Acasă ADMINISTRAȚIE BOTOȘANI: Locuri de veci noi într-un cimitir care o ia la vale

BOTOȘANI: Locuri de veci noi într-un cimitir care o ia la vale

0:00

BOTOȘANI: Locuri de veci noi într-un cimitir care o ia la vale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎncă aproximativ 500 de locuri de veci ar urma să fie disponibile în municipiu, asta în cazul în care consilierii locali își vor da girul în acest sens, notează “Botoşăneanul”. Societatea Urban Serv a emis o adresă către Primărie prin care solicită aprobarea unei extinderi a Cimitirului Pacea. Suprafața care ar urma să aibă destinație cimitir, este de aproximativ jumătate de hectar și este poziționată în spatele terenului de sport Victoria.

”Am depus astăzi la Consiliul Local solicitarea pentru extinderea cimitirului, sper ca în ședința din data de 12 să poată să ajungă pe ordinea de zi această solicitare astfel încât să putem să ne apucăm să facem și lucrări aferente unei asemenea extinderi asigurând numărul de locuri necesar pentru o perioadă mai îndelungată până se va finaliza acel cimitir nou, prevăzut a fi construit în extinderea Cimitirului Eternitatea”, a declarat Simion Drelciuc, director Urban Serv.

Pe noua suprafață ar urma să fie amenajate în jur de 450 – 500 de locuri noi de veci. Solicitarea va fi supusă sub forma unui proiect de hotărâre, spre adoptare, în ședința de Consiliu Local de săptămâna asta.

„Sunt cavouri care au plecat”

O altă problemă ce a fost ridicată la dezbaterea publică de la finalul săptămânii trecute de la Colegiul Laurian a fost privitoare la alunecările de teren de pe versantul opus Cornișei. Concret, este vorba despre mormintele din Cimitirul Pacea, săpate pe partea din vale. Botoșăneanul care a atins subiectul spune că are o persoană îngropată în acea zonă, unde ar exista pericolul ca mormintele să plece la vale cu totul.

”Pe aleea care coboară jos, în pantă, sunt cavouri care au plecat. Unde s-a făcut umplutura, acolo trebuie băgați piloni. Pleacă mormintele cu totul, mi-e frică să mai merg acolo, am pe cineva îngropat acolo, sunt peste jumătate de metru, duse cu totul jos. Acolo trebuie băgați piloni, degeaba se spune, mie mi-e frică să merg acolo să aprind o lumânare”, a spus bărbatul în fața șefilor din Primărie.

Măsuri pentru evitarea alunecărilor de teren au fost însă luate deja de prin toamna anului trecut când s-a făcut o drenare a terenului. Mai mult, s-a luat decizia prelungirii aleii până în vale și urmează ca în următorii doi ani de zile să fie asfaltate toate căile de acces. În cazul locurilor de veci, în risc de alunecare, reprezentanții societății impun o serie de obligativități pentru beneficiarii care sapă cripte noi.

”Reclamația care a fost că în zona respectivă ar fi instabil terenul din cauza apei, era mai mult apă din infiltrație de ploaie care veneau și se scurgea pe aleea din apropiere. În toamna anului trecut am executat un dren pe toată lungimea aleii cu scurgere într-un sistem de captare existent și a fost eliminată băltirea zonei respective, ca să spun așa”, a explicat Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, societatea care administrează cimitirele.

”Acolo unde s-a făcut drenul, cei care fac înhumări, cripte sau morminte, trebuie să taluzeze puțin mormântul cu umplutură de ciment, dat fiind faptul că există față de aleea de acces o înălțime cam de aproximativ 80 de cm. Tocmai de aia am făcut drenul pentru ca apa de ploaie să nu erodeze terenul și să existe posibilitatea prăbușirii mormintelor în aleea respectivă”, a încheiat Simion Drelciuc.

În acest moment, Cimitirul Pacea a ajuns la capacitatea maximă.

Exit mobile version