Acasă EDUCATIE Nu-i ajută, dar îi acuză!

Nu-i ajută, dar îi acuză!

0:00

Nu-i ajută, dar îi acuză!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Ministrul Educaţiei: “Profesorii care nu-și declară veniturile din meditații sunt corupți”

* în Neamț, doar 29 de cadre didactice și-au înregistrat veniturile suplimentare la Fisc în 2012

* Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct, propune încheierea unui contract între cadrele didactice şi părinţii copiilor ce merg la meditaţii

Ministrul educaţiei este foarte supărat pe cadrele didactice care fac meditaţii şi nu-şi declară veniturile. Remus Pricopie a găsit în această activitate o “sămânţă” de corupţie. “Profesorii care nu-și declară veniturile din meditații sunt corupți. Mi se pare un conflict de interese să faci meditaţii cu elevii tăi. Profesorii ar putea să condiţioneze nota de participare a elevilor la orele în particular”.

În legislaţia în vigoare se precizează că profesorii care nu îşi declară aceste venituri riscă pe lângă amendă şi dosar penal pentru evaziune fiscală. Nici noul cod etic al cadrelor didactice şi nici ameninţările Fiscului n-au părut să fie îngrijorătoare pentru profesorii care-şi rotunjesc veniturile din meditaţii… Serviciile rămân în continuare declarate de prea puţini din cei care le practică în timpul liber.

Soluţii de la Neamţ

În judeţul Neamţ, în 2012, doar 29 de profesori şi-au înregistrat aceste forme de venit la Administraţia Financiară. Numărul lor a crescut uşor anul acesta, ajungând la 40. În evidenţele judeţului nostru figurează astăzi peste 6.000 de cadre didactice. Ce-i drept, nu toate au competenţa să facă bani în plus din materia predată, însă dincolo de învăţători şi profesori de sport, de exemplu, rămâne o cifră consistentă care preferă să încaseze cash din orele ţinute elevilor acasă.

Inspectorii şcolari îşi îndeamnă însă colegii să intre în legalitate: Este bine să se impoziteze aceste venituri suplimentare. De ce? Pentru că în acest fel profesorii ar fi feriţi de situaţii neplăcute. N-ar mai spune nimeni că sunt corupţi, ar fi totul la lumină. Nu ar mai exista discuţii că unii profesori constrâng elevii să facă meditaţii”, a declarat Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Neamţ.

Teoretic, pentru profesorii care vor să intre în legalitate, procedura e simplă: trebuie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, să-şi depună declaraţia de venit estimat în momentul în care îşi începe activitatea şi să declare la Administraţia Financiară de care aparţine veniturile realizate din meditaţii. Aceasta e forma legală agreată de Fisc.

Inventivi, inspectorii şcolari nemţeni au şi variante mai comode de înregistrare a acestor servicii, ce-i drept, nerecunoscute: “Ar fi bine să existe o formă legală prin care profesorul să încheie contract cu părinţii elevilor care merg la meditaţii. Asa este responsabilizat şi profesorul şi părintele şi elevul”, a mai declarat Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Neamţ.

Materiile cele mai căutate când vine vorba de meditaţii rămân în continuare cele de examen: limba română, matematica, limbile străine, istoria şi geografia.

În Neamț, preţul unei şedinţe variază între 30 şi 50 de lei.

Ioana HAGI-STAN

Marian TEODOROF

Exit mobile version