Acasă ACTUALITATE Medici în alertă sanitară și părinți trimiși să-și vaccineze copiii

Medici în alertă sanitară și părinți trimiși să-și vaccineze copiii

0:00

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Botoşani și Suceava, plus Maramureş, Satu Mare şi Tulcea, să intensifice activitatea de supaveghere a difteriei, după ce s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire în Ucraina, aproape de granițe.

De asemenea, DSP-urile au sarcina de a distribui tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat, telefonic, asupra cazurilor suspecte la nivel judeţean, pentru demararea anchetelor epidemiologice și luarea măsurilor care se impun. Tot în sarcina tuturor Direcțiilor de Sănătate este și evaluarea situației la zi a vaccinării împotriva difteriei, iar acolo unde procentul este scăzut să intervină pentru recuperarea la vaccinare a copiilor. Asta pentru că singura protecție împotriva difteriei este vaccinarea.

Este alertă epidemiologică în zona de supraveghere declarată în județele Suceava și Botoșani, unde trebuie intensificată vaccinarea, însă și în celelalte județe medicii sunt rugați să fie cu ochii-n patru. Județul Neamț stă bine cu rata de vaccinare DTP (vaccin diftero-tetanic-pertussis celular), cel puțin în grupa copiilor 0-2 ani, unde 82% din ei sunt imunizați. ”Mai slabă este acoperirea pentru categoriile de copii cu vârste de 6 ani și 14 ani, undeva la 40%. Există doze suficiente de vaccin, nu au fost probleme, anul acesta, decât pentru o scurtă perioadă la vaccinul care se administrează celor de 14 ani. În acest moment, pe fiecare din cele trei categorii există circa 8.000 de doze pentru copiii mici, 2.200 pentru copiii în vârstă de 6 ani și circa 2.000 de doze pentru cei de 14 ani. După cum se știe, problema slabei acoperiri ține de refuzul părinților, în peste 25% din situații, neprezentarea la medicul de familie, care tot un fel de refuz este, în 20% din cazuri. Mai sunt copiii plecați în străinătate, care rămân cu domiciliul aici și care rămân în evidență. Pentru cei care călătoresc în Ucraina se recomandă vaccinarea, dacă nu au nicio doză în ultimii 10 ani”, declară dr. Roxana Pipirigeanu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Medicii mai recomandă prezentarea la medic de la primele simptome, care sunt febră, lipsa poftei de mâncare, durere în gât și în piept, dificultăți la respirație. ”De regulă, se localizează la amidgale, dar și la nivelul faringelui, laringelui, așa încât doar medicul poate aprecia diagnosticul și exudatul care este analizat în laborator”, precizează dr. Pipirigeanu. Analizele de laborator indică și dacă tulpinile difterice sunt sau nu toxice; practic, toxicitatea e responsabilă de gravitatea bolii, spun epidemiologii. (C.I.)

Exit mobile version