0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Slalom” pe lângă ”Cupa munților”

Prevăzute în calendarul competițiilor sportive organizate de Consiliul județean al sindicatelor, întrecerile de schi din cadrul ”Cupei munților” programate a se desfășura duminică, 22 februarie, ora 9, nu au fost onorate cu vreo prezență din partea concurenților sau a… organizatorilor! Pe pârtie s-au prezentat doar cei câțiva profesori de educație fizică solicitați pentru asigurarea condițiilor tehnice de desfășurare a concursului. Așadar concurenții și organizatorii au trecut ”pe lângă” această competiție, ca într-o veritabilă probă de slalom printre ”porțile” birocratismului și superficialității. Nu știm însă dacă pentru asemenea merite organizatorice în domeniul sportului de masă se va găsi și ”un trofeu” pe măsură. Oricum, se cer măcar niște… explicații.

(prof. Petru Brânzei, Ceahlăul, joi, 26 februarie 1970)

TENIS DE MASĂ

Un finalist din județul nostru

Timp de trei zile s-a desfășurat la Iași faza zonală a Campionatului republican de tenis de masă – masculin și feminin – cu participarea reprezentanților a 10 județe din aria estică a țării noastre. Județul Neamț a fost reprezentat la Iași de jucătorii Constantin Marinescu și Gheorghe Bucșă (Piatra Neamț), Ion Pavel, I. Prisecariu, Emil Petruț și V. Pintilie (Roman). Confirmând deosebita experiență competițională și incontestabile calități tehnico-tactice, Constantin Marinescu, de la AS Constructorul Săvinești a reușit, în urma unei frumoase comportări, să se califice în finala de la Arad (5-8 martie) câștigând seria a 6-a într-o manieră categorică.

(Ceahlăul, joi, 26 februarie 1970)

FOTBAL

Partidă amicală:

Ceahlăul – Sportul Studențesc 2-1 (2-1)

Doar vreo 300 de spectatori au fost prezenți la întâlnirea de verificare dintre divizionara locală Ceahlăul și colega de divizie și de ”suferință” Sportul Studențesc București. Disputată pe terenul Ceahlăul (acoperit cu un strat substanțial de zăpadă), întâlnirea ne-a edificat asupra progreselor evidente înregistrate în jocul ambelor echipe (și în special cel al formației locale) doar în primele 30 de minute. În această parte a jocului, echipele au practicat un fotbal de calitate, în continuă mișcare, pe spații mari de teren, cu accent pe maximă finalizare. Golurile, realizate tocmai în această perioadă (au înscris Dragu și Marin pentru Ceahlăul și Ciornoavă pentru Sportul Studențesc) au fost rodul unor faze frumos lucrate. În restul partidei, deși fotbaliștii pietreni au dominat autoritar, scorul nu a mai putut fi modificat din cauza lipsei de precizie a atacanților, atât în expedierea șuturilor spre… ”țintă”, cât mai ales din cauza impreciziei combinațiilor în faza de finalizare.

(G.M. Groapă, Ceahlăul, marți, 24 februarie 1970)

ADMINISTRAȚIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Să batem mai insistent la poarta performanței!

– însemnări pe marginea plenarei Consiliului Județean Neamț pentru Educație Fizică și Sport Neamț

Lucrările recentei plenare a CJEFS Neamț au reliefat, printre altele, saltul calitativ pe care l-a obținut majoritatea antrenorilor, profesorilor și activiștilor pe linie de sport în modul de abordare a problemelor sportive, fapt concretizat și în propunerile deosebit de constructive pe care le-au făcut pentru îmbunătățirea mișcării sportive în județul nostru. Pe bună dreptate, darea de seamă atenționa că, încă se mai manifestă lipsuri în ceea ce privește funcționarea centrelor de inițiere în diferite ramuri de sport de pe lângă școli, lipsuri în ceea ce privește grija pentru dezvoltarea schiului, patinajului, săniușului, pentru preocupări în direcția amenajării bazelor sportive în incinta școlilor. Cadrele de specialitate nu insistă suficient pe lângă organele locale, pe lângă direcțiunile școlilor și comitetelor de părinți pentru a primi sprijin material necesar procurării de inventar și material sportiv. Mai avem aproximativ 10 comune care nu au decât câte un teren de volei și acela destul de… În altă ordine de idei, s-a observat să discordanța mai veche care există între Școala sportivă de elevi din Piatra Neamț și Clubul Sportiv Ceahlăul nu s-a curmat încă. Directorul Școlii sportive de elevi din Piatra Neamț a spus: ”Noi nu avem loc în sala clubului Ceahlăul. Cred că din această cauză rezultatele noastre au regresat față de cele obținute în anii 1966 și 1967. Nu avem săli unde să facem antrenament, fiindcă sala de la CS Ceahlăul este supraaglomerată mai ales cu numeroasele loturi republicane și de divizia A care vin aici să se pregătească. Unitatea noastră nu este sprijinită suficient de organele de resort”. Trebuie să atragem atenția că și Clubului Sportiv Ceahlăul îi revin mari obligații în privința creșterii, a formării cadrelor. Trebuie create condiții pentru ca echipele Școlii sportive să-și poată desăvârși pregătirea în condițiile excelente ce le oferă noul complex sportiv din Piatra Neamț. Remarcăm intervenția în discuții a doctorului Costache Andone, pasionat animator al sportului pietrean: ”Activitatea CS Ceahlăul a început acum 10 ani. La baza înființării lui au stat strădaniile unor vechi și pasionați animatori sprijiniți de către organele de partid. Veninul individual al orgoliului personal care dezbină și demobilizează sportul trebuie curmat. Trebuie să punem umărul pentru ca acest club să pregătească sportivi care să fie capabili de mari performanțe”. Proiectul de măsuri prevede introducerea gimnasticii de dimineață în toate școlile din județ, atragerea, spre excursii, a tuturor elevilor și pionierilor, organizarea mai bună a sportului feminin. Este momentul ca 1970 să fie anul unor cotituri și alături de atleții lui Constantinescu-Nehoi, judocanii dr. Șerban, schiorii profesorilor Lașcu și Terbescu, oinarii lui Cocuț, să bată la poarta marilor performanțe și voleibaliștii, fotbaliștii, boxerii, baschetbaliștii și alte categorii de sportivi din județul Neamț.

(Alexandru Iacob, Ceahlăul, miercuri, 18 februarie 1970).

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi începe returul campionatului diviziei A feminine

Ca să fim sinceri, am preferat să amânăm bilanțul comportării echipei divizionare feminine Ceahlăul de-a lungul turului, nu atât din motive ”strategice” cum și-au închipuit poate unii (”să nu descurajăm echipa”, ” să nu o învinovățim prematur”, ”să nu o dezmembrăm”), ci mai mult pentru faptul că retrospectiva noastră ar fi trebuit să se ocupe de numeroase probleme jenante, incluzând în dezbatere o comportare slabă, împănată și de abateri disciplinare. Că abaterile au fost trecute cu vederea, faptul nu ne surprinde: aceasta este în fond o practică mai veche a clubului Ceahlăul și aproape ne-am obișnuit cu ea. În plus, ce fel de bilanț ar fi acela în care trebuie disecate trei victorii, dintre care una în fața ultimei clasate – Voința Miercurea Ciuc, iar celelalte pe teren propriu, la mare luptă, cu CPB și CSM Sibiu? Profitând însă de reluarea campionatului, vrem să atragem atenția conducerii clubului că echipa aceasta de volei, la care ținem foarte mult cu toții, dispune de prea multe ”dădace”, care fie din simplă curtoazie, fie din motive oficiale, își iau permisiunea, de la sine putere, să se considere ”îngeri păzitori” sau mai știu eu ce… consultanți tehnici. De aici, adevăratele dezbinări și nervozități, care au culminat cu pierderea la limită a partidei cu Medicina București, pe teren propriu. Cu alte cuvinte, vrem să pledăm pentru autoritatea nestingherită a antrenorului Constantin Hîncu. O atitudine mai ”ursuză” n-ar strica la adresa celor ce nu-și înțeleg menirea de spectatori. Șansele Ceahlăului de a retrograda în acest an sunt minime (deși acum se află pe locul 10), credem că perioada care urmează este cea mai favorabilă consolidării unei formații adevărate cu care la anul să putem ieși eventual din anonimat. O asemenea reușită nu mi se pare imposibilă (deși știm foarte bine că în momentul de față clubul se zbate într-o situație financiară extrem de precară, cum nu a avut-o niciodată), dar pentru aceasta trebuie ca antrenorul, metodiștii, comisia de volei a clubului să caute soluții, să vină cu idei în crearea unei atmosfere de muncă în ridicarea unei generații de voleibaliste proprii. Or, metodiștiii, și întreaga comisie își cred consumate meritele în timpul partidelor oficiale unde, cot la cot cu Constantin Hîncu, vin cu tot felul de ”intervenții”, unele de-a dreptul rizibile.

(C.I. Munteanu, Ceahlăul, duminică, 22 februarie 1970)

Ceahlăul – Voința Miercurea Ciuc 3-0 (8, 6, 1)

Debutul în returul campionatului diviziei A nu a creat probleme deosebite echipei gazdă, care a jucat relaxat în fața ultimei clasate – o formație modestă, lipsită de pretenții. De aceea, partida de față nu poate fi considerată decât un antrenament ușor, înaintea dificilelor partide din următoarele etape hotărâtoare pentru poziția mai avansată în clasament a Ceahlăului. Trei seturi fără istoric, în care au fost utilizate de antrenorul Constantin Hîncu toate jucătoarele din lot: Iulia Popa, Luiza Zaharia, Adriana Albiș, Mioara Fenechiu, Tereza Viruzab, Ana Viruzab, Ana Zotta Burduja, Ana Gheorghe, Victorița Andronic. Ne așteptam la ceva mai multă mobilitate în privința jucătoarelor și la o însuflețire care să ne facă să sperăm în pofta lor de joc de-a lungul returului. Poate plictiseala în fața unui adversar întâlnit cu numai o săptămână înainte, în turneul amical de la Sibiu, să fi fost cea care a adus monotonie meciului astâmpărând doar în mică măsură ”apetitul” de volei al spectatorilor.

(C.I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 24 februarie 1970)

Divizia națională școlară de volei

Școala sportivă Piatra Neamț – Școala sportivă Bacău (f) 1-3 (-12, 10, -10,-5)

Deși programată necorespunzător, în sala Liceului Petru Rareș (nu știu precis din ce motive), partida a constituit un derby autentic, epuizant atât pentru jucătoare, cât și pentru puținii spectatori prezenți. Cu un surplus de stăpânire de sine, gazdele ar fi putut câștiga întâlnirea și obține supremația seriei. Au dovedit superioritate tehnică inconstestabilă, dar nu au putut să o valorifice combinându-se cu o pregătire psihologică prealabilă. Să nu uităm însă că majoritatea elevelor profesoarei Maria Săvinescu abia bat la porțile performanței (sunt foarte tinere) și înfrângerea de astăzi este o serioasă experiență pentru viitor. Mărturisim însă, că de mult nu am asistat la o încleștare mai serioasă decât cea la care am fost martori duminică. Elevele din Bacău, ceva mai calme, au stăpânit jocul și s-au impus în cele din urmă în numai 4 seturi. Credem însă că în sezonul următor gazdele vor recupera ceea ce din lipsă de tărie psihică au pierdut în actula ediție.

(C.I. Munteanu, Ceahlăul, miercuri, 25 februarie 1970)

Liceul Militar Câmpulung – Școala sportivă Piatra Neamț (m) 0-3 (-14, -6, -12)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deși scorul arată o victorie categorică, pe teren s-a înregistrat o dispută aprigă, elevii Liceului Militar – în special în seturile întâi și trei – apărându-și cu multă dârzenie șansele pe teren propriu. Mai deciși în finalizarea atacurilor, pietrenii au reușit să învingă elanul localnicilor și să câștige fiecare set. Din echipa pietreană au făcut parte: Dorel Chirilescu, Ioan Crăciun, Gheorghe Ivanov, Adrian Zvolinschi, Iulius Cârligeanu, Mircea Agușoaie, Codrel Budiș.

BASCHET

Derby în Divizia națională școlară

Școala sportivă Piatra Neamț – ASA Bacău 103-80 (47-45)

Întâlnind una dintre cele mai puternice echipe din divizia școlară, care de altfel a câștigat partida desfășurată în tur la Bacău, pietrenii au reușit să se impună, câștigând acest dificil meci. În prima repriză, băcăuanii – mai bine puși la punct la capitolul aruncări de la semidistanță – au reușit să înscrie multe coșuri, scorul menținându-se foarte strâns, alternând în favoarea fiecărei echipe. Pietreni, deși cunoșteau bine că arma principală a băcăuanilor o constituie aruncările de la semidistanță nu i-au marcat cu strictețe în apărare. Repriza a doua aparține în întregime gazdelor, care se apără mai ferm, folosesc mai mult contraatacul și reușesc în final o victorie clară (cea de-a patra obținută în retur la un scor de peste 100 de puncte). Remarcăm verva deosebită de joc a elevului Mircea Dascălu. Au arbitrat: Lupu Zigmund (Focșani) și Gheorghe Olteanu (Piatra Neamț).

(Ceahlăul, miercuri, 25 februarie 1970)

GIMNASTICĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul Național al școlilor generale

Elevele din Roznov în finală

Recent, în sala de gimnastică a CSM Iași a avut loc etapa de zonă a Campionatului Național rezervat școlilor generale. Concursul s-a bucurat de o largă participare (7 echipe la fete și 4 la băieți), oferind o întrecere de un bun nivel tehnic. După cum era și de așteptat, locul întâi la fete a revenit echipei Liceului de gimnastică din orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej (220, 40 de puncte acumulate), echipă cu o bogată experiență competițională. Pentru ocuparea locului al doilea, disputa a fost palpitantă, ea angrenând echipele liceelor din Roznov și Bârlad precum și cea a Liceului cu program de educație fizică din Iași. Micile gimnaste din Roznov au avut o comportare foarte bună și au ieșit învingătoare (196, 90 puncte) ocupând locul secund, care le asigură posibilitatea de a participa la faza finală, ce se va desfășura în capitală. Iată componența echipei: E. Ilie, V. Axinte, A. Buruiană, M. Puricescu, M. Roman și A. Ilarie (antrenoare: prof. Silvia Bigiu). Locul al treilea a revenit liceului ieșean. Gimnaștii de la Școala generală nr. 4 din Târgu Neamț au ocupat locul al treilea cu 170 de puncte.

(prof. Georgeta Donici, Ceahlăul, joi, 26 februarie 1970)

SPORT DE MASĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Cupa tineretului de la sate”

Recent, s-a desfășurat la Piatra Neamț etapa județeană a ”Cupei tineretului de la sate” (schi și tenis de masă) la care s-au calificat 150 de sportivi. În sala fabricii ”Reconstrucția” s-au desfășurat întrecerile la tenis de masă. Iată câștigătorii primelor locuri: simplu fete: 1. Agăleanu Maria (Români), 2. Rămneanțu Elena (I. Creangă), 3. Grosu Rodica (I. Creangă); băieți simplu: 1. Pintilie Mihai (Podoleni), 2. Țiganu Florin (Pângărați); dublu fete: 1. Rămneanțu/ Grosu (Ion Creangă); dublu băieți: Pintilie/Mihai Gh.(Podoleni); dublu mixt: 1. Rămneanțu/ Tănșanu (Ion Creangă), 2. Buleu/ Scurtu (Mărgineni), 3. Agăleanu/ Arhip (Români). Pârtia Cozla a găzduit întrecerile la schi, de la care trebuie semnalată – ca fapt regretabil – lipsa fetelor. Primele locuri au fost ocupate de următorii concurenți: slalom: 1. Curcă Constantin (Bălțătești), 2. Ploscaru Cezar (Podoleni); 3. Bostan Ionel (Hangu); coborâre: 1. Ciocănel Marcel (Podoleni), 2. Ploscaru Cezar (Podoleni), 3. Pîcu Ioan (Borca); fond: 1. Pâcu Ioan (Borca), 2. Orghici Mircea (Borca), 3. Cojocăriței Mihai (Hangu).

(Ceahlăul, joi, 26 februarie 1970)

ATLETISM

Înființarea Colegiului județean al antrenorilor de atletism

Recent, pe lângă CJEFS Neamț a luat ființă Colegiul județean al antrenorilor de atletism, cu scopul de a organiza metodic activitatea antrenorilor, profesorilor și instructorilor care lucrează în această ramură de sport. Prima ședință a noului colegiu a avut loc în municipiul Roman, ocazie cu care participanții au asistat la un antrenament al sportivilor CA Roman prezentându-se ultimele noutăți din atletismul mondial, în domeniul pregătirii alergătorilor de viteză. Expunerea și antrenamentul au fost susținute de antrenorul emerit Olimpiu Constantinescu-Nehoi. Președinte al Colegiului județean al antrenorilor de atletism a fost numit profesorul Petre Gavriliu.

(Ceahlăul, marți, 3 martie 1970)

Articolul precedentÎn urmă cu aproape 30 de ani, Triplă promovare în prima divizie pentru AS Relonul Săvinești
Articolul următorCeahlăul – Oţelul 0-1 (0-0) / PE BISTRIȚA ÎN JOS…