pietricica turism

Un accident grav a avut loc, în ziua de 16 septembrie, în Poiana Stănile din masivul Ceahlău, o zonă în care, teoretic, nu ar trebui să ajungă nicio mașină. Un tânăr de 20 de ani, din Tașca, aflat la volanul unui autoturism, a rulat până în ”punctul Poiana Stănile”, conform Biroului de presă al Poliției Neamț, unde a pierdut controlul asupra volanului, iar mașina a căzut într-o prăpastie și s-a oprit într-un arbore. O tânără de 22 de ani din Vrancea, pasageră în autoturism a suferit mai multe leziuni, dintre care cele mai grave sunt o fractură de șold și o fractură de braț. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar pe parcursul cercetărilor se vor stabili împrejurările în care autoturismul a ajuns într-o zonă în care nu avea ce căuta.

Problema accesului auto în Parcul Național Ceahlău pare, cel puțin deocamdată, greu de rezolvat. Cătălin Gavrilescu, directorul PNC, spune că bariera care există mai sus de Stănile nu poate fi închisă: ”S-ar revolta toată lumea, pentru că unii spun că au nevoie să meargă la stână, alții la cabană, sigur ar ieși discuții. Este singurul loc din Parcul Național unde există acces auto”.

Drumul care duce la Stănile este un drum forestier, aflat în administrarea Direcției Silvice Neamț. Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al instituției, spune că, de vreme ce există un panou pe care scrie clar ”Drum închis circulației publice”, administratorul și-a făcut treaba și nu poate fi considerat responsabil în niciun fel de producerea unor accidente. Corect! Rămâne de rezolvat problema cu cheia de la barieră, problemă invocată de șeful pazei Titi Andraș, care spune că de câte ori a fost încuiată bariera se pierdea cheia, care se plimba de la unul la altul. Dar până la urmă ar fi păcat să moară cineva (cel mai probabil numai într-o astfel de situație s-ar lua măsuri concrete) pentru că nu se găsesc soluții în privința cheii.

C.M.

2 COMENTARII

  1. Ce se intampla in Ceahlau este o bataie de joc la adresa turismului montan al bunului simt si al conceptului de arie protejata. Cum nu este nici o stana pe munte mai sus de Stanile(schit) ramane in discutie numai cabana si interesele ei financiare .
    Daca toata lumea care este platita din banii contribuabililor ar pune coada intre picioare ca reprezentantii administratiei PNC ,ca se revolta cei care nu respecta legea, ar fi anarhie. Nu esti in stare sa gestionezi situatia , este si pentru asta o solutie simpla ….demisia. Si ca sa fiti informat pe deplin, este plin de masini in tot parcul administrat de dvs. La Cab. Fantanele , pe drumul care duce la Duruitoare, pesteeee tot. Si mai mult de atat , oamenii dvs taxeaza accesul persoanelor din autoturisme deci chiar dvs. legiferati aceste abuzuri .
    Drumurile pe de alta parte sunt in proprietatea Romsilva care are obligatia legale sa le asigure cu bariere . In majoritatea ocoalelor silvice exista asemenea instalatii de blocare. La Ocolul Bicaz e vraiste dar daca treci in Ocolul Ceahlau ( de la Scaune spre Durau ) e plin de bariere . Acolo cum se poate? Deci daca s-a deschis un dosar penal pentru vatamare din culpa nu mai e in rem( cu privire la fapta) ca e simplu de identificat primii doi culpabili DIRECTIA SILVICA NEAMT – prin Seful Ocolului Silvic Bicaz si Parcul National Ceahlau.

  2. Culpabil e b..ul de șofer care a condus cu viteză si sa dus in râpă. Am mers pe drumul ala de zeci de ori cu masina si daca ești prudent nu ai nici un fel de problema.

Comments are closed.