Acasă POLITICA Europarlamentare la comune Dămuc

Europarlamentare la comune Dămuc

0:00

Europarlamentare la comune Dămuc, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comuna Dămuc reprezintă un caz care demontrează clar cât de mult contează poziționarea politică a primarului și dacă acesta are sau nu puterea de a rezista la presiuni. Anton Covasan se pare că o are. De când bugetul județului s-a făcut doar în funcție de cât de mult se înclină primarii la șefii PSD, Dămuc a fost printre cele mai vitregite comune. La un moment dat primarul a avut o declarație spectaculoasă, preluată de toată media națională: ”Dacă nu primim nici măcar buget de supraviețuire în Neamț, o să propun locuitorilor comnuei să trecem la județul Harghita, unde sigur vom primi fonduri”. Rezultatele la alegerile europarlamentare pot fi comentate și din acest punct de vedere, al poziției primarului față de PSD și a frondei manifestate de acesta.

Potențialul de vot al comunei îl putem raporta la numărul de voturi din alegerile locale. De exemplu, pentru Consiliul Județean, în 2012 au votat 1.363 de persoane. La puțin timp după, la alegerile parlamentare, unde blaturile făcute în favoarea reprezentanților alianței roșii au fost evidente și PDL-ul a mimat doar lupta – în realitate toți candidații, cu excepția Elenei Udrea au fost niște sacrificați – în Dămuc au votat doar 657 oameni!  Adică mai puțin de jumătate decât la CJ. Recent, la europarlamentare, cu tot cu vizitatorii prinși în peripluri turistice, au votat 711 persoane, din care 257 cu alianța PSD-UNPR-PC (36,11%). Un scor foarte bun a obținut PNL-ul, care a strâns 138 de voturi. Dacă adunăm, procentual, voturile PNL, PDL, PMP, plus un eventual interes direct al primarului de a aduce oamenii la vot, observăm că la Dămuc PSD-ul și ai lui nu stau deloc bine. Bazinul lor de vot este undeva pe la 350 de persoane (la parlamentare au obținut  cu eforturi 325 voturi) și cu greu pot crește dacă continuă politica de ignorare a comunei.

La capitolul pierderi electorale în Dămuc se înscriu la loc de frunte PDL-ul și, mai alea, PP-DD-ul. Primul partid primea la alegerile europarlamentare din 2009 nu mai puțin de 460 de voturi. Aceste voturi au migrat apoi spre PP-DD, care obținea la alegerile parlamentare 216 voturi, adică peste 32% din voturile valabil exprimate. La ultimele alegeri partidul lui Dan Diaconescu nu a obținut decât… 17 voturi, lucru care arată dezamăgirea cruntă a locuitorilor comunei față de prestația șefilor de la centru și mai arată că lipsa OTV- ului și-a spus cuvântul cu adevărat.

La alegerile prezidențiale există potențial pentru cine știe să întrețină relația cu primarul și cine susține proiectul drumului care ar face legătura cu județul Harghita. (V. BĂLĂNESCU)

Exit mobile version