Acasă ACTUALITATE Neamț: Albert Romano și Matteo Stan medaliați cu aur în Indonezia pentru...

Neamț: Albert Romano și Matteo Stan medaliați cu aur în Indonezia pentru cercetare și inovație

0:00

Neamț: Albert Romano și Matteo Stan medaliați cu aur în Indonezia pentru cercetare și inovație, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO competiție internațională extrem de importantă pentru tinerii pasionați de științe și-a desemnat câștigătorii anului 2023 și care sunt doi liceeni din Piatra Neamț. Albert Romano și Matteo Stan, din clasa a X-a B la colegiul ”Petru Rareș”, coordonați de prof.dr. Florica Ionică, au fost medaliați cu aur dintre cei 60 de finaliști selectați din cei 460 de candidați participanți din întreaga lume la ”International Scientific Research and Innovation Fair” organizată de ”Organizing Center for STEM Olympiad (OCSO)” din Indonezia.

Matteo și Albert sunt cei mai buni din lume, anul acesta, cu proiectul lor de realizare a unui catalizator cu ajutorul căruia obțin hidrogen prin procesul de electroliză al apei. Ei au început proiectul lor în toamna anului 2022 și și-au axat cercetarea pe electrocatalizatori, care reprezintă o soluție pentru obținerea hidrogenului prin electroliza apei. Pentru aparatura necesară sintezei și caracterizării materialului aceștia au apelat la cele mai bune institute de chimie și de fizică din țară: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației Măgurele, Institutul Național pentru Fizica Materialelor Măgurele, Institul Național de Chimie Fizică ”Ilie Murgulescu” București, Institul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” Iași.

Cercetarea a început în laboratorul de chimie al colegiului ”Petru Rareș” și a fost continuată la Facultatea de chimie a Universității Al. I. Cuza Iași, unde au realizat sinteza catalizatorului când au depus oxizi de nichel, cobalt și molibden, pe un suport poros de nichel. Oxizii s-au depus sub formă de structuri de dimensiuni nanometrice, avînd diferite forme: floricele, bețișoare și capsule. Fiecare dintre structuri contribuie printr-un mecanism specific la obținerea hidrogenului din apă. Matteo și Albert au mers mai departe și au testat performanța catalizatorului sintetizat la Institutul de Chimie-Fizică, aceasta dovedindu-se a fi foarte ridicată pentru obținerea hidrogenului, potrivit unui comunicat de presă al colegiului pietrean. Conștientizând că reprezintă o alternativă puternică pentru catalizatorii deja existenți pe piață, liceenii s-au decis să concureze, iar costul redus și aplicabilitatea ridicată au impresionat plăcut juriul din Indonezia. ”Le suntem adânc recunoscători atât doamnei prof. dr. Florica Ionică, care ne-a ghidat pe parcursul proiectului, cât și domnilor și doamnelor cercetători care ne-au îndrumat și ne-au pus la dispoziție aparatura necesară sintezei și caracterizărilor catalizatorului”, declară Matteo Stan și Albert Romano.

Reușita elevilor vine în contextul în care companiile românești se pregătesc pentru noua revoluție tehnologică datorată implementării ,,Strategiei Naționale pentru Hidrogen”. În acest scop, România a produs circa 194.000 tone de hidrogen în anul 2021 însă, la nivel național, hidrogenul obținut prin metode nepoluante, printre care se numără și electroliza apei, reprezintă sub 0,1% din cantitatea totală produsă.

(ZCH.NEWS)

Exit mobile version