0:00

Șteț lăudat pentru munca depusă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Centrul de copii și juniori al FC Ceahlăul este o unitate cu foc continuu, acolo unde munca nu se oprește niciodată. Cel puțin asta e părerea antrenorilor, supervizați de antrenorul Toader Șteț, coordonatorul Centrului. Munca de selecție a lui Toader Șteț și a antrenorilor a ajuns să fie apreciată de FRF, care l-a desemnat unul din cei 14 referenți zonali, ce urmăresc activitatea la nivelul copiilor și juniorilor. Ține în permanență legătura cu antrenorii din județele Suceava, Neamț și Bacău, astfel încât o eventuală transformare a centrului într-unul regional de selecție și creștere al copiilor și juniorilor, ar fi un salt valoric, atât pentru Toader Șteț cât și pentru colaboratorii săi. La Ceahlăul au fost promovați, în timp, Andrei Marc, Ichim, Achim, Popadiuc și Chitoșcă, iar Barna, Margină, Mateiuc și Robert Căruță, sunt în atenția antrenorilor prim-divizionarei de fotbal.

E meritul celor de la club a domnului Ștet, iar rezultatele centrului ne obligă să-i respectăm și mai mult pe cei de acolo. Suntem un club care se respectă și care vrea perfomanță. Întotdeauna ne-am axat pe acest nivel al copiilor și juniorilor. Nu vreau să critic pe nimeni, dar dacă nu ai pasiune și dragoste pentru fotbal nu poți să rezolvezi problemele de la acest nivel. Trebuie să-ți și placă să faci asta”, a declarat Gheorghe Ștefan, președintele de onoare al Ceahlăului.

Problema infrastructurii

Șeful Centrului de copii și juniori al Ceahlăului, Toader Șteț a precizat că rezultatele bune ale clubului la sectorul juvenil nu pot fi realizabile dacă nu s-ar implica factorii locali și dacă nu ar exista o echipă de profesioniști. Reputatul tehnician a venit la Ceahlăul în anul 1992,  contribuind la prima promovare a clubului pietrean în prima ligă, iar din 2007 a început restructurarea Centrului de copii și juniori, odată cu reabilitarea bazei sportive a Stadionului Municipal ”Ceahlăul”.

Sunt în club din 1992. S-au făcut îmbunătățiri în ultimii ani, ca drept dovadă au apărut și calificările în turneele de elită. Suntem înscriși cu echipe la toate nivelele de vârstă și avem o anumită competență la nivel cu FRF, eu fiind antrenor zonal. Cea mai mare lacună este baza materială. Acum a reapărut reomologarea terenurilor, ceea ce obligă cluburile să se implice în rezolvarea acestei baze materiale”, este de părere Toder Șteț. În calitate de antrenor zonal a circulat și circulă des în zona de nord-est a Moldovei, considerată cea mai săracă zonă din UE, iar semnul sărăciei și-a lăsat amprenta pe bazele sportive. În Suceava, dacă am merge la un joc de juniori, o să vedem că fotbalul se practică pe un teren fără iarbă, unde nici măcar echipe de liga a IV-a nu pot juca. La Botoșani, la fel, teren impracticabil efectiv, iar dezinteresul autorităților afecteaza acești copii. Sper ca din campionatul următor să rezolvăm aceste probleme, pentru că performanța nu are cum să vină în aceste condiții”, crede Toader Șteț.

Adeptul muncii în echipă

Modest, așa cum a fost tot timpul de-a lungul carierei, dar cu o dragoste imensă pentru fotbal, Toader Șteț a fost sufletul ”Cupei Prichindelul”, unde, vara trecută, aproximativ 400 de copii au jucat fotbal de calitate pe terenurile Stadionului Municipal ”Ceahlăul”. Pentru Toder Șteț, manifestarea a fost un success al cărui merit nu și l-a arogat niciodată, pentru că este un om ce crede, într-adevăr, în munca de echipă.

Ceea ce avem noi în Piatra Neamț este meritul administrației, a întregii echipe, o echipă bine organizată, de profesioniști. Antrenorii sunt calificați, majoritatea fiind foști jucători și în continuare formăm antrenori. Sunt mulțumit de aportul acestor băieți. Niciun antrenament nu se efectuează fără prezența unui medic pe bancă. Sunt 8 antrenori și 12 grupe. Clubul dispune și de locuri de cazare, cantină, necesare celor din afara orașului. Și atunci, când echipa mare a promovat în prima ligă s-a făcut la fel. Nu ne intereseaza rezultatele, ci formarea juniorilor pentru a putea debuta la prima echipă. Un mare avantaj este că antrenorii primei echipe se orientează să urmărească jucători în propria grădină, dar pentru asta trebuie să aibă ce urmări. Antrenorul de azi lucreaza de 10 ori mai mult față de ceea ce se lucra în trecut. Problema este că și în licee, sau școli generale, nu sunt destule ore de educație fizică și sport”, este de părere Toader Șteț.

Șteț lăudat pentru munca depusă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Propunerile lui Toader Șteț

În calitatea pe care o are, Toder șteț are și o viziune pentru viitorul centrelor de copii și juniori din țară. Candidații la șefia FRF, prin programele lor vizează același lucru, diferă doar modalitatea de realizare. O viziune aparte o are și șeful centrului de copii și juniori al Ceahlăului.

”Am propus înființarea a cel puțin patru echipe naționale regionale, din care putem scoate cel puțin patru jucători pentru echipa națională. Selecția aceasta este o mare problemă și trebuie rezolvată. Sper ca noii candidați, noua echipă, să se aplece mai mult asupra acestui sector juvenil. Fără implicarea factorilor locali, a Statului şi a FRF nu vom putea ieși din impas”, a declarat Toader Șteț.

Aceeași viziune a împărtășit-o și Vasile Miriuță, fostul tehnician principal al Ceahlăului, cel care a dat exemplu Borussia Dortmund, o echipă ce a cucerit titlul în Germania cu jucători formați în propria pepinieră, plus trei-patru jucători cu experiență în posturile considerate ”cheie”. Numai că la noi, tot cea s-a clădit bine pe vremea comunismului a fost dărâmat după Revluția din decembrie 1989. În fotbal exemplul concludent este Centrul Național pentru copii și juniori ”Luceafărul”, iar acum se încearcă reconstrucția lui, la Mogoșoaia. Pilonii de bază ai centrului, ar urma, însă, să fie cele patru centre regionale propuse de Toader Șteț, iar dacă municipiul Piatra Neamț ar face parte integrantă din acești piloni de susținere, cu atât mai bine pentru fotbalul juvenil nemțean.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentPe ce se cheltuie banii romașcanilor?
Articolul următorIarna ține sportivii acasă