Temperaturile peste media normală acestei perioade a anului au continuat să fie resimțite în județul Neamț. Astăzi, 16 iulie, toată regiunea de Nord Est a țării se află sub incidența unui cod roșu, fenomentele vizate fiind „val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.
Miercuri, 17 iulie, în județele Neamț, Suceava și Botoșani este anunțat un cod portocaliu, tot de caniculă, comunicatul ANM menționând că: „valul de căldură va persista iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”. Județele Iași, Bacău și Vaslui vor fi tot sub incidența unui cod roșu de caniculă.
Temperaturile vor scădea începând de joi seara, anunță meteorologii, existând și șanse de ploaie în cea de a doua parte a acestei săptămâni.
Recomandări ale ISU Neamț pentru perioada de caniculă:
- NU utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
- NU suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori.
- NU lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reşoul, radiatorul şi altele asemenea.
- Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni.
- NU utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii.
- NU folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
- NU utilizați instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.
- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.
- NU utilizați instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare etc.) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizați numai aparatură electrică omologată.
Z.C.