0:00

Spitalul Bicaz în „menghina promisiunilor”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* autoritățile locale și județene așteaptă un răspuns de la Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, referitor la funcționarea unității spitalicești din Bicaz

* „Nu vreau să-mi pierd optimismul. Trebuie să se rezolve această situație. Nu s-au epuizat toate căile”, a declarat Nicolae Sălăgean, edilul Bicazului

* “Ministrul ne-a spus că dacă s-ar rezolva problema de la spitalul Bicaz, atunci ar sări alți parlamentari din  alte zone care ar spune că se fac favoruri”, a precizat senatorul Liviu Bumbu

Pe holurile spitalului de la Bicaz se simt înțepăturile frigului și a unei răbdări greu încercate care apasă pe rănile oamenilor. Spitalul este în continuare închis, iar aceasta este ce-a de-a doua iarnă în care oamenii privesc locul ca pe un „fost”. Încep să-și piardă speranța că aici va mai funcționa o unitate spitalicească, în care să existe medici, leacuri și vindecare. Din aprilie 2011 și până astăzi, eforturile de a mișca ceva s-au înțepenit în promisiuni, cele mai multe venite de la ministere și miniștri. Pentru alinarea suferinzilor, a mai apărut un centru de permanențe, care, atunci când nu face față la cazurile mai grave, cere ajutorul Serviciului de Ambulanță și a Spitalului Județean.

Între optimism, răbdare și suferință

În nenumărate rânduri, primarul a vorbit despre speranța vie pe care a dat-o locuitorilor din Bicaz și de pe Valea Muntelui. Nu și-a pierdut-o, dar știe că răbdarea suferinzilor începe să dispară.

„Am așteptat ca în Ședința de Guvern, din 7 ianuarie, să se pomenească ceva despre deschiderea spitalului. Nu s-a întâmplat, ba, mai mult, chiar a fost închis spitalul de la Odobești. Cu toate acestea nu vreau să-mi pierd optimismul. Trebuie să se rezolve această situație. Nu s-au epuizat toate căile. Au fost depuse memorii, discuții au existat inițiative chiar și din partea unor cetățeni care au reclamat situația la Avocatul Poporului. Dacă nu vom reuși pe niciuna din aceste căi, vom acționa în instanță. Asta e ultima opțiune”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Ultimul răspuns, venit din partea lui Eugen Nicolăescu rămâne un liant nesigur, care presupune analize, proiecte, multă hârțogăraie și „foială politică”. Acesta a precizat, la sfârșitul anului trecut, aflat într-o vizită la Piatra Neamț, că este nevoie de o reorganizare a spitalelor, la nivel național, pentru a se afla dacă mai pot fi alocate paturi pentru unitatea de la Bicaz. Potrivit celor afirmate atunci, această procedură s-a încheiat.

Spitalul Bicaz în „menghina promisiunilor”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Repere pe harta intereselor

Senatorul Liviu Bumbu, reprezentantul Colegiului 3 (zona Târgu Neamț, Bicaz) spune că  proiectul nu s-a încheiat, dar că sunt speranțe pentru numărul necesar de paturi, la spitalul din Bicaz. Ar fi o problemă. Interesele parlamentarilor care se bat cap în cap.

„Ultima discuție a fost purtată tot cu ministrul Nicolăescu. Procedura de realocare a paturilor nu s-a încheiat, dar sunt șanse să se poată lua de la alte spitale din țară, de pe secții, cum ar fi, Oftalmologia și Dermatologia. De acolo ar putea fi completate paturile necesare pentru spitalul din Bicaz. Am vorbit și cu cei de la Comisia Medicală, dar acolo sunt mulți parlamentari care au interesele lor. Aceleași cereri le au și alți parlamentari. Ministrul ne-a spus că dacă s-ar rezolva problema de la spitalul Bicaz, atunci ar sări alți parlamentari din  alte zone care ar spune că se fac favoruri. Din câte știu, la sfârșitul acestei luni, ar trebui să fie gata schema de paturi la nivel național”, a spus senatorul Liviu Bumbu.

Legat de oamenii care vin în audiențe în biroul senatorului, acesta a precizat că, atunci când se vorbește despre unitatea medicală din Bicaz, nu poate minți. „Vă dați seama că nu pot să mint. Le spun ceea ce știu. Și asta e situația acum. Oricât de tensionată ar fi starea de la la nivel central, tot trebuie să se termine și acest proiect”, a adăugat senatorul Bumbu.

Primarul din Bicaz nu neagă faptul că s-a vehiculat ideea deschiderii spitalului, sub forma unei secții externe a Spitalului Județean, dar, din punctul lui de vedere, această soluție ar fi una de compromis.

„Cum ar funcționa, numai pe timp de zi? Păi, așa, avem centru de Permanență. Ar fi aceeași situație. Cazurile grave le-am trimite tot la Piatra Neamț. Ce te faci dacă vine un bolnav după-amiază? Am încrederea că aici va fi un spital, cu medici, cu gărzi, cu tot ce-i trebuie”, a spus Sălăgean.

Edilul mărturisește că, după toate „frământările” din Sănătate, legate de stabilirea unui pachet de servicii medicale, de reorganizarea schemelor de funcționare a spitalelor, începând cu luna februarie va continua cu drumurile la București până când spitalul își va relua activitatea. Până atunci, aparatura medicală, ce ar putea salva vieți este sub sigiliu, frig și așteptare.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCristian Vasile la Piatra Neamț
Articolul următorSpălătoria SJU Neamț, gata în două săptămâni