0:00

Aproximativ 8.000 de angajați nemțeni care activează în sistemul de învățământ vor primi, începând cu 19 decembrie, o parte din sumele câștigate în instanță în perioada octombrie 2008-13 mai 2011 (în baza legilor 221/2008 şi 330/2009) pentru neacordarea unor drepturi salariale. Banii reprezintă 25% din totalul restanțelor, sume aferente anului 2015. Mai pe scurt, în conturile profesorilor vor intra până de Crăciun între 1.000 și 9.000 de lei, în funcție de vechimea pe care o au în învățământ. Anunțul a fost făcut ieri, 9 decembrie, în cadrul unei videoconferințe convocată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea și la care au fost prezenți reprezentanții prefecturilor, cei ai inspectoratelor școlare și liderii de sindicat din învățământ.

„Ceea ce vine ca o noutate și ar trebui să știe personalul din învățământ este că școlile trebuie ca, până la 19 decembrie, să dea banii din hotărârile judecătorești. Pe luna decembrie se plătește cea de-a IV-a tranșă de pe 2014, urmând ca, până în 19 decembrie, să se plătească restanțele pentru 2015. Deocamdată se știe că vor fi acoperite o parte din restanțele pentru 2015. Respectiv 60%-70%”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector şcolar general al IȘJ Neamț.

De amintit ar mai fi faptul că la întâlnire nu s-a pomenit nimic despre dobânzile sumelor din restanțe și nici despre acordarea celui de-al 13-lea salariu. Totodată, luni, 8 decembrie, toate unitățile școlare din Neamț au fost înștiințate de conducerea inspectoratului școlar că banii pentru achitarea salariilor și hotărârilor judecătorești au fost alocați.

“Vă facem cunoscut că s-au alocat sume pentru achitarea salariilor și hotărârilor judecătorești pentru anul 2014 și o parte din 2015 unităților școlare finanțate de consiliile locale. Din sumele repartizate se vor achita mai întâi salariile (dacă nu ajung banii la salarii se iau banii alocați pentru hotărârile judecătorești, nu și invers), apoi se achită hotărârile judecătorești pentru anul 2014 și apoi ce rămâne se achită o parte din hotărârile judecătorești pentru anul 2015)”, se arată în comunicat.

“Urmează dobânzile!”

În județul Neamț, salariile aferente lunii noiembrie au început să fie împărțite de miercuri, 3 decembrie, dar cei mai mulți au rămas surprinși să vadă că nu au primit niciun leu în plus la sumele restante din hotârârile judecătorești față de măsurile anunțate. Inspectorul Stan a explicat că banii din restanțe nu au fost virați încă, dar că nu are nicio îndoială că aceștia vor fi acordați. Chiar el ne-a explicat că mai are de „încasat” din restanțe aproape 6.000 de lei.

În medie, angajații din învățământ vor primi, înainte de Crăciun, între 1.000 și 9.000 de lei, în funcție de vechime. În judeţul Neamţ, banii necesari pentru plata drepturilor salariale restante ale dascălilor ajung până la 33 de milioane de lei. Gabriel Ploscă, președintele Federației Sindicatelor din Învățământ Neamț a precizat că „recuperarea” banilor tăiați personalului didactic în timpul Guvernului Boc nu se oprește aici.

„Vom merge mai departe și vom încerca să obținem și dobânzile de pe urma acestor sume care au fost tăiate celor angajați în sistemul de învățământ. Sunt unii care au spus că deja aceste dobânzi au fost plătite în unele județe. Nu este adevărat. În țară, până la această oră nu a recuperat nimeni banii pe dobânzi. Deocamdată e bine că se primesc banii din sentințe. Le vom face pe toate la rândul lor”.

Instruire pentru „distribuirea” banilor către profesori

Primarii, secretarii și contabilii a 83 de localităţi din Neamț sunt chemați de prefectul Vlad Ioan Angheluță joi, 11 decembrie, la o instruire cu privire la punerea în practică a ordonanței prin care se rectifică bugetul de stat pe anul 2014 și a măsurilor ce se impun pentru plata drepturilor salariale din sentințele civile pentru personalul din învățământul preuniversitar. Prefectura a motivat instruirea invocând „termenele foarte scurte pentru aplicarea prevederilor ordonanței” și faptul că până pe data de 15 decembrie trebuie să fie aprobate rectificările bugetare. Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site-ul propriu un proiect de ordonanţă de urgenţă care creează cadrul legal pentru a treia rectificare a bugetului pentru 2014, în vederea plăţii anticipate a tranşei aferente anului 2015 a drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din sectorul bugetar, „pe fondul înregistrării unui excedent bugetar de 0,29% din Produsul Intern Brut“.

Marian TEODOROF

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorDupă 51 de percheziţii la Roman şi Târgu Neamţ, 20 de contrabandişti ridicaţi de DIICOT

2 COMENTARII

  1. Nici vorba ca aceste sume vehiculate intre 1000 – 9000 lei se vor da vreodata profesorilor. Cel putin la Neamt. Sunt scoli din Neamt care nu iau nimic (Colegiul Stefan Cel Mare) iar la alte scoli, din cauza unor greseli grave ale celor de la ISJ Neamt, nu iau nici pe jumatate din ce s-a promis si tot s-a scris. Mai exact, inainte de Craciun, cadrele didactice vor primi intre 400 – 1400 (cel putin in scoala unde cei de la Personal de la ISJ au facut greseli, in defavoarea profesorilor). Daca restantele nu se vor da in 2015, cred ca cei responsabili, ar cam trebui sa plateasca.

  2. IN TELEORMAN MULTI PROF. SUPLINITORI NU PRIMESC BANII DEOARECE NU AU FOST TRECUTI PE LISTE DIN DIFERITE MOTIVE AU PLECAT DIN SCOALA SI NU AU STIUT DE TABELE, AU FOST OMISI DE LIDERI ETC.

Comentariile sunt închise.