0:00

Spitalul Județean Neamț – încă un pas spre dezastru, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSchimbarea managerului Ioan Lazăr nu a îmbunătățit cu nimic situația de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Dimpotrivă, angajații vorbesc tot mai deschis despre faptul că deciziile, câte se mai iau, nu țin de managementul interimar al spitalului, care este mai mult un fel de executant al ordinelor venite prin curelele de transmisie Dan Vasile Constantin sau Valeriu Andrița. Se vorbește despre datorii, despre subfinanțarea de la Consiliul Județean, făcută cu rea-voință, doar pentru a pune bețe-n roatele lui Lazăr, și care, acum, se întoarce ca un bumerang împotriva noii conduceri.

Se mai vorbește și despre faptul că, din septembrie, cel târziu, nu vor mai fi bani de salarii, că multe lucrări au fost abandonate și că nimeni nu mai ia nicio decizie clară și coerentă.

Managerul interimar Alexandru Juncu ne-a declarat că „Nu a ajuns o astfel de informație la mine. Nu am cunoștință despre o astfel de informație, cum că nu sunt bani pentru salariile medicilor”.

Din punctul nostru de vedere, lucrurile nu sunt deloc în roz. La data de 31 mai 2016, potrivit unui document înregistrat la Consiliul Județean Neamț, Spitalul avea datorii ieșite din scadență în valoare de 1.856.305 lei! Este vorba despre facturi pentru plata furnizorilor de medicamente și materiale sanitare. Cum s-a ajuns la această sumă, în condițiile în care, la momentul demiterii lui Lazăr, aceste datorii nu existau, nu este foarte greu de înțeles. Totul a plecat de la dorința paranoică de a controla spitalul și de a-l subjuga financiar în folosul unor oameni. În momentul constituirii bugetului, pentru că Lazăr nu răspundea la comenzi, din necesarul preconizat de spital pentru utilități și alte cheltuieli, de 15 milioane de lei, s-au aprobat doar 3 milioane!

Imediat după ce a plecat Lazăr, s-a mai dat un milion, dar nici așa nu s-au putut echilibra lucrurile. Așa că, în loc să se plătească medicamente din banii veniți de la Casa de Asigurări de Sănătate, s-au plătit utilități, care trebuiau achitate din banii de la Consiliul Județean! Că, dacă nu se plăteau, nu se mai putea funcționa.

Privind situația mai în ansamblu, adică total datorii ale spitalului – de 5,9 milioane lei – și ce este de încasat de la Casa de Asigurări – adică 7,8 milioane lei -, s-ar părea că lucrurile sunt rezolvate. Din nefericire, lucrurile nu stau deloc așa.

Din banii de la Casă, se plătesc și programele speciale, apoi trebuie plătite salariile, care sunt, doar ele, vreo 5,35 milioane de lei! Apoi, vin alte utilități și datoria se adâncește și mai mult, dacă nu se întâmplă rapid niște lucruri: finanțare urgentă de la județ, recunoașterea tâmpeniei cu subfinanțarea, dar și o discuție serioasă la nivelul managementului spitalului, pentru a vedea ce anume se raportează ca activitate medicală către Casa de Asigurări de Sănătate. Din câte știm noi, asemenea discuții nu au mai avut loc de ceva timp.

Interimatul de acum de la spital nu este deloc de bun augur. Directorul a demisionat, dar asigură conducerea, directorul medical este din vechea echipă și toată lumea bună caută soluții să-l schimbe, dar nici aici nu vorbim despre criterii de competență, ci despre cine este cu cine și cine răspunde la comenzile cui.  Nimeni dintre cei care știu ce înseamnă nu mai vrea să fie director. Sau cine vrea este blocat, că așa e ordinul de la partid. Sau pentru că se păstrează postul tot pentru cine știe ce politruci.

Valentin Bălănescu

Articolul precedentBarna şi Tăbăcariu părăsesc FC Ceahlăul
Articolul următorDOCUMENT Cum se reduce birocraţia prin ordonanţă!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.