Acasă ADMINISTRAȚIE Calea Mare sau Drumul Rușilor, o amintire

Calea Mare sau Drumul Rușilor, o amintire

0:00

Calea Mare sau Drumul Rușilor, o amintire, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Drumul comunal dintre Crăcăoani și Hangu, peste Culmea Stânișoarei, are o istorie aparte, pe el călcând, de-a lungul secolelor, mai toți domnitorii moldoveni. În fapt, această cale era una dintre puținele care făceau legătura dintre Moldova și Ardeal de-a latul Carpaților, fiind, pentru nemțeni,  principala poartă spre vestul actual al țării. Pe acest drum s-a putut circula cu mijloacele de transport până în primii ani după 1970, iar de atunci și pănă astăzi nu a mai trceut nicio mașină, rareori zărindu-se câte un drumuț trecând, cu piciorul, pe aceste locuri. Cauza, o aluncare de teren, care a dus la blocarea acestui important drum pentru cele două comunități, respectiv, Hangu și Crăcăoani. Privind în trecut, mai trebuie consemnat faptul că pe acest drum a trecut și voievodul Petru Rareș, urmărit fiind de trupele sultanului Solymann, legendele locului avansând ideea că ar fi fost scăpat de urmăritori de trăitorii unui schit din zona Largu, satul Călugăreni de astăzi.

Cu toate că acest drum, acum vreo 8-10 ani a fost județean, el apare pe toate hărțile actuale ale județului ca practicabil, ba în unele și modernizat în totalitate, iar de foarte multe ori s-a întâmplat ca turiștii, care nu cunoșteau spațiul, să fie întorși din drum de localnici, spunându-li-se că drumul este blocat și nu se poate trece peste munți. În schimb, în ultimii ani, administrațiile publice ale celor două comune, după ce au reușit trecerea drumului în patrimoniul local, s-au apucat de treabă, fiind asfaltat segmentul până în satul Magazia (primar Petre Zamfir), cu dorința de a se continua modernizarea până la Mitocul Bălan. Cam același lucru se întâmplă și la Hangu, numai că primarul Gavril Lupu vrea, mai întâi, să termine lucrările de alimentare cu apă potabilă și canalizarea, ca apoi să asfalteze drumul până la ultima casă de muntean. În schimb, de acolo și până la Mitocul Bălan, drumul ar putea fi modernizat și redatat nu numai transportului auto, dar și turismului, însă cheia enigmei este, momentan, la Consiliul Județean Neamț.

De asemenea, în ulitmii ani, s-a tot vorbit de autostrada care să lege municipiile Iași și Târgu Mureș, oamenii locului visând la un traseu care să prindă ambele comune. Dar nu oricum, ci unul futurisc, spun clevetitorii, care să vină de pe la Mădârjac (Iași), Stănița, zona de nord a Romanului, ca apoi să treacă prin Bodești, Crăcăoani și să ajungă la Gura Hangului sau la Poiana Largului.

Însă, important este că drumul rămâne blocat și impracticabil pe o porțiune, însă pe hărțile patriei și a județului contină să existe și să ”traducă” pe neștiutorii veniți de pe alte meleaguri.

Poate, totuși…

(C. NEGRU)

Exit mobile version