0:00

Un singur medic pentru toate şcolile şi grădiniţele de la ţară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 99% din unităţile de învăţământ din mediul rural nu sunt asistate medical

Un adevăr sumbru, care bântuie în școlile nemțene, este cel al lipsei asistenței medicale. Astăzi, în Neamț, 99% din școlile și grădinițele din rural nu sunt asistate medical. Orice elev poate muri din cauza unui accident banal din cauză că nimeni nu știe să aplice metoda Heimlich sau nu știe cum să facă o resuscitare. Asta se întâmplă în condițiile în care la începutul acestui an, Ministerul Educației a bătut în cuie un regulament pentru organizarea excursiilor și taberelor școlare ce impune, ca pe timpul acestora, să fie prezentă în mod obligatoriu și o persoană care să acorde primul-ajutor. Nu același lucru se poate spune și despre copiii care merg zi de zi la școală.

În unitățile de învățământ din mediul rural din Neamț, așa cum spun reprezentanții IȘJ, responsabilitatea stă în voința și buzunarul primarilor. Cine se face responsabil dacă un elev face o criză de epilepsie în timpul orelor și își înghite limba? Practic, nimeni deoarece nu există legi. Mai mult, inspectorii spun că nu s-a făcut niciodată un curs de prim-ajutor pentru profesori ca măcar ei să acționeze în momentele critice.

„În școli trebuie să existe un cabinet școlar și ar trebui să existe și un asistent medical. Cabinetele există, dar prezența unui asistent medical este condiționată de voința primăriilor. Ele sunt cele care pot sau nu să plătească o persoană care să aibă grijă de elevi. Niciunul din profesori nu-și poate asuma răspunderea că știe cum să acționeze în acordarea primului-ajutor. Ne referim aici la metode specifice nu la simțul civic pe care trebuie să-l avem fiecare”, a declarat Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct.

Cea mai banală afecțiune se poate transforma într-o tragedie pentru elevii din județ deoarece, potrivit datelor furnizate de DSP, doar școlile de la oraș au personal medical, ca și când viețile celor din rural nu ar conta. Pentru Piatra-Neamț, Roman, Târgu-Neamț și Bicaz sunt plătiți pentru a avea grijă de elevi 67 de cadre medicale. În rural? Un singur medic. Primarii se încăpățânează să nu plătească oameni specializați în asistență medicală, folosind „laitmotivul” lipsei de fonduri materiale, dar, așa cum spune inspectorul Banu, „acolo unde există grădinițe trebuie să existe un asistent medical deoarece trierea micuților se face în fiecare zi de către personalul de specialitate”.

Până când oficialii care elaborează, reglementează și impun legi se vor trezi la realitate, mii de elevi din Neamț sunt asistați în continuare, cu normă întreagă, de… moarte. (M. TEODOROF)

Articolul precedentArhimandritul Varahil Moraru – 101 ani de la naştere
Articolul următorMai puține plombări, mai multe covoare pe străzi

1 COMENTARIU

  1. Vreau o excursie scolara pentru copilul meu !
    De unde sa ia scoala medicul, asistentul pentru excursie ????????????
    Cine ii plateste excursia ????????????
    Cine ii plateste ziua de lucru ????????????
    Faceti o analiza – Cate scoli mai org. excursii in acest an si scoala altfel !

Comentariile sunt închise.