Acasă CULTURA Chirurgul care cântă la vioară: Virgil Răzeşu, la 81 de ani

Chirurgul care cântă la vioară: Virgil Răzeşu, la 81 de ani

0:00

Chirurgul care cântă la vioară: Virgil Răzeşu, la 81 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cetăţean de onoare al muncipiului Piatra Neamţ, medicul Virgil Răzeşu, doctor în medicină, împlineşte astăzi 81 de ani. Este unul din oamenii, puţini din oraş,  care, în urma intervenţiilor chirugicale, a prelungit vieţi sau a reînviat oameni care nu mai aveau nădejde că se vor se vor mai da jos din patul de la spital singuri, pe picioarele lor. Bisturiul său a înlăturat răul din multe trupuri chinuite de boală, aducând lumină şi linişte în multe familii nemţene şi numai.

Născut la Brăila, la 7 februarie 1932, face cursurile primare în oraşul său natal, liceul absolvindu-l la Galaţi. Cu plăcută surprindere aflăm dintr-o fişă de dicţionar că în ultimii ani de liceu, între anii 1948-1950, tânărul Virgil era violonist al Orchestrei simfonice din Galaţi, ulterior devenind unul din fondatorii filarmonicei gălăţene. Absolvă în 1956 Institutul de medicină din Iaşi şi lucrează ca medic în comunele sucevene Adâncata şi Dumbrăveni, apoi medic secundar la Spitalul din Arad (1959-1963). Din 1963, este medic primar, apoi şef de secţie chirurgie, la Spitalul Piatra-Neamţ.  El este cel care a creat Asociaţia Chirurgilor din Moldova şi a iniţiat congresele acestei asociaţii, care se desfăşoară la Piatra Neamţ. Este membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Asociaţiei Franceze de Chirugie, al Uniunii Medicale Balcanice, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie de Urgenţă, iar din 1996 – membru al Academiei de medicină din România. Virgil Răzeşu este autorul unor cărţi de specialitate, adevărate manuale pentru viitorii chirurgi – „Chirurgie generală – probe practice pentru examene şi concursuri”, „Profesorul Ion Juvara – dascăl şi promotor al chirurgiei româneşti”, „Gastrectomia totală în cancerul gastric” (capitol în „Enciclopedia cancerului”, vol. XII), „Chirurgie generală, vademecum pentru examene şi concursuri” – dar şi al unor cărţi de beletristică: „Spectru intim – din viaţa unui chirurg”, „Trei bisturie care au revoluţionat medicina (în colaborare), „Prin vămile vieţii” – roman, „Nuntă de aur” – poezie şi proză, „Tratat de deflorare” ş.a. Este autorul unei antologii, „Scriitori din Neamţ”, apărută la editura sa în 2012.

Să-i urăm din acest colţ de pagină La mulţi ani! Cei cărora le-a redat viaţa îl evocă, ori de câte ori au ocazia, cu recunoştinţă şi admiraţie. Ce poate fi mai reconfortant decât atât pentru cel sărbătorit astăzi?

Exit mobile version