Florin Platon creşte în ferma sa din Bistriţa Năsăud peste 100 de vaci. Laptele îl vinde la o fabrică din zonă, cu un leu şi 30 de bani litrul. Şi-a făcut calculele şi spune că prin reducerea TVA la 9 la sută nu îşi va mai putea acoperi costurile, relatează TVR1.
Producătorii din industria laptelui susţin că menţinerea TVA de 24 sau 20% pentru materie primă şi lactate va descuraja consumul acestor alimente. Va încuraja, în schimb, evaziunea fiscală şi concurenţa inegală între produsele româneşti şi cele din Uniunea Europeană.
Proiectul noului Cod Fiscal propune TVA de 9% pentru carne, peşte, legume şi fructe de anul viitor. Şi cota generală ar urma să scadă de la 24 la 20%. Măsurile s-ar putea aplica încă din acest an, dacă la buget se strâng venituri suficiente.
Comercianţii mizează şi ei pe reducerea TVA înainte de ultimele două luni ale acestui an, când au vârful de vânzări. O promisiune de care economiştii se îndoiesc. Finanţele iau în calcul ieftinirea alimentelor de baza cu 15% în urma reducerii TVA la 9 puncte procentuale. Dar şi reducerea evaziunii fiscale, în paralel cu creşterea consumului. (ZCH NEWS)