Parlamentul României a aprobat bugetul pentru anul 2025, iar Ministerul Educației și Cercetării va beneficia de o creștere de 9,58% față de execuția bugetară din 2024. Conform datelor publicate, suma alocată ministerului ajunge la 60,2 miliarde de lei, acoperind atât cheltuielile pentru educație, cât și pentru cercetare-dezvoltare-inovare (CDI).

Cea mai mare parte a bugetului este destinată învățământului, care primește 58 miliarde de lei, în creștere cu 9,78% față de anul trecut. Cercetarea, dezvoltarea și inovarea primesc 2,14 miliarde de lei, cu 4,42% mai mult față de 2024.

Obiective și surse de finanțare

Conform estimărilor ministerului, bugetul total destinat învățământului, incluzând toate sursele de finanțare, va reprezenta 4,5% din PIB, iar cel pentru cercetare-dezvoltare-inovare 0,17% din PIB. Oficialii așteaptă detalii suplimentare privind fondurile din TVA și alte surse externe pentru o imagine completă asupra bugetului final.

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a declarat în cel mai recent live, din 6 februarie, de pe pagina de Facebook a ministerului:

„În această săptămână am primit și bugetul pentru anul 2025, a fost aprobat de Parlamentul României. Ca regulă generală, să știți că bugetul întregului minister a crescut cu aproximativ 9, 58% față de execuția bugetară de anul trecut, atât în componenta de educație a crescut, cât și în componenta de cercetare-dezvoltare- inovare. În principiu, cu toate estimările pe care le-am făcut, vom ajunge în acest an în jur de 4,5% din PIB sau 10,7% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, iar pentru cercetare-dezvoltare-inovare 0,17% din PIB. Noi știm țintele pe care le avem, 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli și 1% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, mereu am în minte aceste procente, le cer, dar ce vreau înainte de a le cere ferm este să mă asigur că banii pe care îi avem și creșterile pe care le-am menționat, acești bani sunt folosiți eficient. Că dacă-i folosești eficient, atunci poți să ai pretenția de a primi mai mult, arătând că banii nu se pierd.”

Investiții și direcții prioritare

Creșterea bugetului va susține investiții în infrastructura educațională, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre obiectivele principale se numără:

  • prevenirea abandonului școlar,
  • dotarea școlilor,
  • construirea de campusuri pentru învățământul dual,
  • susținerea salariilor și a burselor elevilor și studenților.

În ceea ce privește cercetarea, sunt prevăzute fonduri suplimentare pentru competiții de proiecte și alte inițiative destinate dezvoltării acestui domeniu.

Alexandru Andrieș

Articolul precedentDe astăzi, făina de viermi ajunge în alimente. Poftă bună!
Articolul următor20 de studenți în practică la IPJ Neamț