Acasă CULTURA CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE

0:00

SPECTACOLE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ

Vineri, 11 iulie 2014, ora 19, la Sala “Calistrat Hogaş” a CJ Neamţ este programată Seara cursurilor de măiestrie. În program sunt cuprinse lucrări susţinute de elevi şi studenţi de la instituţii de învăţământ muzical, îndrumaţi de Marian Cazacu violoncel şi Verona Maier – pian. Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo”. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane construit în anul 1820. Verona Maier este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent conferenţiar la catedra de muzică de cameră. Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie, alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe 7 CD-uri realizate în ţară şi în străinătate.

De la ora 21, în Piaţa Turnului lui Ştefan cel Mare, are loc Seara muzicii pop, cu Trupa „MILLENIUM” (Olga Gorcinski – vioară, voce, Tatiana Ceban – voce, percuţie, Alex Zgureanu – chitară, voce, Diana Sturza – voce.  Formaţia „MILLENIUM” a fost înfiinţată la Chişinău în aprilie 1997 de Vlad Gorgos. Cei 7 copii talentaţi cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani. Munca asiduă de fiecare zi şi talentul aduc trupei cele mai mari trofee la concursurile europene: Marele Premiu la  Concursul Cântecului francez, Chişinău (1997); Marele Premiu la Festivalul din Mensk, Belarus şi finalişti la Concursul studenţesc din Belfort, Franţa (1998); Marele Premiu la Concursul “Slaveanskii bazar”, Belarus (1999); Marele Premiu la Concursul “Rojdestvenskie vstreci”, Estonia (2000); Marele Premiu la Concursul “VEO VEO”, Spania şi Premiul III la Concursul „Cerbul de Aur”, Braşov, România (2002). În luna decembrie a anului 2002, împreună cu casa de discuri „INTERCONT-MUSIC”, este lansat un album de colinde cu genericul „Creştini, Crăciunul a sosit”, apreciat de critica de specialitate drept o revoluţie în muzica românească. La sfârşitul anului 2006, în colaborare cu Benone Sinulescu, „MILLENIUM” lansează albumul „Colindăm Colinda”, după care urmează lansarea unui alt album de cântece laice. În 2009 ploaia de premii continuă, trupa obţinând trofee la toate concursurile internaţionale la care participă: Trofeul şi locul I la „Iantra de Argint”, Bulgaria; Locul I şi locul III la „Berliner Perle”, Germania; Trofeul la „Kaunas Talent”, Litunia; Trofeul la Festivalul International „George Grigoriu”, Brăila, România; Premiul I la „Carpathia Festival”, Rzeszow, Polonia. În 2010, în colaborare cu Ramona Bădescu, trupa înregistrează albumul „Jumi, Juma” şi obţine alte două distincţii: Trofeul la Concursul internaţional de muzică uşoară „George Grigoriu”-Brăila, România şi Premiul I la „Carpathia Festival”, Rzeszow, Polonia.

FILM

Fără cale de întors

În perioada 11-16 iulie 2014, la cinematograful „Dacia” Panoramic, de la orele 14, va fi difuzat filmul „Canibal”. Carlos e cel mai cunoscut croitor din Granada dar în acelaşi timp un criminal. Nu simte nicio remuşcare, nicio vină, până când în viaţa lui apare Nina. Ea îl va face să conştientizeze adevărata natură a faptelor sale şi să se îndrăgostească pentru prima oară. Fără să ştie, Carlos este întruchiparea răului. Nina este inocenţă pură. Cannibal este povestea de dragoste a unui demon. De la ora 16, va rula o dramă franţuzească, filmul „Tânără şi frumoasă”. Jeune & Jolie spune povestea lui Isabelle, o adolescentă pariziană în vârstă de 17 ani, de familie bună, care se prostituează din pură plăcere. Filmul reprezintă portretul lui Isabelle în patru anotimpuri şi patru melodii. De la trezirea sexualității, la prima ei experienţă. De la explorarea dragostei, până la căutarea identității.

De la orele 18, rulează filmul „Fără cale de întors”. „Fără cale de întors” a câştigat două dintre cele mai importante premii  la TIFF anul trecut şi a împărţit acum doi ani la Valladolid trofeul cel mare cu Certified Copy al lui Abbas Kiarostami. Nimic nu e greşit sau în plus în thrillerul lui Miguel Cohan, dar în acelaşi timp nimic nu iese în evidenţă pentru ca el să merite trofeul Transilvania şi un premiu pentru scenariu, mai ales când în competiţie se aflau şi filme mult mai complete precum Potopul, care n-a câştigat nimic, sau Oxigen, laureat cu Premiul publicului. Subiectul este foarte simplu: un tânăr pe bicicletă se opreşte în mijlocul străzii pentru a-şi aduna benzile desenate împrăştiate de vânt. Federico (Leonardo Sbaraglia) din Intacto şi Plata quemada), un ventriloc, dă peste el cu maşina, dar nu-i strică decât bicicleta. Câteva secunde mai târziu tânărul nu va mai fi la fel de norocos, căci Matías (Martin Slipak), un licean, îl calcă de-a binelea. Înnebunit de perspectiva unor ani petrecuţi în închisoare, Matías preferă să ascundă maşina şi să spună acasă că i-a fost furată de doi hoţi. Pentru câteva zile stratagema funcţionează, dar apoi tânărul moare în spital, iar mass-media, împreună cu tatăl acestuia, începe o adevărată vânătoare de vrăjitoare: un vinovat trebuie găsit. O menţiune care vizează pe cei mai fideli spectatori: în perioada vacanţei de vară cinematograful „Dacia” va rula zilnic, de la ora 12, filme de desene animate, la cererea copiilor.

Exit mobile version