Acasă ADMINISTRAȚIE Centru pentru ONG-uri pe banii Fundației Velux

Centru pentru ONG-uri pe banii Fundației Velux

0:00

* grantul acordat e de minimum 70.000 de euro
* primăria caută un ONG care să elaboreze documentația preliminară

Primăria n-a renunțat la ideea de a înființa în Piatra Neamț un centru care să reunească sub același acoperiș organizații nonguvernamentale dedicate sprijinirii persoanelor cu nevoi speciale. Sursa de finanțare pe care viceprimarul Aurelia Simionică a anunțat-o, dar fără a o preciza, este Fundația Velux, așa cum reiese dintr-un anunț postat de primărie, prin care caută un ONG care să elaboreze ”documentația tehnică preliminară pentru construirea centrului de resurse pentru ONG-urile care au ca grup țintă persoane cu nevoi speciale”. Valoarea estimată a întocmirii primelor hârtii este de 22.000 de lei fără TVA, bani care se alocă de la bugetul orașului, fiindcă Fundația Velux nu finanțează decât cheltuielile relevante pentru proiect. Primăria a primit oferte până pe 3 noiembrie, urmând ca, după analiza acestora, să vadă de fundație sau asociație se va ocupa de proiect.

”Municipiul Piatra Neamț intenționează să construiască un centru de resurse pentru ONG-urile care au ca grup țintă persoane cu nevoi speciale (Sindrom Down, handicap locomotor, autism, infecție HIV etc). ONG-urile specializate fac un efort major în vederea asigurării accesului la servicii de profil. În prezent nu există spații care să găzduiască astfel de servicii sociale specializate, ONG-urile recurgând la soluții de compromis, care le îngreunează mult activitatea și scad nivelul calitativ al serviciilor. Serviciile de recuperare medicală, psihologică şi socială, cu acţiune în plan medico-psiho-social, se derulează în spatii improvizate, fără dotările necesare, beneficiind doar de implicarea voluntarilor din cadrul ONG-urilor. Beneficiari direcţi ai serviciilor sunt copii și tineri/ adulți care necesită servicii socio-medicale și recuperatorii de specialitate. Beneficiarii indirecți vor fi membrii familiilor și persoanele cu care intră în contact persoanele asistate”.

În acest context, după ce oficialii primăriei s-au consultat mai multe ONG-uri și a centralizat situația actuală a fiecăruia din ele, precum și propunerile și sugestiile lor. S-a decis într-un final ca municipalitatea să pună la dispoziție un teren, iar pentru construirea centrului să se depună proiect la Fundația Velux, care are o componentă de responsabilitate socială, în cadrul căreia acordă granturi de minimum 70.000 de euro. După calculele primăriei pietrene, pentru centrul social care va avea cam 1.100 mp suprafață desfășurată și va fi structurat pe demisol – parter – etaj – mansardă, cu nivel mediu de finisaje, costurile s-ar duce până pe la 750.000 de euro fără TVA, ± 10%, iar dotările s-ar apropia, și ele, de 90.000 de euro. Ansamblul se va numi ”Centru de recuperare medicală, psihologică şi socială”.

Fundația Velux, pe care o vizează Primăria Piatra Neamț pentru acest centru, acordă granturi în mai multe țări europene, pentru care pot aplica actori și organizații din rândul societății civile, PNG-uri, școli, precum și alți ”dedicated enthusiasts”, după cum se arată pe pagina de prezentare a celor de la Velux. De interes sunt proiecte de dezvoltare (și nu de caritate), proiecte model, inițiative inovative sau alte activități care s-au dovedit a fi de impact în alte zone, regiuni, țări, justificând necesitatea lor în comunitatea care aplică, proiecte sustenabile și proiecte pe termen lung (mai mult de doi ani, în medie trei-patru ani).

Fundația Velux a stabilit doar componenta minimă a bugetului, de 70.000 de euro, cea maximă fiind nelimitată. În schimb, este foarte riguroasă atunci când stabilește că ”nu se finanțează TVA, audit sau costurile de întreținere ale unei organizații, ci doar cheltuielile relevante pentru proiect; nu se finanțează programe de dezvoltare organizațională, informare, networking sau campanii de sensibilizare”. Un amănunt îmbucurător pentru Primăria Piatra Neamț: la proiectele finanțate de Fundația Velux nu este necesară co-finanțare.

Dana OSTAHIE

Exit mobile version