Incendiul de vegetație uscată de la Izvorul Muntelui, care s-a întins pe o suprafață de 10 hectare, în ziua de 18 martie, a fost provocat de un bărbat. El a strâns frunze uscate și alte resturi vegetale și le-a dat foc, fără să mai supravegheze ce se întâmplă. Și s-a întâmplat ca, ajutate de vânt, flăcările să se propage la litieră și cioate de arbori (cam 20 mc lemn).

Lupta tuturor forțelor angrenate pentru lichidarea tuturor focarelor a durat aproximativ 6 ore și a implicat 2 ofiteri și 26 de subofitțeri din cadrul ISU Neamț, 10 voluntari din cadrul SVSU Bicaz și 10 lucrători ai Ocolului Silvic Bicaz”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

”Proprietarul terenului de unde a pornit arderea de vegetație uscată și a resturilor vegetale, care s-a propagat la fondul forestier, a fost sancționat cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul instituției noastre. Acțiunea de sancționare contravențională a celor vinovați de producerea incendiilor de vegetație, care pot fi identificați, va continua”.

Bărbatul a fost amendat cu 2500 de lei, maximul prevăzut de lege pentru ”arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți”. El a semnat procesul verbal de contravenție și, dacă plătește amenda în 15 zile, scapă doar cu jumătate din minim, adică din 1000 de lei. Este primul caz, din nenumărate arderi de vegetație, când pompierii stabilesc cine a provocat incendiul și aplică o sancțiune, fie ea și modică.

C.M.