Acasă ECONOMIE 2014 – anul scumpirilor

2014 – anul scumpirilor

0:00

2014 – anul scumpirilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Vom plăti mai mult pe benzină, țigări, gaz și curent electric

 “Semne bune anul are” nu mai e o zicală atât de potrivită în zilele noastre. Poate doar dacă i se face un adagio – ”când ai bani în buzunare”. Începuturile de an sunt mai degrabă usturătoare din punct de vedere financiar. 2014 nu face excepție. A debutat deja cu vești proaste și pare să fie încă de la început anul scumpirilor. Cele mai mari creşteri de preţ vor fi resimțite de români la carburanţi, odată cu noua acciză care s-ar putea aplica chiar din 1 aprilie. Dacă până în prezent pentru un litru de benzină şi motorină plăteam în medie 5 lei şi 50, respectiv 6 lei, din primăvară preţul carburanţilor ar putea să crească chiar şi cu 50 de bani pe litru. Asta oficial.

Neoficial, dar la fel de real, este că la nici 2 minute după miezul nopții de revelion, la pompe s-au mai pus câțiva bani la fiecare litru de carburant. Asta preventiv, până introduce guvernul acciza…

 Gazul şi electricitatea, mai scumpe anul acesta

Câteva procente în plus se vor înregistra și pe facturile de gaz şi curent.

Gazul s-a scumpit deja cu 1%, chiar de la 1 ianuarie, dar până în toamnă facturile vor fi mai mari cu până la 10 procente. De asemenea, prețul energiei electrice se va majora cu 2%.

Şi viciile costă mai mult, măcar cu 50 de bani pentru fiecare pachet de țigări. Și aici intervine diferența dintre teorie și practică. Teoretic, majorarea se aplică din momentul când comercianții își epuizează stocurile din 2013. Practic, fumătorii cumpără țigări de anul trecut la prețul de anul acesta. Astfel, un pachet de Kent va costa14 lei, 20 de ţigarete de Lucky Strike – 13,5 lei, iar un pachet de Pall Mall – 13 lei.

Nici băuturile alcoolice nu scapă de valul scumpirilor. Prima vizată este berea: un litru va costa cu 10 bani mai mult.

Creşte salariul minim, cresc şi amenzile rutiere

Direct proporţional cu creşterea salariului minim prognozată pentru 2014, de la 800 la 850 respectiv 900 de lei, vor fi majorate şi amenzile rutiere. Codul Rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Astfel, începând cu prima zi din 2014, valorii unui punct de amendă îi revine suma de 85 lei, faţă de 80 lei, cât era în 2013.

Concret, şoferii care vor fi depistaţi că vorbesc la telefon în timp ce se află la volan sau cei care nu poartă centura de siguranţă vor fi pedepsiţi cu 2 două puncte de penalizare şi o amendă de 170 sau 255 lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru şoferii care opresc în loc nepermis, depăşesc viteza legală cu 10-20 km/h, sau circulă pe trasee interzise. Cu trei puncte de penalizare şi amenzi de 340 sau 425 lei sunt sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h, pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare, care vor fi amendaţi cu 510-680 lei.

Cele mai mari amenzi, de până la 1.700 de lei, vor fi aplicate celor care refuză imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia, şoferilor care conduc fără una dintre plăcuţele de inmatriculare sau celor care depăşesc cu 41-50 de km/h viteza maximă admisă pe un anumit sector de drum.

 2014, taxe noi

 Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal.

Ioana HAGI-STAN

Exit mobile version