Acasă CULTURA O carte de pus în rucsac: “Mic îndrumar montan”

O carte de pus în rucsac: “Mic îndrumar montan”

0:00

O carte de pus în rucsac: “Mic îndrumar montan”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub girul Editurii “Cetatea Doamnei” a apărut o carte utilă pentru profesorii, părinţii şi elevii care vor să se încumete pe cărări de munte.

Autorii ei, V. Răşchitor şi D. Dieaconu dau sfaturi utile celor care, fie vară fie iarnă, vor să-i petreacă weekend-urile sau concediile pe munte, ei fiind fii ai muntelui, amândoi născuţi la poalele masivului Ceahlău. De la înaintaşii lor în ale drumeţiilor montane – Constantin Matasă, Gheorghe Iacomi, Gheorghe Ungureanu, C. Turcu ş.a. – autorii au învăţat legile scrise şi nescrise ale muntelui ce trebuie respectate de cei care fac excursii, drumeţii, expediţii în mirifica lume a muntelui, şi le împărtăşesc celor mai tineri. Sfaturile cărţii trebuie respectate, astfel ca orice excursie montană – de altfel, un complex mai complicat decât pare la prima vedere – să nu se transforme, cum deseori se întâmplă, într-un nedorit eveniment. Ghidul recomandă cum se pot evita accidentele pe munte, modul de orientare în teren şi pe munte, codurile de semnalizare utilizate, cum trebuie să ne pregătim pentru o asemenea excursie în funcţie de anotimp şi de starea vremii şi cum se acordăm primul ajutor.

Iată care sunt “cele 10 porunci”  ce trebuie respectate pe munte, lăsate de Luis Trenker, cea mai vestită călăuză din Alpi: “să nu întreprinzi o ascensiune ce-ţi depăşeşte puterile; să pregăteşti cu de amănunt orice excursie; să nu uiţi în munţi că eşti o fiinţă civilizată; să nu profanezi peisajul; să fii bun camarad; să respecţi cabana; să nu furi; să nu minţi; să nu exagerezi; să aperi onoarea asociaţiei tale; să nu profanezi munţii prin mania recordurilor”. O carte utilă.

Exit mobile version