Acasă SANATATE Informatizare poticnită la Spitalul Roman

Informatizare poticnită la Spitalul Roman

0:00

Informatizare poticnită la Spitalul Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în octombrie 2012, se anunța câștigarea unui proiect de informatizare pentru 3 unități medicale din județ, una fiind cea de la Roman, cu o valoare de 1,5 milioane de euro și o cofinanțare de doar 2% din partea bugetului local

* în acest moment, partea informatică a unității de la Roman este “la pământ”, neexistând suficiente calculatoare, iar cele existente având de suferit din cauza rețelei energetice proaste

În luna octombrie a anului trecut, fostul deputat Marius Neculai și fostul manager al Spitalului Municipal de Urgență Roman anunțau câștigarea unui proiect de informatizare pentru trei unități medicale din județ, cu o valoare de 1,5 milioane de euro și o cofinanțare de doar 2% din partea bugetului local. De acest sistem ar fi beneficiat Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Spitalul Județean de Urgenţă Neamț și Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae, însă problemele legate de sumele eligibile și de schimbarea managerilor au blocat, cel puțin până acum, proiectul. Conducerea actuală a SMU Roman spune că nu s-a renunțat la proiect, ci se așteaptă semnarea lui la Ministerul Telecomunicațiilor și Transporturilor. În tot acest timp, calculatoarele din Spitalul Municipal Roman sunt puține și, pe deasupra, se și strică din cauza rețelei de energie electrică. Proiectul a intrat în impas când conducerile unității de la Roman și cea de la județ s-au schimbat. Au fost depuse cererile pentru contractare, însă între timp s-au schimbat fișele pentru reprezentanții legali. Până când s-a stabilit și la nivelul Spitalului Județean de Urgenţă Neamţ cine va fi managerul a durat un timp, iar acum s-au trimis documentele la Minister și așteptăm să primim comunicarea de la ei, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al SMU Roman.

Sume diminuate cu două milioane de lei

Așa cum spuneam, în octombrie 2012, proiectul a fost prezentat publicului cu mare tam-tam, iar în februarie anul acesta, primarul Laurențiu Leoreanu a aruncat “bomba” – anunțând că sumele erau, în mare parte, “țeapă” pentru bugetul local. Mai exact, edilul spunea că aparatura este supraeevaluată și, astfel, sumele neeligibile erau foarte mari, ceea ce înseamna că ele trebuiau suportate de bugetul local. Practic, din totalul de aproape 67 de miliarde de lei, 20 de miliarde erau “în plus”. Conducerea unității medicale spune că problema a fost remediată, iar acum proiectul este leu pe leu, iar bugetul local va suporta doar cofinanțarea de 2%. La prima evaluare a proiectului s-a constatat că o parte din cheltuieli erau neeligibile. Din proiectul total, s-au diminuat sumele cu aproape două milioane de lei. Procedura s-a reluat, cu suma nouă, care este eligibilă, și cu reprezentanții legali ai celor trei unități medicale aflați acum în funcția de manageri”, a explicat directorul Leonard Achiriloaei. Până acum, nimeni nu a reușit să spună ce s-a întâmplat cu estimările “umflate” făcute pe proiect, pentru că toată lumea așteaptă semnarea lui. Dacă va fi obținut, contractul presupune realizarea unei rețele informatice la nivelul celor trei unități – unde Romanul este lider de proiect, sistem care va permite consultarea online a fișei medicale a oricărui pacient internat într-una din cele trei unități medicale. Conducerea SMU Roman spune că, în acest moment, partea informatică a unității este “la pământ”, neexistând suficiente calculatoare și, mai mult, cele existente având de suferit din cauza rețelei energetice proaste. Eu sper să reușim să obținem acest sistem informatic ca să ne realizăm activitatea cât mai eficient. Avem probleme mari privind dotarea pe acest domeniu. Nu avem calculatoare și o rețea care să ne permită să putem ține pasul cu raportările și înregistrările online a ceea ce facem. E o perioadă dificilă. Avem probleme și cu cei care ne furnizează energia, pentru că mai tot timpul ne ard monitoarele și aparatura”, a mai spus Leonard Achiriloaei. Conform conducerii unității, nu există un contract cu o firmă care să asigure mentenanță rețelei informatice, ci doar specialiștii din biroul informativ, iar, la nevoie, se apelează la diferite firme pentru reparații punctuale.

Mâncare mai bună pentru bolnavi

Alocația de hrană pentru un pacient internat în Spitalul Municipal Roman, ca în orice altă unitate medicală de stat din țară, este, conform legii, de circa opt lei pe zi, diferind doar pentru diverse patologii, dar cea mai “scumpă” masă nu depășește 12 lei. Chiar și așa, conducerea unității promite ca, în scurt timp, mâncarea bolnavilor să fie mai gustoasă. “Am încercat, prin investițiile făcute la blocul alimentar, să îmbunătățim calitatea mâncării și condițiile de lucru. Vrem să achiziționăm un robot pentru curățat cartofi, o mașină de tocat carne și un mixer pentru cantități mari de legume. Nu vom face minuni, dar vom putea pregăti mâncare mai gustoasă. Se poate face o musaca, sau un un piure cu friptră. Chiar dacă nu e mult, măcar să fie apetisant, promite Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil la Spitalul Roman.

Bani de la CJ pentru acoperişuri

În ultima ședință a Consiliului Județean Neamţ, Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman a primit finanțarea necesară pentru mai multe reparații capitale, în special la acoperișurile mai multor corpuri de clădire. Din ce înseamnă bugetul local și bugetul propriu al instituției, în perioada următoare se va trece la amenajarea parcării de la spital. Din sumele aprobate de Consiliul Județean, vom finaliza lucrările la lifturi, vom repara acoperișurile de la Pediatrie și Psihiatrie și vom realiza șarpanta pentru spălătoria din curtea spitalului. Consiliul Local a aprobat sumele pentru a amenaja parcarea. Începem proiectarea lucrării, pentru ca în toamnă să fie gata, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al SMU Roman. Noua parcare va avea locuri delimitate pentru persoanele cu handicap, pentru personalul angajat în unitate și pentru vizitatori. Chiar dacă și acum există pază și barieră, parcarea spitalului este utilizată și ca parcare publică de locatarii din zonă, lucru care, spune conducerea, nu va mai fi permis după modernizare.

Claudia MATEI

Exit mobile version