrenorul Ovidiu Marc susține că a vrut să-l protejeze și nu a dorit, inițial, să-l lase să joace fotbal. „Mă gîndeam că e prea mic să se apuce de fotbal. Vremurile erau cum erau, iar condițiile de pregătire, așa cum erau la vremea respectivă. Mă gândeam la binele lui. Vroiam să-l văd sănătos, nu să nu-l văd la fotbal“, spune Ovidiu Marc. Apoi s-a arătat surprins că-l tot vedea la juniori, deși îl știa acasă, lângă soție. Pe 17 iulie, de la ora 19.30, tatăl, Ovidiu, va face parte din selecționata fostelor glorii, iar fiul va fi prezentat oficial ca jucător al echipei pietrene pentru sezonul 2013-2014. Trecut și viitor, pe același gazon.

Ovidiu Marc - in centru-incadrat de Florin Marin si Mihai Ionescu

Mihai Ionescu

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentMiriuţă – nemulţumit de ultimul amical
Articolul următorPodoleni – Doi kilometri de asfalt

1 COMENTARIU

  1. Da,Ovidiu! Ai un baiat cu reale calitati.La inceput m-am cam indoit de acest lucru…mai apoi vazandu-l la „joc” mi-am schimbat parerea.Mult succes,Andrei!

Comments are closed.