0:00

Ştiţi care este cel mai bun vin rose din România?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVinurile rose au luat o amploare semnificativă pe piața din România. Dacă până nu demult, consumatorul român era orientat către vinuri albe, dulci și ieftine, cu timpul a început să migreze către vinuri roșii și rose, seci, de calitate superioară. În ciuda miturilor, vinurile rose de calitate nu se obțin amestecând vinul alb cu cel roșu și nici din struguri speciali de culoare roz. Vinul rose, de regulă, se crează din struguri roșii. Culoarea vinului roșu este dată de pielița strugurelui. Cu cât mai mult timp stă mustul cu pielița la fermentat, cu atât mai intensă va fi culoarea vinului. Rose-ul este rezultatul unei perioade mai scurte de lăsat la macerat a vinului pe tescovină. Astfel, pe piață au apărut game diversificate de rose-uri de la majoritatea producătorilor autohtoni. Așa s-a născut întrebarea “care este cel mai bun rose din România?”. Compania de distribuție Sorla și-a propus să răspundă la această întrebare și au organizat Tastevin – Confreria Vinului.Un concurs desfășurat la sfârșitul anului 2014 care a susținut 15 sesiuni de degustare și jurizare a vinurilor românești. La aceste adunări au luat parte aproximativ 150 de specialiști și jurnaliști de vin, dar și consumatori. Au fost evaluate peste 300 de vinuri structurate pe categorii, în funcție de sortiment și preț. Pentru a păstra obiectivitatea, la fel ca la toate degustările profesioniste de vin, probele au fost testate în orb (fără ca jurații să știe cărui producător îi aparține fiecare vin). La categoria Rose, au fost degustate 40 de vinuri, ceea ce a calificat acest demers ca, probabil, cea mai completă degustare de vinuri rose din România. Rezultatul degustărilor a numit Alira Rose 2013 cel mai bun vin din categoria sa, adică cel mai bun rose din România la Tastevin Confreria Vinului.

VINURILE ROMÂNEȘTI LA COMPETIȚII INTERNAȚIONALE

Ştiţi care este cel mai bun vin rose din România?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVinurile Alira, aparținând unei crame “boutique” (de mici dimensiuni cu vinuri în ediție limitată) de doar 80 de hectare, din Dobrogea, nu au dezamăgit niciodată la concursurile de profil, fie ele naționale sau internaționale. Mondial du Merlot este o competiție deschisă tuturor producătorilor de vinuri Merlot. Organizarea este pusă la punct de Asociația elvețiană VINEA, sub egida altor organe internaționale. Alira Grand Vin Merlot 2011 și Alira Merlot 2010 au primit punctaje admirabile pentru o competiție internațională elitistă, mai exact 82.60 respectiv 81.80.

“Suntem încântați de rezultatele obținute de vinurile noastre. Pe lângă echipa din spate, trebuie să-i mulțumim lui Marc Dworkin, enologul vinurilor Alira. Marc este un vinificator recunoscut la nivel mondial. De curând vinurile sale, Enira, din Bulgaria, au fost lăudate de Robert Parker, cel mai influent degustător de vinuri din lume. Vinurile Enira au obținut note de peste 90 puncte în publicația lui Parker, ceea ce este fabulos. Deși crama Enira are câțiva ani în fața Alira, sperăm ca în curând să atingem același record cu vinurile românești. Suntem norocoși să-l avem pe Marc Dworkin în echipa de vinificatori”, a declarat Marian Ivănescu, reprezentantul cramei Alira.

Ne bucurăm să observăm că tot mai mulți străini migrează către terroir-ul românesc și încep să-i acorde încrederea pe care o merită. Sperăm să întâlnim tot mai multe vinuri de calitate și să-i câștigăm României un loc fruntaș pe harta vinurilor lumii. Pentru că singurul lucru pe care îl iubim mai mult decât vinul românesc, este vinul bun românesc. (ZCH NEWS)

Articolul precedentPăcat! HCM Roman – Corona Braşov 22 – 24
Articolul următorNEAMŢ: Bust al Părintelui Iustin la Primăria Poiana Teiului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.