Acasă ACTUALITATE Consumatorul vulnerabil de energie va avea, în sfârşit, o lege

Consumatorul vulnerabil de energie va avea, în sfârşit, o lege

0:00

Ministerul Muncii (MM) a introdus pe circuitul de aprobare legea care defineşte consumatorul vulnerabil de energie. Documentul “rătăceşte” prin sertarele MM din 2012. Conform textului există 4 categorii de consumatori vulnerabili: din motive de venit, din motive de vârstă, din motive de sănătate şi ca urmare a faptului că gospodăria se află în zone izolate. Consumatorii vulnerabili vor beneficia de măsuri de protecţie socială, care pot fi financiare sau non-financiare.

Consumatorul vulnerabil de energie va avea, în sfârşit, o lege, ZCH NEWS - sursa ta de informații„(2) Măsurile financiare constau în: a) ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinţei pe timp de iarnă, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie; b) ajutoare destinate achiziționării de dispozitive/instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință. (3) Măsurile non-financiare constau, fără a se limita la acestea, în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor enegetice minimale. (4) Măsurile de protecţie socială prevăzute la alin.(2) se finanțează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene”, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, „(5) Măsurile de protecţie socială prevăzute la alin. (3) sunt: a) ajutor pentru încălzirea locuinţei; b) ajutor pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului; c) subvenţii pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziționarea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral, precum şi pntru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie; d) subvenţii pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii eficienţei energetice a clădirilor. (6) Măsurile de protecţie socială prevăzute la alin.(3) se stabilesc de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei prin ordin al președintelui”, potrivit aceluiaşi proiect.

„(2) Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul este de 810 lei/persoană în cazul familiei și de 1.445 lei în cazul persoanei singure. (3) Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat este: a) de 250 lei/luna pentru gaze naturale; b) de 500 lei pentru energie electrică; c) de 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri”, se mai menţionează în document.

Proiectul de lege ia în calcul consumul mediu lunar de energie termică pentru trei tipuri de zone ale României – rece, temperată şi caldă:

Desfăşurătorul judeţelor în funcţie de zonele climatice:

Proiectul de lege integral (pdf):

CONSUMATOR VULNERABIL PROIECT

(M. CONSTANTINESCU)

Exit mobile version