0:00

Cine ar fi participat, în calitate de om și simplu cetățean, la ședința Colegiului Prefectural de astăzi, 29 ianuarie, ar fi avut prilejul să afle o sumedenie de explicații la situațiile neplăcute din viața de zi cu zi. Explicații pentru care altfel ar trebui să trimită cereri la mai multe instituții și să aștepte până la mult și bine un răspuns.

Una din problemele discutate astăzi a fost calitatea apei din rețeaua publică și ce poate face cineva pentru a avea garanția că apa de la robinet este bună de băut. Prefectul George Lazăr a cerut lămuriri detaliate de la dr. Mirela Grădinaru, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Neamț, despre analizele care se fac, mai ales în cazurile, nu puține, în care curge apă colorată la robinete. Explicațiile au venit și, trebuie să recunoaștem, sunt enervant de interesante. 360 lei dacă vrei să știi cât de bună este apa de la robinet, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Orice nemțean poate să afle cât de potabilă și curată este apa dacă achită o taxă de 360 de lei. Tariful este perceput de Direcția de Sănătate Publică Neamț, instituția care se ocupă de calitatea apei potabile în județ. Pe lângă bani, mai trebuie făcută o cerere aceleiași instituții, fiindcă altfel nu vin inspectorii sanitari ca să ia probe de apă. Cu alte cuvinte, nu merge omul cu sticluța cu apă de la robinet și o lasă la Sanepid pentru analize, ci inspectorii sanitari vin cu recipiente speciale, iau mostrele și le duc la laborator. Analizele durează șe ele minin 5-6 zile, timp în care omul, ca să fie sigur că nu-și colorează organele interne, cumpără, dacă-și permite, apă plată.

360 lei dacă vrei să știi cât de bună este apa de la robinet, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCe fac cei care nu-și permit să-și cumpere apă plată, iar apa curge, uneori, maro la robinete? „Sunt izvoare cu apă naturală, chiar în Piatra Neamț, sunt mai multe astfel de izvoare, este și în Roman un izvor”, a răspuns didactic și precis dr. Mirela Grădinaru la întrebarea adresată de prefectul George Lazăr. „Iar pentru copiii mici, sugari, ar trebui primăria să asigure familiilor mai nevoiașe”, a continuat dr. Mirela Grădinaru. Răspuns care a atras din partea prefectului George Lazăr recomandarea ca DSP Neamț să ia zilnic, nu doar săptămânal, probe de apă „pentru a da și populației o zonă de încredere, fiindcă apa consumată trebuie plătită”. (C.I.)

 

Articolul precedentL4 Programul de primăvară-vară în fotbalul judeţean
Articolul următorCameră mobilă pentru ”ars” șoferii fără rovignetă – în Neamț, până duminică inclusiv