0:00

Legea care prevede că cei care săvârșesc fapte de evaziune fiscală cu o pagubă în dauna statului de sub un milion de euro nu mai sunt pedepsiți cu condiția să achite prejudiciul, plus încă 15 procente, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost inițiat de fostul premier Nicolae Ciucă și actualul prim ministru, Marcel Ciolacu și dezincriminează faptele dacă cel în culpă achită banii în cuantumul stabilit.

Fără închisoare pentru evaziune sub un milion de euro, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește”, prevede actul normativ. Pentru aceleași fapte, dacă până la primul termen de judecată paguba se acoperă integral, pedeapsa se reduce cu o treime.

Fără închisoare pentru evaziune sub un milion de euro, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNoile norme prevăd că este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani sau amendă nereținerea impozitelor și a contribuțiilor. Este evaziune fiscală și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani sau amendă evidențierea în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea  altor operațiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidențe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice. (G.S.)

Articolul precedentSalvare la limită
Articolul următorPremieră la ISU Neamț: o femeie în echipa de intervenție
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.