0:00

  • Tribunalul Neamţ i-a obligat să achite prejudiciul de aproape 19 miliarde de lei vechi
  • Capii afacerii au de plătit către ANAF aproape 450.000 de lei şi li s-a instituit sechestru pe bunuri

Tribunalul Neamţ a pus punct, ieri, unuia din cele mai complexe dosare de înşelăciune instrumentate în ultimii ani, cauză în care au fost audiaţi zeci de martori, s-au făcut expertize peste expertize şi au fost prejudiciate 23 de firme, plus ANAF- ul, cu o sumă foarte mare: aproape 19 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2008. Iniţiatorul afacerii a fost Cristinel Chifan (46 de ani) din Bârgăuani, care a primit 7 ani de închisoare cu executare şi 3 ani de pedeapsă complementară. El a fost depăşit, însă, în „realizări” de Cătălin Cojocariu din Suceava şi Liviu Vasile Rusu din Piatra Neamţ, care au fost anchetaţi şi judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi înşelăciune în formă deosebit de gravă. Amândoi au fost „răsplătiţi” pe măsura faptelor: primul a primit 10 ani de închisoare cu executare plus 4 ani de pedeapsă complementară, iar al doilea 11 ani de închisoare şi 5 ani de pedeapsă complementară. Un alt membru al grupului, Mugurel Chitic, din Piatra Neamţ, are de stat 5 ani după gratii, iar ceilalţi doi inculpaţi (Ion Ciobanu Savin şi Stelian Pascal) au primit pedepse cu suspendare. Primul are 2 ani, cu termen de încercare de 4 ani, iar al doilea 8 luni, cu termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Cu o singură excepţie, instanţa a aprobat despăgubirile civile cerute de firmele prejudiciate, i-a obligat pe Rusu şi pe Cojocaru să plătească prejudiciul produs ANAF-ului (49.000 de lei primul şi peste 400.000 de lei al doilea) şi pe toţi inculpaţii, în funcţie de conjunctura în care au acţionat şi participaţia fiecăruia, la achitarea diferenţei de pagubă până la 1.900.000 de lei.

Procesul a început în 2009, însă în timpul cercetării judecătoreşti, magistraţii şi-au dat seama că este vorba despre o cauză complexă cu o pagubă mult mai mare decât cea pe care o stabiliseră procurorii de la Parchetul Neamţ, aşa că au trimis dosarul la DIICOT. După reluarea investigaţiilor s-a stabilit că trei firme au intrat în „hora” fărădelegilor, două din ele (Forcris din Alexandru cel Bun și Pontis Com din Gârcina, administrate de Cătălin Cojocariu). Pe parcursul judecăţii, a încetat procesul penal în privinţa firmei Forcris, întrucât a fost radiată.

Anchetatorii au mai stabilit că Liviu Vasile Rusu şi-a asumat rolul de cap al reţelei şi a ajuns să-i coordoneze pe ceilalţi. Pe Cojocariu îl trimitea să bată palma cu patronii societăţilor care urmau să fie ţepuiţi şi să încheie contractele de achiziţie pentru materiale de construcţii şi material lemnos. Imediat ce marfa ajungea la destinaţie, era distribuită rapid, conform reţetei deja consacrate, la preţuri foarte convenabile, dar cu banii jos.

La rândul său, Cristinel Chifan, care deja era informat în privinţa unor firme care vindeau materiale de „interes”, a fost însărcinat în continuare să se ocupe cu găsirea furnizorilor, lucru pe care l-a şi făcut, prin mai toată ţara, de la Bucureşti la Oradea.

Anchetatorii au mai stabilit că, în toată afacerea, nu au fost folosite doar CEC-uri fără acoperire (modul uzual de plată), ci şi documente false sau formulare cu regim special obţinute în baza unor documente false. Grupul a funcţionat fără probleme în perioada 2006-2008 (2008 a fost anul de profit maxim) folosind cele trei societăţi: Forcris SRL din Scărăcica, Alexandru cel Bun; Pontis Com SRL din Cândeşti şi Alcris Prod din Piatra Neamţ.

Instanţa a decis, ieri, și să confişte toate actele false folosite de grupul infracţional şi să menţină sechestrul asigurator pe bunurile aflate în proprietatea lui Cătălin Cojocariu şi a lui Liviu Vasile Rusu. Totodată, fiecare din cei şase inculpaţi are de plătit 8500 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa poate fi atacată, atât de către cei judecaţi, cât şi de procurorii care au instrumentat cauza şi se pot considera nemulţumiţi de pedepse, la Curtea de Apel Bacău, care va pronunţa verdictul final.

 Cristina MIRCEA

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorGâlceava conducătorilor cu gazele naturale și poporul