0:00

NEAMŢ: Ignorații din PNL sau ce-şi fac liberalii cu mâna lor…, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPNL traversează o perioadă fastă la Piatra Neamţ, lucru recunoscut de toată lumea, în urma corecţiilor cu strigături administrate PSD. Aproape că se uitase în aceste condiţii de frecuşurile şi disfuncţiile interne nelămurite nici până la această oră. Mai diplomat şi cu o experienţă politică net avantajoasă, copreşedintele judeţean Alexandru Drăgan şi-a declarat susţinerea pentru Dragoş Chitic, amânând alte clarificări după Consiliul Naţional al partidului care se defăşoară sâmbătă (23 mai) la Piteşti. La organizaţia municipală, aripa provenită din PDL a rămas fără resurse de răbdare şi s-a apucat de dat din casă, cu statutul partidului şi convenţiile de fucţionare în mână. Fără a fi nevoie de confirmări, se recunoştea repede amprenta unor consultanţi expiraţi (dar brusc reanimaţi) şi influenţa fostului deputat Marius Rogin care nu are tihnă în „exilul” său de la Bucureşti.

Şi-aşa-i rău, şi-aşa nu-i bine

În preambulul întâlnirii de joi (21 mai) cu presa, Paul Rîtan, copreşedintele PNL Piatra Neamţ, a dat Săptămînii Liberale ce-i al ei, evocând tradiţia şi modernismul partidului după 140 de ani. A lecturat pe îndelete un material lung şi a povestit cum valorile şi principiile liberale tradiţionale se regăsesc în noul statut al noului PNL, puse însă pe altarul asocierii la Partidul Popular European.

Din respect pentru cetăţenii reşedinţei de judeţ şi pentru adevăr a anunţat că oferă şi alte lămuriri, de fapt fondul întâlnirii. De la jumătatea lunii martie 2014, a afirmat el, în jurul valorilor menţionate s-a reconstruit PDL ca partid autentic de dreapta „după plecarea oprtuniştilor şi traseiştilor consacraţi”. A bifat campania pentru alegerea preşedintelui României şi eforturile depuse de Alianţa Creştin-Liberală pentru victoria lui Klaus Iohannis, incluzând „dovezile de seriozitate, loialitate şi consecvenţă oferite de PDL colegilor din vechiul PNL”. Următorul popas semnificativ a fost la evenimentele politice din Piatra Neamţ, din ultima perioadă, evenimente „generate de practici bizantine, calcule şi înţelegeri subterane, nestatutare, nerespectarea propriilor reguli, nerespectarea de către partenerii noştri a programului de fuziune”. La un an de la anunţarea unificării, a accentuat Râtan, „partenerii noştri de pe alte meleaguri nu au reuşit încă să-şi înfiinţeze organismele comune de lucru deşi termenul agreat a fost 31 martie 2015”. S-a reamintit că PDL şi PNL au suficiente resurse umane valoroase locale în timp ce „partenerii de import au devenit un fel de uşă din dos, ca la un cinematograf la care rulează un film bun. Îşi cumpără unul singur bilet, intră în sală, se duce la uşa de serviciu, o deschide şi mai bagă încă 20 în sală”. A condamnat ferm atitudinea „de a primi în partid în mod nestatutar, netransparent, fără a fi trecuţi prin filtrul birourilor de conducere oameni care de-a lungul timpului şi-au dovedit inconsecvenţa, incompetenţa, lipsa de viziune, dedicaţi doar intereselor personale, oameni a căror moralitate poate fi pusă oricând la îndoială”. Ca o concluzie intermediară, Rîtan a declarat că „a-i promova în conştiinţa electoratului pietrean ca fiind viitorii candidaţi ai PNL pentru funcţii publice, noi (PDL din PNL – n.a.) nu le însuşim”. A adăugat dezinformarea prin practici puerile de asumare a unor funcţii pe care colegii nu le au şi „reşaparea traseiştilor dispuşi la orice compromisuri”.

Imaturul Cozmanciuc şi uşa lui Chitic

În continuare, copreşedintele local provenit din PDL a dezvoltat teza cu sprijinul cetăţenilor oneşti şi instaurarea în interiorul partidului a meritocraţiei. A insistat că partea ignorată a noului PNL ar fi de fapt cetăţenii de dreapta din Piatra Neamţ, dar deloc convingător. A pus în balanţă moralitatea aleşilor locali cu legalitatea faptelor lor. Despre Mugur Cozmanciuc a spus că „pune deoparte aripa PDL din necunoaşterea unor realităţi şi din imaturitate politică”, iar despre Radu Surugiu, realizând că e importat chiar din Piatra Neamţ, doar că vreo două luni nu a răspuns la telefon.

Rîtan refuză să fie în alianţă cu cei plecaţi din PDL şi care astăzi se consideră purtători de cuvânt ai PNL. El a preluat organizaţia pe 12 martie 2014. Chitic spunea atunci că sprijină PMP, dar vrea să rămână consilier local PDL. De aici se trage probabil zugrăvirea sa ca om al lui Gheorghe Ştefan. Îşi doreşte să nu oprească creşterea vizibilă a PNL în Piatra Neamţ, dar nu acceptă primiri nestatutare în partid, prin nerespectarea regulilor. De la generalităţi privind primirile în partid, a trecut la concret: „Chitic trebuie să treacă prin filtrul birourilor permanente ale acestui partid. Altfel, nu vom avea legitimitate, niciun sprijin moral într-o bătălie electorală”. După intervenţia în contradictoriu a consilierului local Gheorghe Diaconu, care a luat apărarea primarului interimar, a fost clară durerea lui Rîtan – el a fost exclus de la decizii nefiind nici măcar sunat. De altfel, a şi punctat: „E prea devreme să fie anunţat Chitic drept candidat la primar. Candidatul va fi stabilit de birouri după sondaje, programe. (…) Îl susţin pe Chitic, dar nu intrat pe uşa din dos”. Vrea ca „totul să fie statutar, regulamentar, pe bază de competenţe”. Dezvoltarea a venit de la sine: „Nu poţi să vii acum şi să implementezi în conştiinţa electoratului că viitorul candidat al PNL este domnul Dragoş Chitic, pentru că asta se întâmplă acum, asta se întâmplă în fiecare zi şi nu este o realitate. Dacă va fi dumnealui, vom stabili împreună. Dar nu aşa, nu în modul acesta. Va fi un concurs intern de program, de viziune, de competenţă până la urmă. (…) Nu (mai) veau să am un primar legitimat de 20 – 30% dintr-o prezenţă la vot de 30%. Aia nu este legitimitate”.

La rând a venit inevitabil primarul Laurenţiu Leoreanu. Spre deosebire de Chitic, a pus liberalilor beţe-n roate la Roman, la prezidenţiale, susţinând-o pe Elena Udrea. Pe cale de consecinţă, foştii săi colegi din PDL l-au trimis la plimbare când a vrut să revină prin ei în partid, numai că acum e luat în braţe de cei proveniţi din PNL.

În final, vedeta conferinţei de presă de ieri a admis că dacă era consilier local la Piatra Neamţ ar fi votat împotriva PSD, fără a spune explicit că votul ar fi fost pentru Chitic.

De vom avea sau nu parte de clarificări după Consiliul Naţional, rămâne de văzut. Cert este că la Piatra Neamţ cam toţi s-au obişnuit să dialogheze prin întâlniri botezate abuziv conferinţe de presă, ceea ce devine deranjant cu totul. (Viorel COSMA)

Articolul precedentIAŞI: Copii pregătiţi pentru vacanţă
Articolul următorBACĂU: Acțiune antibraconaj la Răcăciuni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.