0:00

* la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, lupta pentru acreditare este departe de a fi luat sfârșit, reprezentanții unității medicale având în plan numeroase proiecte și multe… speranțe

Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț nu va mai fi acreditat anul acesta așa cum s-a anunțat până acum. Reprezentanții spitalului spun că au cerut amânarea momentului evaluării, deoarece mai au multe de îndeplinit, pentru a fi gata la timp cu toate temele făcute așa cum cer cei de la Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Membrii comisiei au anunțat la începutul acestei luni că vor relua procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor. Vizitele se vor desfășura pe parcursul a două perioade: prima va fi cuprinsă între 6 octombrie și 6 noiembrie și va debuta cu evaluarea a 23 de unități sanitare, la care vor participa 65 de evaluatori certificați CoNAS. Vizita următoarelor 31 de spitale se va desfășura în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie. Spitalul Județean ar putea fi evaluat, cel mai devreme, în trimestrul III al anului 2015. Ce mai are de îndeplinit Spitalul Județean? În linii mari, cei care țin evidențele de la spital lasă de înțeles că unitatea va arăta ca, mai degrabă, un șantier decât ca un loc pentru alinarea suferințelor, cel puțin până la data stabilită pentru vizita CoNAS. Reprezentanții SJUN spun că, până acum, au fost implementate protocoale și proceduri, s-au făcut achiziții importante pe partea de dotare cu aparatură medicală și s-au reabilitat mai multe secții.

„Spre exemplu, la sfârșitul lui 2013 s-a luat tot ce era cuprins pe lista de investiții. Cerințele CoNAS sunt strâns legate și de proiecte care sunt cuprinse în planul de dezvoltare a spitalului. Practic acesta a fost și motivul pentru care am cerut amânarea. Sunt multe proiecte pe care dorim să le finalizăm și mai avem nevoie de timp”, a declarat Livia Elena Voinea, șef Serviciul managementul calității, din cadrul SJU.

Ce își propun cei care conduc spitalul? Construirea unui spital cu 350 de paturi în care să se regăsească Neurologia, Endocrinele, Internele, Nefrologia, Îngrijiri Paliative, Centrul de Imagistică. Se dorește reabilitarea etajelor 1,2 și 3 din Clădirea chirurgicală. Pentru acest proiect lucrările ar trebui să înceapă la sfârșitul acestui an. Se dorește finalizarea Blocului operator, până la sfârșitul semestrului doi al anului 2015. Totodată, amintim că s-a renovat și modernizat Ambulatoriul – aripa A, dar conducerea spitalului își dorește să aducă îmbunătățiri și la corpurile B și C. Tot o cerință a CoNAS este reamenajarea curții spitalului. Aceasta trebuie să fie foarte bine iluminată, supravegheată video, cu acces, în funcție de clasificarea zonelor, trebuie refăcute punctele de acces la magistralele de utilități și cablajele aeriene și subterane. Un alt proiect ce va cântări greu la control este reprezentat de construirea unui bloc alimentar, deoarece cel actualul pare că nu se încadrează în cerințele care se impun. Nici vestiarele nu sunt așa cum ar trebui. Și în cazul acestora se impune un alt proiect. Tot până la sfârșitul anului viitor trebuie începute lucrările de reabilitare de la secția exterioară Negulești. Reprezentanții unității medicale sunt de părere că aceste cerințe pot fi îndeplinite însă, chiar și așa, dacă membrii comisiei nu vor putea să respecte calendarul evaluărilor, Spitalul Județean ar putea primi acreditarea și în 2016.

În ce constă acreditarea și care este rolul CoNAS

Acreditarea CoNAS are rolul de a garanta că spitalele funcţionează la standardele stabilite potrivit legii, privind acordarea serviciilor medicale şi conexe actului medical, certificând calitatea serviciilor de sănătate în conformitate cu clasificarea spitalelor, pe categorii de acreditare. Acreditarea CoNAS se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative, reflectate în sinteza a aproximativ 2.000 de indicatori şi a mai multe referințe care urmăresc îndeplinirea unor aspecte administrative, drepturile pacienţilor şi managementul serviciilor medicale. În „traducere”, acreditarea trebuie obținută pentru ca spitalul să poată intra în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. CoNAS este singura organizaţie autorizată pentru a acredita spitalele din România, în vederea aplicării politicilor şi programelor Guvernului României în domeniul sanitar, a armonizării cu legislaţia europeană, în scopul îmbunătăţirii continue a calităţii serviciilor medicale oferite în spitale. Organizaţia funcţionează sub coordonarea Primului-Ministru, printr-un consilier de stat desemnat în acest sens fiind finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Cancelariei Primului-Ministru. (M. TEODOROF)

Articolul precedentSondajele dau fiori
Articolul următorCalendar (31 octombrie-6 noiembrie 2014)