0:00

Spitalul Târgu-Neamț, pe „lista neagră” a ministrului sănătății, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ministrul Sănătății a trecut Spitalul Târgu-Neamţ pe „lista neagră”. Eugen Nicolăescu, a făcut publice, ieri, în premieră, o serie de date statistice, pe care le consideră „edificatoare” pentru ceea ce se întâmplă în unele spitale din România. El a făcut referire, în special, la indicii de complexitate a cazurilor raportați de fiecare unitate spitalicească în parte. Pe lângă spitalele din Caracal, Spitalul Județean Slobozia și spitalul orășenesc Bolintin Vale, de pe „lista neagră” a șefului din sănătate a făcut parte și Spitalul Târgu-Neamț.

„La secția Cardiologie, spitalul orășenesc Târgu Neamț declară un indice de 1,72, față de celebrul institut C.C. Iliescu, din București, care are indicele de 1,66. De asemenea, la Diabet Zaharat, s-a raportat un indice de 1,33, pe locul al doilea pe țară, după spitalul din Turda și înaintea spitalului din Târgu Mureș. Ce înțelegeți de aici, doamnelor și domnilor manageri? Că furați! Așa cum codificați, furați. O să rog Casa Națională de Asigurări de Sănătate să vă verifice și să pună poliția pe dumneavoastră, pentru că nu avem altă soluție. Vorbim de bani publici, care nu sunt banii noștrii de acasă, ci banii contribuabililor. Dacă am fi foarte serioși, domnilor manageri, ar trebui să plecați direct în arest. Nu cred că vă puteți permite să stați pe funcțiile pe care le ocupați mințind în așa hal, ca să luați bani mai mulți”, a spus ministrul.

Managerul de la Târg se apără

Managerul Spitalului Târgu Neamț, dr. Florin Apostoaie, vine cu o explicație, care ține de felul în care se transpune în cifre fiecare diagnostic pus de medic.

„O mare parte din urgențe sunt rezolvate în Compartimentul de Primire Urgențe, iar cazurile care depășesc nivelul spitalului sunt trimise către spitalele de rang superior. Ceea ce rămâne este cuantificat cu ajutorul unei firme care face calculele în funcție de diagnosticul pus de medicii specialiști. La Cardiologie avem trei medici, iar la Diabet zaharat doi. Probabil că, la Cardiologie, au fost câteva cazuri de resuscitări cardio – respiratorii reușite, care au ridicat foarte mult complexitatea cazului. Majoritatea acestor resuscitări au fost rezolvate în regim de urgență”, spune Apostoaie.

Cât privește indicele raportat pentru Diabet, directorul Spitalului Târgu Neamț opinează că acesta nu este exagerat. Mai mult, acesta spune că nici nu a fost sesizat că indicele ar fi foarte „umflat”: „Anul trecut, indicele a fost de 1,27, iar diferența în comparație cu anul acesta este mică. Acum aflu prima dată, nu am fost atenționat niciodată de la Minister. Oricum, voi verifica, încă o dată, toată situația, pentru a vedea cum s-a ajuns aici în mod exact”.

Chiar dacă am presupune că orice unitate spitalicească „trage” de indici pentru a primi o finanțare mai mare, calculele se fac de firme de consultanță specializate. „Când s-a început codificarea, nu știam să facem acest lucru. De aceea a trebuit să apelăm la firme specializate, pentru că, în caz contrar, indicele ar fi ieșit cu mult sub valoarea reală. Ideea este că toată cuantificarea și codificarea se fac pe baza diagnosticării pacientului. Cum să treci alt diagnostic decât cel real? Nu ai cum!”, a încheiat directorul spitalului din Târgu Neamț. (A. SÎRBU)

Articolul precedentMedicii, cu sponsorizările „la vedere”
Articolul următorDeszăpezirea – etapa a 2-a