0:00

Un ANL pentru neliniștea prefectului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prefectul de Neamț a venit din concediu cu mare dorință de apărare a legalității, după cum s-a putut observa la prima sa ieșire în fața presei. Evident, am apreciat direcția pe care a  ghidonat întâlnirea informală și zelul în a face trimiteri mai mult sau mai puțin directe spre președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță. Noi, răbdători, am tot așteptat un răspuns de la Instituția Prefectului la o solicitare publică pe care i-am adresat-o hăt, în luna mai, cu privire la un control în legătură cu locuințele ANL din Neamț, modul în care au fost repartizate acestea, modul în care sunt folosite de chiriași, ei neavând dreptul să subînchirieze. Am publicat o sesizare adresată domnului prefect, alături de câteva precizări, cu atât mai mult cu cât este vorba despre orașul în care locuiește, Târgu Neamț. Evident, credem că asemenea verificări ar fi binevenite și la Piatra Neamț, Roman sau în celelalte localități unde există ANL-uri.

Un ANL pentru neliniștea prefectului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iată sesizarea la care nu am primit răspuns încă:

Domnule Prefect

În virtutea prerogativelor pe care funcția vi le oferă și potrivit art. 11 cu ref. la art. 8 alin. 3 și art. 10 din Legea nr. 152/1998 republicată, vă rugăm să dispuneți cercetări și verificări în privința unei situații despre care se presupune că ar genera corupție și fapte de evaziune fiscală, în legătură cu repartizarea locuințelor ANL în orașul Târgu-Neamț și în legătură cu folosința efectivă a acestor locuințe ANL de către chiriași.

Potrivit mai multor reclamații sosite pe adresa redacției noastre, există foarte multe apartamente în care nu locuiesc chiriașii de drept, titulari ai contractelor de închiriere, aceștia având alte imobile de locuit proprietate personală, iar în locuința ANL care face obiectul contractului de închiriere stau alte persoane. Aceste persoane nu pot beneficia de un contract de subînchiriere, întrucât, după cum bine știți, legea interzice clar acest lucru.

În categoria primă a repartițiilor aflate undeva la limita legii, cu o forțare a criteriilor și a punctajului dosarului ANL, vă putem menționa apartamentele 27, 8, 7, 5, 45, 47, 4 de la blocul ANL 4, str. Ștefan cel Mare, Târgu-Neamț, apartamentele 17, 18, 1, 2, 6 de la blocul ANL M6 de pe str. 22 Decembrie, tot din Târgu Neamț.

În legătură cu apartamentele ”subînchiriate”, vă semnalăm situația de la blocul M5, str. 22 Decembrie, sc. A, etaj 2, ap. 8, tot din Tg. Neamț, unde chiriașul titular de contract nu locuiește în fapt în acest imobil, apartamentul fiind folosit de alte persoane.

Vă rugăm să dispuneți toate cele necesare potrivit prevederilor art. 11 din Legea 152/1998 (”Contractele de închiriere, contractele de vânzare-cumpărare, precum şi orice alte acte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 alin. (3) şi ale art. 10 sunt lovite de nulitate absolută. Depistarea acestor cazuri şi sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru constatarea nulităţii şi restabilirea situaţiei anterioare se fac prin grija prefecţilor”).

Evident, pentru a nu lăsa lucrurile în coadă de pește, reamintim și precizările pe care le făceam atunci:

1. La adresa din sesizarea noastră, repartiție a primit doamna Anda-Elena Angheluță, soția domnului Ioan Vlad Angheluță, cu un punctaj bun de 71 de puncte. Presupunem că, la vremea aceea, familia nu avea o altă locuință și așa s-a calificat pentru apartamentul respectiv.

2. În prezent, potrivit declarației de avere a domnului prefect, familia deține trei case, una donație, una moștenire și alta construită. Raportat la vârstă, o comparație cu fostul premier Năstase chiar l-ar avantaja. Despre apartamentul închiriat de la ANL nu se face vorbire. Tot în declarație, apare faptul că soția domnului prefect obține venituri din închirierea unui spațiu, nu mari, doar vreo 2.100 de lei. Întrebat despre acest contract, amabil, domnul prefect ne-a spus că este vorba despre o cameră închiriată la casă, probabil într-una din cele trei locuinte amintite deja.

3. Este de notorietate că dl. prefect și familia nu stau în blocul ANL și că la adresa respectivă au stat, în timp, cel puțin două familii, care au plătit întreținerea, curentul, apa, etc. Presupunând că familia domnului prefect a sărit în ajutorul unor persoane care aveau nevoie de casă, problema este dacă o puteau face în cadru legal.

4. Cum subînchirierea nu este permisă în cazul locuințelor ANL, o prevedere a contractului precizând în mod clar acest lucru, ne întrebăm dacă este respectată legalitatea, contractul respectiv și dacă acesta mai stă în picioare. Nu vorbim aici despre frauda morală – și anume faptul că deții o locuință pe care primăria ar putea-o repartiza legal chiar celui care locuiește acolo sau altuia care are nevoie, din moment ce chiriașul are spațiu locativ suficient să poată închiria la alții.

5. Întrucât cunoaștem bunele intenții ale întâiului reprezentant al Guvernului în teritoriu în privința respectării legalității, indiferent despre cine este vorba, așteptăm cu nerăbdare un răspuns la sesizarea noastră. (Z.C.H.)

Articolul precedentGirov, resursă inepuizabilă de scandaluri nemaivăzute
Articolul următorDom prifect, neliniștit?

2 COMENTARII

  1. multe nereguli au fost in dosarele celor care au primit repartitie la ANL in anul 2009. Poate doar cei de la DNA le va descoperi. Sunt unii care au locuinta „sub” acoperire, cum ar fi Stoica, care are apartamentul pe numele Curelaru Georgeta, Si in al carui apartament locuieste o batrana de vreo 80 de ani. Alt apartament tot sub acoperire e cel al Nichitei, in al carui apartament locuieste secretara primariei Tg. Neamt, Elena Maftei. Altora li s-a modificat anul de depunere a cererii, pt a obtine un punctaj mai mare la dosar, bineinteles, contra cost.

Comentariile sunt închise.