0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Campionatul judeţean

Unirea Roman-Volanul Bicaz 4-0

Pe un teren impracticabil, liderul campionatului judeţean a inaugurat returul, dispunând la scor de Volanul Bicaz după o partidă în care jucători ambelor echipe au făcut o risipă de energie rar întâlnită. Cu atât mai defavorabil ni s-a înfăţişat felul de arbitraj al brigăzii de arbitrii din Piatra Neamţ, având la centru pe C. Corbu care şi-a postat arbitrii de margine pe o latură a terenului de joc, pentru a nu se murdări de noroi (!?). Fiind rupţi de faze, aceştia au dat multe decizii greşite, nemulţumind jucători şi spectatorii romaşcani. Prima repriză a fost echilibrată, cu toată superioritatea romaşcanilor în jocul de câmp. Deşi gazdele au avut mai multe ocazii de a înscrie, oaspeţii s-au apărat supranumeric şi au cotraatacat surprinzător. Cu toate acestea, prima repriză s-a terminat cu un scor alb. După pauză, superioritatea pregătirii fizice şi tehnice a romaşcanilor şi-a spus cuvântul şi oaspeţii primesc un gol în minutul 47. Nazare centrează excelent lui Apostol şi acesta deschide scorul: 1-0 pentru Unirea. Acelaşi Apostol înscrie al doilea gol în minutul 64. Spre sfârşitul partidei, Bârsan, în minutul 65, şi Tusz, în minutul 85, stabilesc scorul final de 4-0 pentru Unirea Roman. (G.M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 2 aprilie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constructorul Piatra Neamţ-Cetatea Tg. Neamţ 3-0 (1-0)

Din primele minute tinerii jucători din Târgu Neamţ construiesc câteva acţiuni periculoase la poarta apărată de Cosma, dar pripeala şi lipsa de experienţă competiţională a înaintaşilor îşi spune cuvântul. Notăm că media de vârstă a componenţilor acestei formaţii este de 18 ani şi jumătate. Ei reuşesc să înscrie şi un gol care este însă anulat de arbitrul de centru Isache N. , care a condus satisfăcător. Componenţii formaţiei Constructorul se încălzesc mai greu, dar treptat pun stăpânire pe joc şi reuşesc să înscrie de trei ori prin Ciocan, Bogdan şi Ungureanu. (Ceahlăul, miercuri, 2 aprilie 1969)

Celuloza Piatra Neamţ-Relonul Săvineşti 1-0 (1-0)

Jocul între aceste două formaţii a fost viu disputat pe întreg parcursul întrecerii. Perioadele de dominare au alternat de la o poartă la alta. Cu o linie de apărare în zi bună, din care s-au remarcat Scurtu şi cu Macovei în vervă, Celuloza a reuşit să câştige la limită. Trebuie să remarcăm şi jocul combinativ al formaţiei Relonul căreia însă îi lipseşte un realizator.

Bradul Roznov-Tractorul Roman 5-1 (2-0)

Formaţia Bradul a câştigat destul de uşor acest meci. Scorul putea fi mai mare, dar linia de atac a formaţiei gazdă a ratat foarte mult. Punctele au fost marcate de Luca, Savin, Ricaru, Neamţu, Dodici pentru Bradul şi Petre Tudor pentru Tractorul Roman. (Traian Coman, Ceahlăul, joi, 3 aprilie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Portul Constanţa-Ceahlăul 3-0 (2-0)

* Argeşanu – cel mai bun de pe teren!

Dacă Ceahlăul ar fi avut cel puţin 4 jucători în formă ca Argeşanu, cu siguranţă că alta era soarta partidei de fotbal disputată duminică dimineaţa pe stadionul 1 Mai între Portul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Am început cronica noastră cu această remarcă fiindcă, în ciuda celor trei goluri primite, Argeşanu a fost eroul zilei: a apărat tot ceea ce s-a putut şi chiar… ce nu s-a putut! (şi situaţii dificile au fost multe…). Portuarii au început jocul în forţă şi şi-au silit adversarul să se retragă în propria-i jumătate de teren. Acest lucru s-a datorat şi slabei comportări a înaintării pietrene, care pierdea prea uşor balonul, lăsând tot greul pe apărători. Iencsi şi Onica au muncit foarte mult, dar neajutaţi suficient de celilalţi colegi de linie, n-au putut realiza prea multe lucruri. În asemenea condiţii, când adversarul nu se prea înghesuia în atac, Portului nu-i rămânea decât să închege acţiuni după acţiuni şi să înscrie în prima repriză două goluri prin Sântimbreanu şi Caraman. La 2-0 ar fi fost de aşteptat ca oaspeţii să iasă la joc, întrucât nu mai aveau ce pierde. N-au făcut-o însă şi s-au complăcut într-un joc steril, fără perspectivă. Nici în repriza a doua, când constănţenii dădeau vădite semne de oboseală, Ceahlăul nu a acţionat cu mai multă hotărâre. În această parte a jocului doar Pătraşcu s-a văzut ceva mai mult, dar fără folos. Şi cu toate că Portul nu mai juca la fel ca în prima repriză, a reuşit să înscrie încă un gol prin Alexa la o fază fixă. S-au evidenţiat Argeşanu, Iencsi şi Onica de la Ceahlăul. (Costică Ghinea, redactor al ziarului Dobrogea Nouă Constanţa, Ceahlăul, marţi, 8 aprilie 1969)

Clasament:

1. Poli Galaţi   20  12   3   5    29-16    27
………………………………………………………….
6. Ceahlăul    20  10   3   7     27-22    23

Divizia C – Un meci al ratărilor

Victoria Roman-Rarăul Câmpulung 1-0 (1-0)

O vreme excelentă pentru fotbal, un teren bun de joc, precum şi un public numeros, au constituit ambianţa în care s-a desfăşurat partida dintre formaţia locală şi Rarăul Câmpulung, terminată cu o victorie la limită a echipei gazdă. Putem afirma cu certitudine că nu am mai văzut de mult o dominare atât de accentuată a echipei romaşcane, terminată cu ratări care mai de care mai incredibile. Nu putem spune că nu ne-a plăcut jocul în câmp al formatiei locale. Elevii lui Tiberiu Căpăţână respectă indicaţiile antrenorului: joc în continuă mişcare, demarcare fără minge, şuturi la poartă. Dar pasa decisivă este de cele mai multe ori dată greşit, numeroase şuturi sunt trase pe lângă poartă, iar jucători nu se sincronizează perfect în joc, şi încearcă “fente” ieftine pentru deliciile publicului şi… în detrimentul jocului. Golul victoriei a fost realizat în minutul 17: o lovitură liberă de la 20 m este excelent executată de către Panciu până la Tifirel, care înscrie pe lângă portar. Ne-au plăcut de la gazde : Konig, Colnic, Panciu şi Zănoagă. Slab jocul fraţilor Sârcu. (G.M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 9 aprilie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul Judeţean

Metalul Piatra Neamţ-Tractorul Roman 7-0 (5-0)

Echipa Metalul, antrenată de fostul jucător al echipei Ceahlăul, Nicolae Mungiu, a obţinut o victorie pe deplin meritată ca urmare a unui joc mai organizat şi a faptului că a ştiut să se folosească de avantajul obţinut în urma eliminării (meritate) din joc a portarului Uricaru. Primul gol a fost înscris în minutul 5: Bucşă şutează puternic spre poarta lui Uricaru, acesta nu poate reţine balonul şi respinge la Ciobanu, care înscrie. În continuare, formaţia Tractorul va intra în derută, fiind obligată să introducă un jucător de câmp în poartă şi să rămână în 10 jucători. În această situaţie, echipa Metalul, dispunând de un lot mai bun de jucători, va acţiona sigur, scutindu-ne de prea multe comentarii şi câştigând meciul detaşat. Au mai înscris: Ciobanu (2), Bucşă din 11 metri, Tertelici (2) şi Eşanu.

Metalul Piatra Neamţ: Rusu – Ghineţ, Topciu, Cenuşă, Berea, Buzdugan, Bucşa, Eşanu,Tertelici, Ciobanu, Cojocaru;

Tractorul Roman: Uricaru (Sofronie) – Ignat, Coman, Manciu, Petre, Ciofu, Tărâţă, Teodoru, Havrici, Bortoş. (C. Nemţeanu, Ceahlăul, miercuri, 9 aprilie 1969)

Celuloza Piatra Neamţ-Bradul Roznov 2-0 (0-0)

În primul rând, la ambele echipe s-a observat o medie de vârstă scăzută, realizată prin promovarea unor elemente tinere, care, în acest joc, au făcut o mare risipă de energie. Din cauza stării terenului (multe denivelări), balonul nu a putut fi jucat pe jos şi nici controlat în suficientă măsură, fapt care a atras după sine ratarea a numeroase ocazii (în special jucătorii de la Celuloza au avut astfel de “ghinioane”). Prima parte a jocului, încheiată cu un rezultat alb, dezavantajează formaţia Bradul Roznov care are un început bun, dar Sălăvăstru şi Vacaru trimit mingea în bară… şi menţin rezultatul egal. Treptat, iniţiativa trece de partea jucătorilor de la Celuloza, dar, pe rând, înaintaşii pietreni (Pantazi, Opincaru, Macovei şi Barbu) ratează mari ocazii. La reluare, jucătorii de la Celuloza intră mai decişi în joc şi realizează faze frumoase, folosind mai bine extremele. Prin introducerea lui Bucşă în minutul 55, jocul echipei pietrene câştigă în claritate şi Opincaru în minutul 63 realizează primul gol al partidei, la capătul unei faze lucrate de Bucşă, Macovei şi Ionescu. Replica înaintaşilor de la Bradul este palidă, ei nereuşind să se apropie periculos de poarta apărată de Micloş; atacurile lor orientate mai mult pe centrul terenului, sunt destrămate cu uşurinţă prin intervenţii sigure de Scurtu, Harja şi Aprofirii. În minutul 75, jucătorul Barbu (cel mai bun de pe teren) majorează scorul la 2-0, pecetluind soarta meciului arbitrat de Leon Hătneanu din Roman. (Corneliu N., Ceahlăul, vineri, 11 aprilie 1969)

Clasament :

1. Constructorul Piatra Neamţ 19 puncte; 2.Unirea Roman 18 puncte; 3. Viitorul Săvineşti 16 puncte.

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Se recomandă o virtuală finalistă…

Liceul Pedagogic Bacău-Şcoala Sportivă Piatra Neamţ 4-8

În cadrul campionatului divizionar de handbal al şcolarilor şi juniorilor, un joc de mare luptă, cu faze frumoase, construite de ambele echipe, a avut loc la Bacău. Elevele din Piatra Neamţ au abordat partida cu multă seriozitate şi dorinţă de victorie. Astfel, contraatacurile conduse de Elena Drob-Ciocârlan şi Ivaşcu Angela au surprins deseori apărarea gazdelor. Cu această victorie, obţinută în deplasare, echipa Şcolii Sportive din Piatra Neamţ se recomandă o virtuală finalistă. (Ceahlăul, sâmbătă, 12 aprilie 1969)

LUPTE GRECO-ROMANE

Etapa de zonă a juniorilor

În zilele de 29 şi 30 martie, a avut loc etapa de zonă a campionatului republican de lupte greco-romane la juniori la care au fost prezenţi sportivi din localităţile Rădăuţi, Galaţi, Buzău, Brăila, Bacău, Suceava, Botoşani şi Neamţ. Sportivii de la AS Cimentul Bicaz au reprezentat judeţul nostru prin Surdu Adrian, Cişmaş Antonie, Strâmbu Gheorghe, Burlacu Mihai şi Juga Gheorghe, pregătiţi de antrenorul Hurdubai  Constantin. Luptători au avut o frumoasă comportare reuşind ca în cele trei ture de confruntare să dispună de adversari incomozi. Printre sportivii, care au reuşit să se califice în etapa finală se află tânărul Gheorghe Strâmbu, la categoria 56 de kilograme, care dispune în primul tur print tuş de un sportiv din Rădăuţi, în turul 2 de un gălăţean, la puncte şi în turul trei de un băcăuan prin tuş. (Ceahlăul, duminică, 6 aprilie 1969)

Cimentul Bicaz în Cupa Bucovinei

Cinci echipe de lupte greco-romane din diferite localităţi ale Moldovei s-au întrecut recent, în sala sporturilor din Rădăuţi la turneul dotat cu Cupa Bucovinei. În afară de doi-trei sportivi de la Rădăuţi şi Dinamo Bacău-ne-au plăcut Perţa (real talent) şi inimosul Ioniţă de la Bicaz. De altfel întreaga echipă merită felicitări pentru modul cum s-a comportat în această întrecere, Cimentul primind premiu pentru cea mai disciplinată echipă a concursului. Ne-a făcut totuşi impresia că unii componenţi ai echipei nu sunt puşi la punct cu condiţia fizică, nerezistând la un meci mai “tare” şi nu ”ţin în mână” unele procedee tehnice, cauze pentru care Cimentul s-a clasat de-abia pe locul 5. (Virgil Ştefănescu, Ceahlăul, marţi, 1 aprilie 1969)

POPICE

Etapa judeţeană a campionatului republican de calificare pe echipe

În municipiul Roman, a avut loc etapa judeţeană a campionatului republican feminin şi masculin de popice la care au fost prezente echipe campioane pe municipii. La feminin, echipa Unirea Roman a dispus de Hârtia Piatra Neamţ cu rezultatul de 4.028-3.355 popice doborâte. O comportare mai bună au avut sportivele Hristea Adriana, Albu Ecaterina, Cădinoiu Ecaterina de la AS Unirea Roman, şi Axinia Maria, Nistor Lorica, Cucinschi Geta de la AS Hârtia Piatra Neamţ. Spre deosebire de rezultatul detaşat al fetelor, la bărbaţi lupta a fost mai echilibrată. Echipa Relonul Săvineşti a găsit un adversar foarte dificil în prezenţa foştilor campioni naţionali din municipiul Roman. Întrecerea este câştigată şi la masculin de AS Unirea Roman, în faţa partenerilor de la Relonul Săvineşti cu rezultatul de 4.727-4.570 popice doborâte. Pentru rezultatele tehnice individuale merită a remarca pe Şelaru Gheorghe, Matei Dan, Ene Traian de la AS Unirea Roman şi Zaharia Ion, Popa Mihai şi Petruca Mihai de la AS Relonul Săvineşti. Câştigarea dreptului de participare la faza de zonă impune tuturor componenţilor o răspundere mai mare pentru a reprezenta cu cinste judeţul Neamţ. Până la desfăşurarea etapei de zonă este necesar să se intensifice procesul de pregătire. (C. Nemţeanu, Ceahlăul, duminică, 6 aprilie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A-Jucătoarele pietrence “KO” la Sibiu

CSM Sibiu-Ceahlăul 3-0 (3, 2, 4)

După cum reflectă şi scorul, această partidă a fost la dispoziţia gazdelor, care şi-au adjudecat victoria într-un mod categoric. Lipsită de aportul trăgătoarei principale, Adriana Albiş, chemată la lotul de tineret, echipa pietreană a avut o evoluţie ştearsă, fiind uşor de depăşit. În repretate rânduri, jucătoarele Ceahlăului au fost surprinse mai ales de mingile uşoare (puse). Dacă gazdele au lăsat impresia de omogenitate, forţele echipei pietrene au fost dispersate şi s-au remarcat doar câteva sclipiri individuale. Aşa se explică parţial şi severitatea înfrângerii administrate oaspetelor. (Viorel Cucu, redactor al ziarului Tribuna Sibiului, Ceahlăul, miercuri, 9 aprilie 1969)

Divizia A

Ceahlăul Piatra Neamţ-Penicilina Iaşi 0-3 (-2, -10,-7)

Un meci câştigat de ieşence, dar nu atât de categoric cum arată scorul şi cum ar fi fost de aşteptat de la o echipă care are reale pretenţii la titlul de campioană. După primele 7 minute de joc ale primului set, scorul era 2-2. Din acest moment ieşencele se vor distanţa, profitând de timorarea pietrencelor şi vor câstiga setul la 2. Al doilea set începe în aceeaşi notă de dominare a echipei din Dealul Copoului, dar Ceahlăul se mobilizează şi reuşeşte să conducă cu 8-5. Ieşencele sunt însă hotărâte să nu accepte niciun compromis şi se impun prin atacuri în forţă şi apărare activă, fapt care duce şi la câştigarea celui de-al doilea set. Setul trei dă câştig de cauză tot echipei din Iaşi, care acumulează astfel puncte preţioase pentru drumul atât de anevoios spre titlu. (Ghiocel Burduja, Ceahlăul, marţi, 15 aprilie 1969)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Epilog la Ceahlăul-Penicilina

Desigur că niciunul dintre spectatorii care au venit duminică la sala sporturilor Ceahlăul nu au cerut echipei noaste să câştige acest joc deosebit de greu, deşi desfăşurat pe teren propriu. Toti cei prezenţi au sperat într-un joc bun în care, mai ales echipa locală, să demonstreze că-şi merită locul în divizia naţională A. Şi aşteptările nu le-au fost înşelate: deşi au pierdut, pietrencele au dovedit în anumite perioade ale jocului că pot să joace un volei bun, care le dă dreptul să se alinieze în continuare la startul celor mai bune echipe din ţară. Au fost momente când s-au oferit faze palpitante, pline de spectaculozitate. S-a tras suficient de bine, plasat, în forţă, s-au scos mingi care păreau imposibile, s-a asigurat dublajul la blocaj. Se pare că, după atâtea lucruri bune spuse despre echipa noastră, ar fi trebuit să câstigăm acest joc. Lucru acesta ar fi fost posibil dacă adversarul nostru n-ar fi fost… Penicilina! Aceasta pentru că în echipa ieşeană activează jucătoare bine cotate în ierarhia voleiului românesc (Itu, Zabara, Căunei, Dobrescu) pentru că, aşa cum reiese din declaraţia conducătorului echipei care ne-a vizitat, Nicolae Roibescu, fetele din capitala Moldovei nu precupeţesc nimic pentru a intra în posesia titlului de campioană a ţării. În încheiere trebuie să arătăm că este condamnabilă totala indiferenţă a biroului secţiei de volei a clubului Ceahlăul; ne îngăduim o întrebare: Câţi dintre membrii biroului secţiei de volei au fost duminică la acest joc? (N. H. Sorin, Ceahlăul, marţi, 15 aprilie 1969)

Articolul precedentUnic a ratat finala Cupei României
Articolul următorEmanuel Elenescu la Jocurile Olimpice de la Berlin