Acasă ECONOMIE Carpatcement: „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor”, la Tașca

Carpatcement: „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor”, la Tașca

0:00

Carpatcement: „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor”, la Tașca, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La început de iunie, Carpatcement a organizat la fabrica din Tașca tradiționalele întâlniri „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor”. Carpatcement este preocupat de impactul fabricilor de ciment în comunitățile care le găzduiesc și de bunăstarea oamenilor. Astfel, se organizează periodic întâlnirile denumite „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor” care au ca scop identificarea și fructificarea problemelor și a oportunităților zonei.

La Tașca, întâlnirea cu membrii grupurilor de inițiativă „Sfatul Bătrânilor” s-a derulat pentru al patrulea an consecutiv. Cei care au participat la întâlnire sunt următorii: Cătălin Popescu – Șef Secție Mentenanță, Fabrica de Ciment Tașca, Ghiniță G. Maria – Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Butnaru Nicu – Viceprimar, Bicaz, Nistor Mircea – Viceprimar, Tarcău, Ioan Vlad Angheluță – Prefect, Instituția Prefectului Neamț, Iulian Jugan – Șef Cancelarie, Instituția Prefectului Neamț, Bălan Cristiana – Instituția Prefectului Neamț, Gal Pal Ștefan – Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, Drăgan Alexandru – Primar, Tașca, Caia Dan – Preot, Parohia „Schimbarea la față” Tașca, Chiciu Gheorghe – Lider, Sindicatul Liber “Liantul” Bicaz, Lazăr George – Director-Adjunct, Grupul Școlar Bicaz.

Oamenii din presă care au asistat la întâlnirea „Sfatul Jurnaliștilor” au fost: Gabriel Apetrii – Agerpres, Mădălina Obrocea – Tele M Neamț, Valentin Bălănescu – Mesagerul de Neamț, Elvis Sîsînă – Realitatea Media, Ion Asavei – Monitorul de Neamț și de Roman. Prin consultările cu membrii acestor grupuri am identificat oportunități importante care sunt în curs de implementare. De exemplu, crearea unui centru care să promoveze și să organizeze acțiuni de voluntariat în Piatra Neamț și care să implice și cetățenii din comunitățile Bicaz – Tașca.

Susținerea performantei în educație în domeniul protecției mediului prin dotarea laboratorului de protecția mediului de la Liceul Bicaz în care elevii să poată învăța la un nivel optim despre biodiversitate și dezvoltare durabilă. Transmiterea cu titlu gratuit către primăria orașului Bicaz, a dreptului de proprietate asupra a două centrale termice, aflate în proprietatea Carpatcement, de la creșa și grădinița din localitate. Organizarea unor traininguri și sesiuni de lucru practice pentru liceeni susținute cu ajutorul specialiștilor de la Agenția de Protecție a Mediului. Promovarea și susținerea sportului de masă în comunitatea Tașca Bicaz în vederea creării unei culturi locale privind sportul prin organizarea de diverse activități. Totodată, lucrăm la procesul informării constante a membrilor comunității cu privire la activitățile grupului de inițiativă „Sfatul bătrânilor”.

Ca obiective secundare, această oportunitate prevede implicarea cetățenilor în proiectele de dezvoltare locală inițiate de către Carpatcement sau atragerea de voluntari din rândul cetățenilor în proiectele locale. Cele mai importante probleme identificate la nivelul comunității sunt: Reducerea gradului de risc în privința accidentelor rutiere în intersecția din apropierea școlii și a primăriei Tașca prin semnalizarea corespunzătoare și construcția de trotuare pietonale. Amenajarea și renovarea parcării destinată clienților Carpatcement în vederea instalării de toalete, mese, bănci și pubele din care să se colecteze și să se recicleze deșeurile. Semnalizarea celor două intersecții dintre calea ferată uzinală și drumul național deoarece pe sensul dinspre Neagra spre Tașca vizibilitatea este foarte mică.

Reamenajarea Spitalului din Bicaz cu ajutorul primăriilor, dar și a agenților economici din zonă. Astfel, prin intermediul acestor consultări dorim că creăm parteneriate de ajutor reciproc între autorități, instituții și agenți economici care să poată veni cu soluții în rezolvarea problemelor menționate și să valorifice oportunitățile pentru dezvoltarea continuă a comunității din zona Neamț. (Z.C.H.)

Exit mobile version