0:00

Sunt tot mai mulți cei care consideră că știința este ”legea naturală a lui Dumnezeu”, iar pașii spre cunoaștere pe care îi fac oamenii de știință și, prin ei, omenirea în sine, arată că spiritualitatea și religia nu doar că nu sunt inamici, ci, mai mult, se completează una pe cealaltă, în moduri încă nebănuite. Este demonstrat deja științific că toți oamenii sunt legați între ei, la modul fizic, că moleculele unuia se îmbină cu ale altuia, că toți oamenii sunt animați de aceeași forță universală – ”Și puterea lui Dumnezeu ne va uni pe toți!

Acestea și multe altele au fost ideile dezbătute zilele trecute, în cadrul celui de-al X-lea Congres Național de Biologie Celulară și Moleculară și al celei de-a XXXV-a Sesiuni Anuale a Societății Naționale de Biologie Celulară. Congresul a însemnat trei zile de sesiuni de conferințe și comunicări, care au reunit specialiști în biologie celulară și moleculară din marile centre universitare ale României, dar și invitați din străinătate. După încheierea sesiunilor găzduite de Palatul Culturii din Iași, participanții au vizitat ținutul Neamțului, fiind oaspeți sâmbătă, 10 iunie, la Humulești, la Casa Memorială ”Mihail Sadoveanu”, la Mănăstirea Neamţ și Agapia, iar duminică, 11 iunie, au ajuns la Filioara Agapiei, la Biserica ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

A fost o onoare și o bucurie ca 60 de persoane, profesori universitari, asistenți, doctoranzi și studenți, alături de profesori de biologie din zonă să participe la o masă festivă, la care au fost prezentate, pe scurt, noutățile din biologia celulară – interferența dintre spirit și materie.

Spiritualitate, biologie celulară și fizică cuantică în ținutul Neamțului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSub conducerea doamnei prof. univ. dr. Carmen Elena Cotrutz, președintele filialei Iași a Societății Naționale de Biologie Celulară, au participat reprezentanți de la toate Facultățile de Medicină din țară. Încărcătura de istorie și spiritualitate a mănăstirilor din zona Neamțului le-a creat un moment de neuitat, care le-a desfătat sufletul”, a declarat părintele Dumitru Irina, parohul bisericii din Filioara, în calitate de gazdă.

Părintele a adăugat că vizita a fost prilej și pentru o provocare la discuție, asupra ipotezelor evoluționistă și creaționistă. Părintele Dumitru Irina însuși are propria opinie asupra subiectului, iar concluzia este una singură: știința nu îl exclude pe Dumnezeu: ”Universul și omul nu sunt produsul unei întâmplări. Este o inteligență în Univers. De aceea asistăm la nenumărate mistere, pe care încă nu le putem desluși. Biologia celulară și fizica cuantică demonstrează astăzi că toate particulele nu se mai comportă ca materie.Toate particulele devin undă-vibrație și comunică între ele. La nivel celular, funcționează legile fizicii cuantice. Celula poate să perceapă o conștiință și are un centru de comandă, de aceea orice celulă are logica ei în omul format din organe și sisteme de organe, care formează un tot unitar, perfect, unic – expresie esențială al lumii de dincolo. Numai omul, cu rațiunea sa, comunică și receptează cunoștințe, stări și trăiri cu lumea de dincolo. Mai mult, cazurile de moarte clinică, atunci când sufletul se desparte de trup, demonstrează existența sufletului după moartea trupului și călătoria lui spre judecata lui Dumnezeu, cazuri consemnate de numeroși autori, precum Raymond Moody în cartea «Viață după viață»”.

Dezbaterile pe subiect au avut participanți de înaltă clasă: prof. univ. dr. Gheorghe Benga – membru titular al Academiei Române, prof. univ. dr. Mircea Leabu – Universitatea ”Carol Davilla” din București, prof. univ. dr. Gabriela Muțiu – Universitatea de Medicină și Farmacie din Oradea.

Profesorul Mircea Leabu a subliniat că ”Ideea creației nu poate fi niciodată spulberată. Și nici experiențele științifice”. ”Suntem pricepuți să reparăm foarte bine un scaun, o masă, pentru că sunt create de noi. La om și animale, nu am participat la creație. Creatorul, însă, ne lasă să ne apropiem, să reparăm… Dar nu în totalitate, pentru că ne lasă fiecăruia ce merităm”, a adăugat acesta.

Prof. univ. dr. Gabriela Muțiu a evidențiat influența deosebită pe care au avut-o marii duhovnici Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Teofil Pârâianu, Arsenie Boca, Iustin Pârvu.

La rândul său, prof. univ. Viorel Miclăuș, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, a amintit că ”Fiecare om este unicat în lume și nu poate  nimeni să-l minimalizeze pe celălalt, pentru că viața este un dar, dat fiecăruia”.

Impresiile cu care participanții și-au încheiat vizita în județul Neamț și, totodată, congresul de biologie celulară au fost de natură să-i convingă pe toți că astfel de evenimente trebuie organizate mai des și toți specialiștii și-au anunțat intenția de a reveni în zona Moldovei, unde au găsit, după cum au mărturisit, o ”atmosferă științifică și duhovnicească deopotrivă”. (D.O.)

FOTO: Andrei Irina

Articolul precedentExpoziţie Grigore Agache la Muzeul de Artă Piatra Neamţ
Articolul următorITM Neamţ: Controale în construcţii! Concluzia: Fără echipament de protecţie şi cu întârzieri la salarii!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.