Acasă NU RATAȚI INFORMARE DE PRESĂ: Măsuri de eradicare ”Ambrosia artemisiifolia”

INFORMARE DE PRESĂ: Măsuri de eradicare ”Ambrosia artemisiifolia”

0:00

INFORMARE DE PRESĂ: Măsuri de eradicare ”Ambrosia artemisiifolia”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„În perioada iulie – septembrie înfloreşte planta denumită ”ambrosie” – Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub numele popular de floarea pustei (iarba pârloagelor), care are un efect puternic alergen asupra populației sensibile. Planta este întâlnită sporadic şi în judeţul Neamț, în special în zonele de la marginea căilor de acces, dar şi în zonele lăsate în paragină, grădini, în culturi de cereale şi floarea soarelui, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Pentru limitarea extinderii arealului acestei plante cât şi în scopul prevenirii efectului alergen, se recomandă  aplicarea unei serii de măsuri:

Măsuri organizatorice:

  • Ø Popularizarea în rândul comunităţilor umane, a imaginii acestei plante astfel încât locuitorii tuturor aşezărilor umane să o recunoască cu uşurinţă şi să o elimine;
  • Ø Administraţia publică locală să ia măsuri de impunere a menţinerii zonelor din şanţurile din apropierea căilor de acces cosite inclusiv cele din localităţi. Se vor urmări cu prioritate zonele de promenadă, parcurile, terenurile de joacă precum şi alte zone de interes comun.

Măsuri agrotehnice:

  • Ø Plivitul sau eliminarea prin smulgere din zonele ruderale, din zona curţilor sau dependinţelor;
  • Ø Cosit repetat (3- 4 ori) mai ales în perioada iulie- septembrie a zonelor care mărginesc căile de comunicaţie, a terenurilor rămase necultivate, a zonelor din păşuni invadate. Această metodă este foarte simplă, se poate aplica în orice zonă şi efectul ei este foarte bun deoarece prin epuizare biologică, plantele de floarea pustei, în timp sunt înlocuite de alte specii locale dar în special de graminee perene;
  • Ø Combaterea chimică (erbicidări) este o metodă radicală dar cu efecte colaterale destul de importante. Nu se pot erbicida toate zonele deoarece se afectează celelalte specii din ecosistem. Eliminând tot covorul vegetal se pot crea condiţii favorabile eroziunii şi alunecărilor locale de teren. Până în prezent nu este omologat oficial niciun produs pentru erbicidarea acestei specii.

NOTĂ: Întrucât informaţiile incluse în material prezintă interes pentru cititorii dumneavoastră, vă rugăm să-l publicaţi fără obligaţii financiare din partea APM Neamţ”.

Precizările noastre

* NOTA 1: „Ceahlăul” s-a conformat. Nu există niciun fel de obligaţie financiară.

* NOTA 2: Întrucât APM Neamţ nu a furnizat o fotografie cu planta pe care doreşte să o popularizeze, noi îl popularizăm pe Eduard Corduneanu, şeful APM Neamţ.

Exit mobile version