izotec

Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura exerciții pentru ”testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă”, în toate județele țării.

”Astăzi, 2 august, în județul Neamț se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie a autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. ”La această activitate sunt planificate să participe următoarele structuri: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din municipiul Piatra-Neamt, oraşul Bicaz, oraşul  Roznov, comunele: Borca, Farcaşa, Poiana Teiului, Ceahlău, Hangu, Taşca, Tarcău, Pîngăraţi, Alexandru cel Bun, Dumbrava-Roşie, Săvineşti, Zăneşti, Podoleni, Costişa, Rediu, Borleşti; S.C. KÖBER Dumbrava-Roşie, S.C. YARNEA Săvineşti, G.A. PRO CO CHEMICALS Săvineşti, S.C. RIFIL Săvineşti , S.C. Mecanica Ceahlău , S.C. EMA, S.C. Langellotti, S.C. IMOB, S.C. FIBREXNYLON, ANRS PS UT 330 Podoleni – siloz chimic, S.C. Hidroelectrica S.A. – Sucursala „Hidrocentrale” Bistriţa”

Conform scenariului, la ora 10.15, se vor pune în funcţiune toate mijloacele de alarmare a populaţiei prin introducerea semnalului „ALARMA LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote). Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic „ALARMA LA DEZASTRE” va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”. La ora 10.45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ transmite un mesaj de înştiinţare pentru încetarea exerciţiului.

La ora 11.00, se vor pune în funcţiune toate mijloacele de alarmare a populaţiei prin introducerea semnalului „INCETAREA ALARMEI” ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote), compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Mijloacele de alarmare de la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vor fi dublate de punerea în funcţiune a sirenelor electronice ale S.C. HIDROELECTRICA S.A., SUCURSALA „HIDROCENTRALE” BISTRIŢA şi ale operatorilor economici.

”Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă”, a mai precizat slt. Adrian Rotaru. ”Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”.

Recomandarea ISU este ca, pe parcursul exercițiului, cetățenii să rămână calmi.

C.M.

ub
pietricica turism