Acasă ACTUALITATE La Luțca a mai rămas o oaie sub dărămâturi, ISU nu are...

La Luțca a mai rămas o oaie sub dărămâturi, ISU nu are cum interveni

0:00

Actualizare: Sub supravegherea unui expert, se efectuează lucrări cu un utilaj de la Primăria Sagna pentru crearea unui gol care să permită animalului să iasă din locul în care a fost surprins.

Știre inițială: În momentul în care podul de la Luțca s-a prăbușit, sub el au fost surprinse cel puțin 20 de oi, doar 4 dintre acestea fiind scoase în viață de către pompierii ISU Neamț. Una dintre acestea a rămas, încă de atunci, sub resturile podului, iar salvatorii ISU încă nu au găsit o soluție pentru a o scoate de acolo, în siguranță și fără a afecta cursul anchetei sau expertizele care se efectuează acolo pentru a determina cauzele care au condus la prăbușirea podului.

La Luțca a mai rămas o oaie sub dărămâturi, ISU nu are cum interveni, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Zona în care se presupune că a rămas o oaie sub dărămături

„Cum orice viață contează, au fost căutate soluții pentru scoaterea acestor oi din zona respectivă. Specialiștii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț ne-au comunicat că orice intervenție asupra podului poate genera prăbușiri ale elementelor acestuia. În acest context, zona în care este interzis accesul este la o distanță egală cu înălțimea elementelor din podul prăbușit.

Având în vedere că se efectuează cercetări cu privire la cauza producerii accidentului, elementele podului trebuie să rămână în poziția de după prăbușire, astfel încât experții tehnici / specialiștii investigatori să aibă o imagine cât mai completă.

ISU Neamț menține legătura cu IPJ Neamț urmând să intervină pentru salvarea animalelor surprinse sub pod sub coordonarea expertului tehnic, astfel încât să nu afectăm cercetările în curs”, a precizat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Așadar, deocamdată, animalul nu poate fi scos de sub dărâmături.

Pentru că existau suspiciuni că și alte victime ar fi putut fi surprinse de căderea podului, iar acestea ar fi putut ajunge în apele râului Siret, salvatorii ISU Neamț au efectuat căutări cu barca în zonă. Până în prezent nu au fost găsite alte victime.

Angela Croitoru

 

1 COMENTARIU

  1. Din fotografiile si filmele existente pe internet de la podul de la Lutca, se observa greseli de constructie a podului in urma cu 50 de ani. Toti pilonii au fost retezati in aceeasi sectiune unde diametrul pilonilor se micsoreaza. Armarea cu bare de otel a fost insuficienta ca numar de bare, continuitatea barelor de armatura nu s-a realizat între partea de jos mai groasa si partea de sus mai subtire si pilonii au cedat. In aceste sectiuni a existat o intrerupere a turnarii betonului. Betonul de jos nu s-a legat cu betonul turnat ulterior la partea de sus a stalpilor, cu un diametru mai mic. Lucrarea de reabilitare din 2021 trebuia inceputa cu consolidarea pilonilor. Inginerii proiectanti si inginerii de executie slab pregatiti nu au dat atentie fisurilor aparute la stalpi cu luni in urma si prezentate de presa in fotografii si video. Circulatia rutiera pe pod era permisa numai dupa admiterea receptiei la terminarea lucrarilor de catre o comisie de specialisti.

Comments are closed.

Exit mobile version