0:00

Modificările la Codul Fiscal în dezbatere publică – creșteri de taxe și impozite în mediul privat, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCreșteri de taxe și impozite pentru mediul privat – aceasta pare a fi soluția Guvernului pentru criza economică din România care se tot adâncește în ultimele luni. Guvernul a dat în dezbatere publică modificările la Codul Fiscal care vizează, în cea mai mare facilitățile de care se bucură încă unele părți din mediul privat.

În document este propusă „majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%” pentru dividendele plătite între persoanele juridice române, precum și pentru cele plătite nerezidenților.

Probleme pentru microîntreprinderi

Schimbări importante sunt anunțate pentru microîntreprinderi. Conform proiectului, este redus plafonul veniturilor obținute în anul precedent de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro. Este menționată, de asemenea, „instituirea condiției ca micro întreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%”. Micro întreprinderile care doresc să își păstreze acest statut nu au voie să încaseze mai mult de 20% din venituri din activități de consultanță și management.

Facilitățile fiscale luate la țintă de guvernanți

Începând de la 1 ianuarie 2023 ar urma să crească cota de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea de alimente și băuturi destinate consumului uman și animal și pentru serviciile de restaurant și catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

„În acest sens, se are în vedere faptul că serviciile de restaurant și de catering, pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5%, reprezintă servicii care constau, în fapt, în furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intră sub incidența cotei reduse de TVA de 9%. Adoptarea unei astfel de măsuri vizează tocmai facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, şi anume aplicarea aceleiași cote indiferent de natura operațiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri. Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mâncare tratează operațiunea distinct, aplicând două cote de TVA diferite (9% şi 5%), în funcție de modalitatea de servire a mâncării, în locaţia restaurantului (prestare de servicii) sau în afara acesteia (livrare de bunuri). În mod similar, este şi cazul unităţilor de cazare de tipul demipensiune/pensiune completă/all inclusive care, pe lângă funcţia de cazare, asigură şi micul dejun/prânzul/cina etc”, explică Ministerul Finanţelor această măsură.

Nu scapă de atenția guvernanților nici domeniile care s-au bucurat de facilități fiscale cum ar fi construcțiile, sectorul agricol și industria alimentară. În aceste sectoare se propune scăderea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv.

Viciile vor costa mai mult – pentru protejarea sănătății, bineînțeles

Proiectul mai propune creșterea accizelor pentru țigarete de la 1 august anul acesta de la 563,97 lei/1000 de țigarete la 594,97 lei/1000 de țigarete.

O altă măsură este majorarea TVA la băuturile care conțin adaos de zahăr, măsură care ar avea în vedere descurajarea consumului unor astfel de băuturi care ar avea efecte nocive asupra sănătății.

Ce spune Puterea?

Marcel Ciolacu promite la sfârșitul lunii iunie că „nu vor fi introduse taxe noi” dar vor fi „scoase anumite excepții”, ceea ce pare a fi respectat în cadrul acestui proiect. Deși nu apar menționate noi taxe totuși există majorări importante atât la TVA pentru anumite domenii, noi condiții pentru micro-întreprinderi, elemente care vor afecta cu siguranță mediul privat.

O persoană care, surprinzător poate, nu a vorbit foarte deschis despre aceste modificări este chiar ministrul de Finanțe Adrian Câciu. În aceeași zi în care liderul PSD Marcel Ciolacu anunța multe detalii despre aceste modificări, ministrul de finanțe declara: „Eu nu voi comenta despre Codul Fiscal până la decizia politică finală, după care vom elabora actul normativ și-l vom pune în transparență decizională”. Acest lucru s-a întâmplat și acum probabil vor veni și explicații ale ministrului.

Proiectul complet poate fi consultat aici.

Z.C.

Articolul precedentNoi avertizări meteo pentru regiunea Nord Est
Articolul următorMara Calista, deputat PNL – raport activitate februarie-iulie 2022
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.