Pompierii nemțeni au intervenit la data de 1 noiembrie, la două incendii în comunele Săvinești și Tarcău, ambele incidente provocând atât rănirea a două persoane, cât și pagube materiale.

Săvinești

În jurul orei 14:26, echipajele de intervenție ale Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț, sprijinite de SVSU Săvinești, au fost solicitate în comuna Săvinești pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o locuință.

Potrivit ISU Neamț: „La sosirea pompierilor incendiul se manifesta în bucătărie, la nivelul buteliei și la mobilier. Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia a ars mobilier din bucătărie.

În urma deflagrației produsă de la acumularea de gaze au fost afectate bunuri din interiorul locuinței, geamuri, ușă, mobilier și electrocasnice”.

Incidentul sa soldat cu rănirea unui bărbat de 64 de ani, care a suferit arsuri la nivelul feței și al membrelor superioare. Acesta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind ulterior transportat la spital. Conform primelor investigații, cauza probabilă a incendiului a fost acumularea de gaze combustibile.pompieri butelie scaled

Tarcău

La ora 10:08, pompierii au fost alertați pentru a interveni la un incendiu produs într-o locuință din comuna Tarcău. Echipajele SVSU Tarcău, Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț și SAJ Bicaz s-au deplasat de urgență la fața locului, unde incendiul se manifesta violent, cu riscul de a extinde la alte clădiri din vecinătate.

„Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars acoperișul locuinței, mobilier, aparatură electrocasnică și alte bunuri. În urma incendiului au fost afectate și alte două case din vecinătate, una la nivelul acoperișului, din care a ars aproximativ 10 mp, iar la cealaltă casă a fost afectată tâmplăria din lemn a ferestrelor”, conform ISU Neamț.

O femeie în vârstă de 84 de ani, care încerca să monteze o butelie în momentul producerii incendiului, a suferit arsuri la nivelul feței și al mâinilor. Aceasta a fost asistată medical de echipajul SAJ Bicaz și transportată la spital pentru tratament. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind modul greșit de manevrare a buteliei.butelie

Recomandări din partea ISU Neamț privind utilizarea buteliilor de gaz:

„Pentru siguranţa dumneavoastră, a familiei şi a comunităţii în care trăiţi, vă recomandăm să respectați câteva reguli simple de utilizare a buteliilor:

-Este strict interzis efectuarea etanșeității cu flacără deschisă, deoarece aceasta poate conduce la accidente grave!

-Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

-În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:

  • se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
  • nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

-În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa operatorul economic de distribuție.

-Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de gaz se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.

-După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

-La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.

-Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare.

-Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală.

-Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea.

-Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare.

-Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc)”.

Denisa POPA

Articolul precedentȘofer decedat după coliziunea cu o autospecială ISU
Articolul următorPlafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele procesate a fost amântă