0:00

Un an fără Elena Uţă Chelaru, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mâine, se împlineşte un an de când Elena Uţă Chelaru, unul din cei mai importanţi artişti plastici români, a trecut la cele veşnice. S-a născut la 14 februarie 1930, la Chişinău, dar a copilărit la Piatra Neamţ, tatăl ei fiind profesor la Liceul de fete, ea făcând studiile liceale aici. A absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, în 1956, unde i-a avut profesori Samuel Mützner, Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu. Devine membră a UAP din anul 1956. A fost cadru didactic până în 1972. Artista este membră a mai multor Academii de artă dintre care: Membră Honoris Causa a Academiei Internaţionale „Mario Gori”, Gela (C.L.), Italia; Academiciană de merit a Academiei Internaţionale „Pontzen”, Neapole; membră onorifică a Academiei Columbiene, Saint-Louis, Missouri, SUA, a Academiei Gentium Pro-Pace, Roma, a Academiei Internaţionale „Lutèce”, Paris, a Academiei Europene de Artă cu sediul în Belgia şi a Academiei „Italia”.

Din anul 1970 a lucrat periodic şi în Italia (Roma, Modena). Lucrările artistei se găsesc într-o serie de muzee şi colecţii particulare din România, Franţa, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania, Norvegia. În 1971 şi 1972 a fost premiată la Concursul Internaţional Italia 2000. A mai obţinut: (1974) – Premiul C.I.A.C; Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, la Bienala internaţională de pictură, sculptură şi grafică de la Accademia di Romania, Roma; Medalia de Argint „Roma Aeterna”, (1977) – Diploma de Onoare cu Medalia de Bronz, Marele Premiu Internaţional, Charleroi, Belgia; Marele Colan „Homo Electus Ducatti Estensis” decernat de Academia din Ferrara, Medalia de Argint la al 15-lea concurs internaţional organizat de Academia „Lutèce”, Paris; Medalia de argint la al 18-lea Concurs Internaţional organizat de Academia Europeană de Artă, Charleroi, Belgia; Targa Premio al Merito della Cultura, la a 2-a Bienală Internaţională Sicilia 1978; Sicilia – Diploma de onoare la „Al 15-lea mare premiu Internaţional de Pictură“, Coasta de Azur, Cazino Municipal Cannes; 1980 – Premiul Internaţional „Crociatti dell’arte”, Brindisi; 1987 – „Medaille de Vermeil” la „Al 19-lea Concurs Internaţional al Academiei Lutèce”, Paris (1987); Diploma cu Cocoşul de Platină la Concursul Internaţional al Academiei Wallone de Artă, Charleroi, Belgia. A participat la multe expoziţii de grup peste hotare.

„Pornind din unduirile peisajului românesc, din tradiţiile şi clasicitatea lui urmând o relaţie străveche care înseamnă totodată şi gest figură, obicei,dans, frescă, pictoriţa a păşit mai departe, până la impactul – transparent – al propriei interiorităţi cu catedralele albe şi albastre ale Parisului, transformând, printr-o subtilă metamorfoză iniţiatică, tensiunea ancestrală în condiţie prezentă, umplându-şi pânzele cu tot ceea ce, în zilele noastre, reclamă imperios expresia poetică. Or, adevărul acestei picturicredem că stă tocmai în aceasta, în nevoia de a reda nu numai pământul natal, ci şi un soi de călătorie universală, adică un eu în lume şi în contemporaneitate, nu atât printr-o pictură document – practicată de expresionişti ca denunţare a unei epoci – cât printr-o transpunere reculeasă şi nespus de umană, filtrată de conştiinţa creatore,dramatică în portretele cu trăsături gotice, în săgeţile ce se înalţă în necunoscut, dar şi pătrunsă de umanitatea mulţimii” – scria, în 1978 criticul de artă italian Cesare Baldoni.

Muzeul de artă din Piatra Neamţ deţine mai multe lucrări ale Elenei Uţă Chelaru (trei dintre ele făcând parte din expoziţia permanentă), lucrări donate de artistă cu doar câţiva ani înainte de a trece la cele veşnice. De altfel, aşa cum ne-a declarat muzeografa Violeta Dinu, anul trecut era programată la muzeu o mare expoziţie retrospectivă cu tablourile artistei, dar timpul nu a mai avut răbdare… (N. SAVA)

Articolul precedentPopadiuc, în nota naţionalei U19
Articolul următorSenatorii PSD vizitează județul Neamț