0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Divizia B: Ceahlăul a smuls un punct liderului!

Politehnica Galaţi-Ceahlăul 0-0

Încă din primele minute, gălăţenii se instalează în terenul oaspeţilor şi încearcă des şi periculos poarta apărată de Argeşanu. Dar acţiunile lor nu sunt suficient de consistente, astfel că apărarea Ceahlăului în frunte cu excelentul Argeşanu, destramă tot. Portarul pietrean se remarcă la şuturile lui Adam, Stancu şi Zotincă. După această perioadă de dominare insistentă, studenţii îşi permit un respiro şi, până în minutul 34, nu mai înregistrăm nimic deosebit. În acest minut, Stancu a lovit balonul, cu capul, din apropiere, însă peste poartă.

Oaspeţii îşi amintesc că susţin un meci oficial şi ies la atac. În minutul 40, Negustoru ratează o ocazie rarisimă: scăpat de sub supravegherea apărătorilor şi ajuns faţă în faţă cu portarul Enache, se pripeşte şi trage alături, dintr-o poziţie ideală. În această repriză Ceahlăul nu prea a trecut de mijlocul terenului (deşi era avantajată de vânt) şi greul jocului a căzut mai mult în sarcina apărării. La reluare, partida se mai echilibrează. În minutul 49, Dragu şutează puternic însă mingea ocoleşte de puţin cadrul porţii. Totuşi în minutul 55 Argeşanu este “bătut” de un şut puternic al lui Zotincă; bara însă se opune deschiderii scorului. Cu 5 minute înainte de fluierul final, Pătraşcu trage puternic însă peste poartă. Şi astfel, jocul se încheie cu un rezultat de egalitate, pentru care fotbaliştii de la Ceahlăul trebuie felicitaţi.

Ceahlăul: Argeşanu-Onica, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Dragu, Seceleanu, Ciocârlan, Negustoru, Pătraşcu, Stănculescu. (Gheorghe Arseni, redactor al ziarului Viaţa Nouă Galaţi, Ceahlăul, marţi, 15 aprilie 1969)

Clasament

1. Poli Galaţi  21   12   4   5  29-16   28
…………………………………………………….
5. Ceahlăul    21   10   4   7  27-22    24

Divizia C: Romaşcanii au învins detaşat

Victoria Roman-Textila Buhusi 3-0 (1-0)

Băieţii antrenaţi de T. Căpăţână au pătruns duminică pe teren mai decişi ca oricând să obţină o victorie meritată şi să desfăşoare un joc cât mai bun. Era şi ambiţia antrenorilor de a arăta fostei echipe cu care au lucrat, forţa şi valoarea noilor învăţăcei. Pe deasupra mai era de disputat şi un loc 4 în clasament… Şi spre lauda lor putem spune că la sfârşitul celor 90 de minute de joc, aceste deziderate s-au împlinit… Victoria a reuşit să facă cel mai bun joc din retur. Gazdele debutează cu un oarecare trac, previzibil oarecum, se încălzesc mai greu, perioada de tatonare durând mai mult; apoi atacă cu mai multă forţă dispozitivul de apărare supraaglomerat de textilişti. Drept urmare, Colnic înscrie cel mai frumos gol al meciului. La o fază bine lucrată de Konig şi Iacob, ultimul centrează şi blondul vârf al gazdelor plonjează şi înscrie. După pauză, Victoria practică un joc frumos, aplaudat la scenă deschisă. Panciu execută un corner şi fundaşul Grancea face henţ în careu. Colnic execută penalty-ul plasat şi în minutul 69, Victoria conduce cu 2-0. La un corner bine executat de acelaşi Panciu, Sârcu 2 catapultează balonul în plasă, înălţându-se peste un buchet de jucători. La această victorie categorică evidenţiem întreaga echipă din care s-au detaşat Sârcu 2, Panciu, Colnic, Konig. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 16 aprilie1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judetean de fotbal (seniori)

Viitorul Săvineşti-Relonul Săvineşti 1-0 (0-0)

Primele minute aparţin echipei Relonul, care domină şi îşi creează câteva ocazii de gol; dar pripeala unor jucători (Matei şi Văleanu) face ca scorul să rămână în continuare alb. Din această parte a meciului mai putem reţine plonjonul spectaculos al portarului Bogza de la Viitorul, care, în minutul 7, şi-a salvat echipa de un gol sigur. Formaţia Viitorul se încălzeşte mai greu şi spre sfârşitul primei reprize iniţiază câteva atacuri pe partea dreaptă, dar şi vârfurile sale de atac, Cioată şi Smeu, ratează. În partea a doua a jocului, Viitorul domină şi reuşeşte să deschidă scorul prin Macri, care a reluat din vole balonul centrat de Apetrei. După înscrierea golului, formaţia Viitorul opreşte motoarele şi Relonul nu se lasă prea mult invitată, ieşind la atac; şuturile lui Ghegheşan nu nimeresc însă poarta şi scorul nu se mai modifică până la fluierul final. (Traian Coman, Ceahlăul, joi, 17 aprilie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constructorul Piatra Neamţ-Volanul Bicaz 4-2 (2-2)

Ambele echipe au desfăşurat un joc de un bun nivel tehnic, iar victoria obţinută de jucătorii Constructorului se datorează unui plus de pregătire fizică şi… de jucători cu mai multă rutină, repartizaţi în mod judicios pe compartimente. În apărare, Muşat a fost în zi bună, iar Bogdan şi-a dirijat elevii în atac construind numeroase atacuri, soldate de cele mai multe ori cu şuturi periculoase la poarta adversă. Au marcat: Muşat, Scurtu (2) şi Bogdan, pentru echipa pietreană, Bălan şi Văleanu pentru Volanul. (C. Nemţeanu, Ceahlăul, joi, 17 aprilie 1969)

Unirea Roman-Celuloza Piatra Neamţ 2-0 (1-0)

Echipa gazdă trece acum printr-o accentuată criză, ce se face resimţită cu fiecare meci. Conducerea asociaţiei trebuie să ia măsuri urgente de redresare, căci nu dorim să ajungem din nou în situaţia de anul trecut când echipa a ratat calificarea în divizia C. Despre jocul propriu-zis, prea puţine lucruri: gazdele au atacat insistent, dar dezorganizat, iar oaspeţii s-au apărat cu străşnicie, aglomerând defensiva cu un libero experimentat: “veteranul“ Gogu, fost jucător la Ceahlăul Piatra Neamţ. De aici a rezultat o hărţuială între atacul gazdelor şi apărarea oaspeţilor punctată – ici şi colo – cu contaatacuri ale Celulozei. Au înscris Apostol şi Vârşie. (G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 17 aprilie 1969)

Bradul Roznov-Metalul Piatra Neamţ 0-0

Jucătorii de la Bradul au dominat majoritatea partidei, dar au ratat mari ocazii de a înscrie (în minutul 32, Vacaru trage peste poartă de la 3 m, iar în minutul 38 Neamţu, de la 2 m de poartă, şutează alături!); pietrenii s-au apărat organizat şi au ratat şi ei o bună ocazie în minutul 70. De remarcat jocul foarte bun al lui Luca de la Bradul Roznov şi… numărul mare de spectatori pe marginea terenului de joc. (M. Ioniţă, Ceahlăul, joi, 17 aprilie 1969)

Clasament: 1. Constructorul – 21 de puncte; 2. Unirea Roman – 20 puncte; 3. Viitorul Săvineşti – 18 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Microinterviu cu Petre Steinbach, antrenorul Ceahlăului

Ne-a vizitat la redacţie Petre Steinbach-sexagenarul ”mereu tânăr” cu ţinută caracteristică oamenilor care au practicat performanţa şi au slujit legile aspre ale sportului ani îndelungaţi. Seamănă uimitor, izbitor chiar, cu Jean Gabin, aşa cum ni-l amintim din “Mizerabili”…

– Maestre, când am discutat dăunăzi despre Atena, mi-aţi spus că “o să reuşim”, dar… în depărtare au apărut crestele Alpilor elveţieni…

– Este foarte greu, dar nu imposibil..

– Cum a fost la Galaţi?

– Prima repriză am jucat bine, am tras la poartă, am desfăşurat un joc gândit. După pauză… au venit peste noi, dar… nervoşi, crispaţi, cu mingi pe sus, astfel că au facilitat sarcina apărătorilor noştri.

– Le-aţi luat un punct; poate să-i coste titlul…

– Ne-am apărat şansele în mod corect. Poli n-a jucat la valoarea ei, dar – cel puţin mie – nu mi se pare a fi mai bună decât Steagu Roşu; aceasta din urmă e o echipă mai tehnică, are un lot mai valoros.

– Cunoaşteţi bine seria aceasta..

– Stegarii, cred, vor reintra în A, iar Bârladul şi Electronica vor retrograda.

– De ce nu-şi propune Ceahlăul să promoveze în prima divizie?

– După părerea mea, la ora acuală pietrenii n-au condiţii pentru A. Aici, s-a făcut un lucru mare – centrul de copii şi juniori. Acum, se pune accent pe formarea cadrelor proprii, lucru neglijat ani de-a rândul… Apoi, un lot de A costă mult. De unde să-i luăm la Piatra Neamţ, unde plătesc biletul în mod curent 1.500 de spectatori? Ar trebui să avem minimum 3.000 de plătitori de meci. În aceste condiţii obiectivul secţiei este realist: joc frumos în divizia B.

– Aţi copilărit, aţi învăţat, aţi… plecat din Timişoara; ce se întâmplă cu fotbalul timişorean?

– Pentru a se alinia din nou în elita fotbalului românesc, jucătorii de pe malurile canalului Bega, trebuie să-şi unească forţele; or, rivalitatea Poli-CFR nu corespunde acestui deziderat… Pe vemuri, când jucam eu, erau Ripensia, Chinezu..

– Un pronostic pentru meciul de astăzi cu Flacăra Moreni?

– Un meci dificil, dar… vom câştiga! (Alexandru Iacob, Ceahlăul, duminică, 20 aprilie 1969)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul diviziei şcolare

Fete: Şcoala Sportivă Piatra Neamţ-Liceul Bicaz 21-9 (13-3)

Jucătoarele din Piatra Neamţ, participante în divizia naţională a şcolarilor şi juniorilor au încheiat cel de-al 6-lea joc din campionat obţinând a 6-a victorie. În această partidă, s-au remarcat Elena Drob (9 goluri), Angela Ivaşcu (6 goluri) şi portarul echipei Viorica Marin, care a apărat două aruncări de la 7 metri.

Băieţi: Liceul nr. 2 Suceava-Şcoala Sportivă Piatra Neamţ 12-15 (5-6)

Jocul s-a desfăşurat într-un ritm alert şi în permanentă superioritate a elevilor pietreni, care au întrebuinţat foarte bine apărarea 3+3, nepermiţând atacului sucevean, format din jucători foarte înalţi, să arunce de la semicercul de la 9 metri. S-au remarcat în mod deosebit jucători D. Anghel, D. Afloarei şi portarul echipei, Gheorghe Mihai, care a apărat 5 aruncări de la 7 metri şi a transformat 3! (C. Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 16 aprilie 1969)

Cupa 1 Mai la handbal

În după-amiaza zilei de 16 aprilie, pe terenul complexului sportiv Ceahlăul, a avut loc prima etapă a Cupei 1 Mai la handbal. În deschidere, Relonul a dispus de Şcoala Sportivă cu 25-13. Cel de-al doilea joc s-a disputat între echipele Victoria şi Voinţa. Scor final: 22-18 pentru Victoria. (Ceahlăul, vineri, 18 aprilie 1969)

Campionatul Diviziei Şcolare

Textila Buhuşi-Şcoala Sportivă Piatra Neamţ (f) 6-9 (1-3)

Un sincer bravo fetelor de la Şcoala Sportivă Piatra Neamţ care au reuşit după 7 jocuri susţinute în cadrul campionatului diviziei şcolare, să obţină 14 puncte şi să se poată considera încă de pe acum finaliste. În jocul de la Buhuşi, cu principala candidată la primul loc în seria întâi, elevele din Piatra Neamţ având în Angela Ivaşcu principala realizatoare (5 goluri), au reuşit să-şi depăşească adversarele atât în apărare, cât şi în atac, unde, printr-o circulaţie rapidă a mingii şi jucătoarelor, au pus într-un permanent pericol poarta adversă.

Şcoala Sportivă Piatra Neamţ-Liceul nr. 1 Vaslui (m) 20-16 (9-10)

După ce în tur realizaseră o diferenţă de 12 goluri în favoarea lor, pietrenii au intrat pe teren convinşi că acest joc va fi o simplă formalitate… Dar, desfăşurarea primei reprize ne-a demonstrat că şi de această dată că nici un joc nu-i dinainte câştigat. După cele 10 minute de odihnă… de gândire… şi de sfaturi, elevii de la Şcoala Sportivă intră hotărâţi pe teren şi reuşesc să realizeze victoria. În general, jocul a fost anost, presărat de numeroase greşeli tehnice; un joc în care nu poate fi evidenţiat nimeni, nici măcar… arbitrul!… (Chiril Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 23 aprilie 1969)

ŞAH

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Concursul popular de şah (etapa judeţeană)

Competiţie de mare amploare dedicată elevilor şi tineretului de la sate, etapa pe judeţ a constituit o întrecere dârză a celor mai buni şahişti fără clasificare sportivă din cei peste 7.000 care au luat startul la prima etapă. La fete, disputa pentru locurile 1-3 s-a dat între reprezentantele oraşelor Piatra Neamţ şi Roman. În final, eleva Teodora Popovici de la Liceul nr. 1 din Roman s-a dovedit mai bună, ocupând primul loc, urmată de Dorina Andrieş de la Liceul nr. 2 Piatra Neamţ şi Elena Roibu de la Liceul Industrial Piatra Neamţ. Băieţii au fost dominaţi de tânărul Alexandru Cozma din comuna Bâra, care a jucat mereu ofensiv spre deosebire de învinşii săi, Ion Creangă din comuna Bahna (2) şi Vasile Arhip din comuna Români (3), adepţii unui joc poziţional. Acest concurs, aflat la prima ediţie, a evidenţiat o carenţă care merită să stea atât în atenţia Comitetului judeţean UTC cât şi a Inspectoratului Şcolar, dar mai ales a Consiliului judeţean al Pionierilor: elevii din clasele a 7-a şi a 8-a cunosc prea puţin acest joc. Nu vom putea niciodată să avem mai mulţi şahişti de talia lui Florin Gheorghiu, dacă vom accepta ca în şcolile din mediul rural mai mult de 5% din elevi să nu cunoască şahul. (Ceahlăul, vineri, 18 aprilie 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tetratlonul şcolilor generale

Prima zi adevărată de primăvară (13 aprilie a.c.) a coincis la Piatra Neamţ cu organizarea etapei municipale a campionatului de atletism al şcolilor generale. Concursul s-a desfăşurat sub formă de tetratlon (4 probe: 60m, săritura în lungime şi înălţime, aruncarea mingii de oină la distanţă), participând echipele reprezentative de şcoli, formate din 6 elevi şi 6 eleve. Componenţii fiecărei echipe au concurat la toate probele, rezultatele obţinute de fiecare concurent apreciindu-se în puncte conform tabelei internaţionale de punctaj pentru tetratlon, luându-se în consideraţie rezultatele obţinute de primii 5 elevi şi primele 5 eleve care au realizat punctajul general cel mai mare. La sfârşitul concursului, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de şcolile generale nr. 3, 4 şi 8. Reprezentativa Şcolii generale nr. 3 a fost declarată campioană pe municipiu şi a primit dreptul de a participa la faza judeţeană, ce se va organiza în curând la Bicaz. Din rândul concurenţilor, la fete s-a detaşat eleva Bucătaru C. (Şcoala nr. 4), care a totalizat 186 de puncte, ocupând primul loc la individual la probele de 60 m, înălţime şi lungime. La băieţi, cele mai bune rezultate au fost obţinute de Creţu C. (Şcoala nr. 4) şi Dumitru M. (Şcoala nr. 3). (prof. Eugen Ghiurea, Ceahlăul, miercuri, 16 aprilie 1969)

Campionatul şcolar de tetratlon

În oraşul Bicaz a avut loc recent etapa judeţeană a campionatului şcolar de tetratlon. Pe un timp friguros, în care ploaia şi zăpada au constituit o piedică serioasă în obţinerea unor rezultate de valoare, cei mai buni au reuşit să câştige dreptul de a ne reprezenta la etapa de zonă, care va avea loc în ziua de 4 mai la Bacău. După disputarea celor 4 probe, clasamentul se prezintă în felul următor: 1. Şcoala Gherăieşti; 2. Şcoala nr. 3 Piatra Neamţ; 3. Şcoala nr. 3 Roman; 4. Şcoala Ocea-Grumăzeşti; 5. Şcoala Vaduri; 6. Liceul Bicaz. (Chiril Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 23 aprilie 1969)

VOLEI

Divizia A

Rapid Bucureşti-Ceahlăul 3-0 ( 4, 8, 10)

Meciul începe în nota de dominare categorică a Rapidului, care, în scurt timp, conduce cu 5-0. La acest scor, antrenoarea Maria Săvinescu cere un timp de odihnă, care – pe moment – reuşeşte să readucă echipa pietreană pe linia de plutire (8-4 pentru Rapid). O nouă cădere a fetelor noastre permite Rapidului să câştige destul de uşor primul set la 4. Setul 2 are un aspect mult mai echilibrat decât primul şi oferă spectatorilor din sala Giuleşti câteva faze de volei autentic: 5-2, 7-4, 8-7,10-8 pentru Rapid. Câteva neînţelegeri în linia a doua şi preluări greşite de serviciu dau iarăşi câştig de cauză rapidistelor (15-8). De la începutul setului 3 ne dăm seama că echipa Ceahlăul a scăpat de tracul ce o stăpânise până în acel moment, şi este decisă să abordeze cu mai mult aplomb setul. Cu Tereza Viruzab în mare vervă de joc, echipa noastră se impune, reuşeşte să reducă din handicap şi să preia conducerea la puncte (de la 8-4 pentru Rapid, la 9-8 pentru Ceahlăul şi apoi 10-8!). Rapidistele revin şi egalează. Pietrencele nu mai au resurse să se concentreze, iar obişnuitele preluări greşite de serviciu fac să pierdem şi al treilea set (15-10). Trebuie remarcat şi faptul că din echipa pietreană a lipsit una din jucătoarele de bază, Ana Gheorghe, accidentată la antrenamente. (Ghiocel Burduja, Ceahlăul, miercuri, 23 aprilie 1969)

Articolul precedentUnic învinsă clar la Bucureşti
Articolul următorDaciada în judeţul Neamţ