Acasă POLITICA Interviu cu Ioan MUNTEANU, deputat de Neamț

Interviu cu Ioan MUNTEANU, deputat de Neamț

0:00

Interviu cu Ioan MUNTEANU, deputat de Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Domnule deputat, în colegiul dvs. sunt două comune cu numeroase probleme legate de infrastructura locală: Boghicea și Pâncești…

– Așa este, însă amble comune au în frunte primari care sunt implicați activ în tot ceea ce ține de comunele lor. Cred că electoratul local, și dintr-o comună, și din alta, a făcut alegerile cele mai bune.

– Ce s-ar putea face pentru drumul județean de la Boghicea la Nistria și pentru cele comunale de  la Holm și Ciurea?

– Sunt lucruri pe care nu vreau să le spun pentru propagandă sau pentru a avea nu știu ce interviuri numai de dragul de a da răspunsuri. Ambele drumuri de la Pâncești vor intra în reabilitare. Dincolo, la Boghicea, este un pic mai complicată problema, nu vreau să mă feresc și nu acuz pe nimeni. Suma care a fost alocată județului Neamț pentru drumuri județene, pentru anul 2014, de către Guvernul României, a fost una foarte, foarte mică. Cu banii pe care îi avem, dacă am face acel drum de la Dămuc, care iese în Harghta, se termină banii, ca să vă spun sincer. Cam asta este suma alocată Consiliului Județean. Or, CJ Neamț nu are venituri proprii decât pentru completarea cu diferite sume care vin prin Ministerul de Finanțe, tot din bugetul consolidat al statului. Dacă ar avea din ce să producă fonduri, ar crește suma, dar așa, aproape că nu-ți vine să crezi câți bani sunt pentru drumuri județene, de la bugetul statului. Și sunt multe probleme în județ. Dacă mergem, bunăoară, pe traseul Bărgâuani-Tupilați, prin Talpa, este suficient acest răspuns?

– Da, acolo este un kilometru de drum plin de jale!…

– … unde este lutăria. Și sunt zeci de situații asemănătoare în județ. Am  în colegiu, în afară de Boghicea și Păncești, o altă comună, Valea Ursului, cu Giurgeni, Muncel și Fundul Șistarului, unde sunt o mulțime de necazuri cu drumurile. Problema este că și acei oameni au dreptul la condiții mai bune de viață. Remarc o vorbă foarte înțeleaptă, spusă de o bătrână din satul Miron Costin, atunci când cineva propunea asfaltarea drumului. Important a fost că în următoarea perioadă a fost asfaltat tot satul. Acea bătrână spunea: ”Nu cred mamă, am peste 80 de ani, dar nu mai cred, dar tare bucuroasă aș fi!” Eu i-am pus întrebarea, evident, fără reporter!!! ”Dar de ce?” Și a răspuns: ”Pentru că aș vrea să stau în curte și să mănânc un borș în ogradă, fără să-mi intre praful în farfurie!” Ce răspuns mai înțelet trebuie? Ce argument mai frumos putea să aibă acea femeie? A mai spus că nu poate să spele rufele niciodată, pentru că trebuie să le ascund undeva.

– Când s-a asfaltat un segment dintr-un drum județean în comuna Piatra Șoimului, oamenii, după asfaltare, spălau gardurile de praf și piatră…

– Au vrut și ei să arate că participă la înfrusețarea drumului. Nu mai era mizerie ca înainte.

”Șanse pentru comunele reînființate”

– Între comunele Pâncești și Bochicea, pe de-o parte, și Cordun, Săbăoani, Tămășeni, Gherăești, este o diferență uriașă…

– Sunt de acord că este o diferență. Ambele comune sunt nou înființate. Ele au fost uitate de comuna mamă de tot. Nu mai spun că nici comunele ”mamă” nu sunt prea departe, și mă refer la Bâra și Poienari, dar trebuie să spunem un lucru important: să nu uităm că aici, dinante de 1990, dar și după, cei care au condus comunitățile nu s-au implicat deloc. Apoi, nu vine nimeni să-ți aducă sacul cu proiecte și programe acasă, dacă nu umbli după ele. În schimb, acum, cei doi, Eugen Mihai și Augustin Holmanu, sunt primari care chiar umblă, vor să facă, numai că au venit cam tîrziu și nu pot să recupereze într-un timp scurt ceea ce au făcut celelalte comune, unde oamenii s-au implicat de la bun început în dezvoltarea comunităților lor. Dar, cu toate acestea, și Pâncești și Boghicea capătă contur mult mai frumos decât ceea ce era la momentul înființării lor. Mai ales că, pentru ambele comune, eram prefect la acea vreme, eu am pus eșarfele de primar celor care au condus comunitățile, până la primele alegeri democratice.

– La Boghicea, profesorul Eugen Mihai s-a implicat foarte mult în reînființarea comunei, dar a fost uitat imediat…

– Așa este, dar trebuie să ne înțelegem bine. În primul rând, Eugen nu și-a manifestat dorința de a fi primar la acea vreme. Eu nu te pot numi primar, în calitate de prefect, dacă tu nu vrei. De obicei, în astfel de momente, apar în față cei care au dorința de a fi primar. Regretatul Vernica, care a muncit să fie Boghicea din nou comună, cred că nu era săptămână  să nu vină la ușa mea. Culmea, aveam și simpatii politice diferite.

”Voi fi prezent la Căușeni…”

– Veniți la inaugurarea Școlii Căușeni?

– I-am promis primarului că voi fi acolo, pentru că, sincer să fiu, o contribuție mică am avut și eu la ridicarea acestei școli. Construcția este aproape gata de anul trecut, dar noi ne-am hotărât să inaugurăm școala în această toamnă. Ideea este că și Eugen Mihai (Boghicea) și Augustin Holmanu (Pâncești) au lucrat în învățământ și au altă mentalitate, au altă implicare. Mie îmi sunt dragi, pentru că sunt oameni cu cap, cu creier, ai cu cine vorbi și dialoga. Știu să facă și o glumă. Mai spun că aceste comune, și Pâncești, și Boghicea, au de câștigat că au în frunte astfel de oameni. Iată, pe data de 17 august voi fi la Ziua comunei Bozieni, iar pe 7 septembrie la Ziua comunei Pâncești. Pentru duminică, 17 septembrie, am avut și alte invitații din județ, dar am spus clar, nu pot veni, pentru că trebuie să fiu în colegiul meu.

– În concluzie, aceste comune au vreo șansă de dezvoltare în viitorii ani?

– Au, iar câtă vreme voi fi parlamentar sau implicat în politica județului Neamț, voi fi alături de toți cei care vor să dezvolte comunitățile rurale din județ, chiar dacă sunt sau nu în colegiul meu. Oricum, după informațiile pe care le dețin la această oră, cele două comune, în viitorii ani, vor avea parte și de drumuri asfaltate și de alte servicii la nivel local, de care nu beneficiază în acest moment.

A consemnat Constantin NEGRU

Exit mobile version